Vild overlevelse i amerikansk kulde: Alligatorer lader sig fryse fast med snuden over isen

De koldblodede reptiler kan fornemme, når vandet er ved at fryse til.

Hvis man tilfældigvis er ude at gå en tur i sumpen i det sydøstlige North Carolina i USA, så skal man mere end nogensinde passe på, hvor man træder.

Man risikerer nemlig at træde en alligator over næsen.

North Carolina har ligesom store dele af resten af det østlige USA oplevet store temperaturfald den seneste uge grundet en såkaldt ”atmosfærisk bombe”, og de rekordkolde temperaturer påvirker mange ting – blandt andet dyrelivet.

Det er meget tydeligt i sumpparken Shallotte River Swamp Park, hvor der rundt omkring i den tilfrosne sump stikker alligatorsnuder op.

Parkens alligatorer har simpelthen lade sig fryse fast i isen med kun deres snuder over overfladen, så de kan trække vejret. Det er ifølge dyrepassere i Shallotte River Swamp Park den bedste måde, at de kan overleve de rekordkolde temperaturer.

Alligatorer kan ligge tilfrosset i flere dage

De koldblodede reptiler kan ikke generere kropsvarme, men de kan regulere den afhængigt af deres omgivelser.

Det er alligatorernes måde at gå i hi på, og ved at sænke deres kropstemperatur kan de sænke deres stofskifte og dermed overleve.

- De hænger bare ud i vandet… Ret utroligt, siger en af parkens dyrepassere, der har optaget en video af alligatorsnuderne og lagt den på sumpparkens Facebook-side.

Ifølge parkens dyrepassere ved alligatorerne nærmest instinktivt, når vandet er ved at fryse til, og det er grunden til, at de kan stikke næsen op over vandoverfladen i det helt rigtige øjeblik, inden vandet i overfladen bliver til is.

De kan sidde sådan i flere dage, indtil isen smelter, og alligatorerne igen kan svømme videre og begynde at termoregulere deres kropsvarme.

Efter næsten at være blevet udryddet i begyndelsen af det 20. århundrede har alligatorerne gjort et comeback i North Carolina, hvor de fleste nu findes i det sydøstlige hjørne af staten.

Facebook
Twitter
Emner: