Vil du spare på vandet? Spis grønt og sundt

Rødt kød, vin og sukker kræver meget vand at producere, så hvis du vil mindske dit vandforbrug, er det blandt andet der, du kan skære ned.

Produktionen af grøntsager kræver mindre vand end kød. Kødproduktion kræver nemlig store mængder vand på grund af foderafgrøder til dyrene, forklarer forsker. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvis du gerne vil være sundere, har du sikkert gode grunde til hvorfor. Måske vil du gerne tabe et par kilo eller gøre noget godt for din krop.

Men her er endnu en motivationsfaktor: Du kan reducere vandforbruget ved at spise sundere.

En undersøgelse har vist, at borgerne i Tyskland, Frankrig og Storbritannien kan hjælpe med at spare på vandet, hvis de får sundere madvaner, der følger landenes kostråd.

Det skriver flere amerikanske medier, heriblandt Phys.org.

- Hovedpointen er, at når du skifter til en sundere diæt, så forbedrer det ikke kun dit helbred, men du sparer også en masse vand, siger Davy Vanham, der er en af forskerne bag undersøgelsen.

Forskningen er udarbejdet af EU-kommisionens Joint Research Center (JRC) og er udgivet i tidsskriftet Nature Sustainability.

Du kan godt spise kød, men...

Besparelsen på vand er størst, hvis kød skæres ud af kosten. Særligt ‘rødt kød’ fra ko og lam forbruger meget vand.

- Kødproduktion kræver store mængder vand på grund af foderafgrøder til dyrene. Afgrøderne har brug for vand til at vokse, så dyrene kan fodres med det, siger Davy Vanham.

Nogle typer kød er dog større klima-syndere end andre.

- Oksekød kræver i gennemsnit mere vand end svinekød, mens svinekød kræver mere vand end kylling. Derfor har en reduktion i indtaget af rødt kød, som man ifølge WHO maksimalt bør indtage 500 gram af om ugen, en stor indvirkning på vandforbruget, siger Davy Vanham.

Marie Trydeman Knudsen, der forsker i bæredygtighed af fødevarer og landbrugssystemer på Afdeling for Agroøkologi på Aarhus Universitet, er enig i, at en sundere kost ofte er bedre for klimaet.

- Der er tit en sammenhæng mellem sund kost og klimamæssig god kost. Det er især, hvis det er en sundere livsstil, der inkluderer mange grøntsager, da grøntsager hverken har et højt vandaftryk eller klimaaftryk. Når du reducerer indtaget af okse-og lammekød, så er der både et sundhedsmæssigt og klimamæssigt perspektiv i det, siger hun.

Væk med vinen, frem med bajerne

Undersøgelsen viser, at franskmændene drikker mere vin end øl, mens folk i Tyskland og Storbritannien foretrækker en bajer. Men valget, når du står i baren, har også en indvirkning på vandforbruget.

Vino-aften med veninderne kræver nemlig mere vand end bajere hele natten.

Hvis du har for vane at drikke mere end det maksimalt antal anbefalede genstande per ugen, der tæller 14 for mænd og syv for kvinder, så kan din indvirkning på vandforbruget være endnu en god en grund til at takke nej til mere.

- I Storbritannien og Tyskland er det anbefalede antal genstande det samme som i Danmark. Så det gælder også for danskerne, at hvis du drikker færre genstande eller holder dig til det anbefalede, så vil du reducere dit lands vandforbrug, siger Davy Vanham.

Tal fra Miljø- og Fødevareministeriet - Landbrugsstyrelsen viste i 2016, at det samlede klimaaftryk for øl var 0,5-1,4 CO2-ækvivalenter per liter alt afhængigt af, om det var flaskeøl eller fadbamser (og her er ikke medregnet transport, hvis det er importeret øl).

For vin, der ofte er importeret, hvilket dog ikke medregnet her, lå tallet på 2,1 CO2-ækvivalenter per kilo vin.

Skær ned på de søde og fede sager

I undersøgelsen slås det fast, at mindre kød, flere grøntsager og mere frugt er vejen frem. Men der er endnu flere madprodukter, du skal spise mindre af, hvis du skal nedsætte dit vandforbrug - og få sundere madvaner.

- Andre produkter, som indbyggerne i de tre lande forbruger, omfatter sukker samt fedtstoffer og olier kombineret. Det er alle vandtørstige produkter, når de skal fremstilles. Så at reducere indtaget har også en væsentlig indvirkning på reduktionen af det samlede vandforbrug, afslutter Davy Vanham.

FacebookTwitter