Zombie-brande og ekstrem varme truer det nordlige Sibirien

Hvis varmen fortsætter, kan det sætte gang i en proces, der frigiver store mængder drivhusgas.

Kortet viser afvigelser i forhold til normale temperaturer fra 9.-16. juni. I de røde områder er der varmere end normalt, mens der i de blå områder er koldere end normalt. (© NASA Earth Observations)

I Danmark går mange nok glæder sig til en uge med masser af solskin, og temperaturer der sniger sig op over 25 grader.

Men den danske varme bliver slået med flere grader et sted, som de færreste nok forbinder med høj varme.

Lige nu er der nemlig rekordhøje temperaturer i det nordlige Sibiren. Og faktisk har området været ramt af usædvanligt varmt vejr i en lang periode.

I nogle områder har gennemsnitstemperaturerne været ti grader over normalen. Og byen Verkhojansk, der ligger lige indenfor polarcirklen, registrerede for nyligt 38 grader.

Grafik: Ingeborg Munk Toft © DR

Den meteorologiske verdensorganisation har endnu ikke bekræftet målingen, men hvis de gør, vil en så høj temperatur være den varmeste nogensinde nord for polarciklen.

- Det nordlige Sibirien har haft betydeligt højere temperaturer end normalt siden december/januar. Det er ekstremt usædvanligt, at vi har så lang en varm periode, forklarer Martin Stendel, der er klimaforsker hos DMI.

Selvom Nordsibirien er et område, der normalt kan have store udsving i temperaturen fra måned til måned og fra år til år, er det helt usædvanligt, hvad der sker lige nu.

- Det, vi har observeret nu, er så stor en afvigelse, at det er ekstremt usandsynligt, at det ville være sket uden klimaforandringerne, siger Martin Stendel.

Zombie-brande ligger og ulmer

Maj måned i år var globalt set den varmeste nogensinde. Og måske er vi lige nu i gang med et ekstraordinært varmt år.

- Det bliver mere og mere sandsynligt, at 2020 bliver et af de varmeste år nogensinde. Måske det varmeste overhovedet - for vi er allerede godt i gang med de første fem måneder i år, siger Martin Stendel.

Hele vinteren har der ligget et højtryk over Nordsibirien, som har ført varme vinde med sig.

Og stod man og kiggede ud over de enorme arealer, ville man allerede for en måneds tid siden have opdaget, at noget ikke var, som det skulle være.

- Normalt ville den her region være dækket af sne helt frem til maj eller deromkring. Men sneen er væk for længst, fordi der er så varmt, fortæller Martin Stendel.

Det betyder, at de enorme områder med tundra og skov er meget tørrere end normalt. Og derfor opstår der også flere naturbrande.

- Hvis der opstår brand, har man et ekstra problem. Det er logistisk svært at slukke de her brande, fordi områderne er så fjerntliggende, siger Martin Stendel.

Men faktisk kan brandene have ligget og ulmet i flere måneder. I Sibirien oplever man nemlig såkaldte zombiebrande.

- Det er brande, der simpelthen ikke går ud, men brænder under overfladen hele vinteren igennem, siger Martin Stendel.

Det er særligt i områder med tørv, at zombiebrandene kan gemme sig under overfladen og pludseligt blusse op og hærge løs på ny.

Drivhusgasser truer med at undslippe permafrost

Sibirien er et af de steder i verden, der har de største områder med såkaldt permafrost.

Mange steder er permafrosten meget tyk, men eksempelvis omkring Ural-bjergene og Yamal-halvøen er den væsentligt tyndere, og jorden er ikke længere permanent frosset på grund af de høje temperaturer i regionen.

De stigende temperaturer og brande kan med tiden tø de dybere lag af permafrost.

Selvom Martin Stendel understreger, at vi ikke skal bekymre os om, at det sker hverken i dag eller i morgen, er det alvorligt, hvis der først bliver sat gang i en udvikling, hvor permafrosten langsomt forsvinder.

Det kan nemlig få store konsekvenser for klimaet på hele kloden.

- Der ligger store mængder drivhusgas fanget under permafrosten med metan og CO2. Hvis man forestiller sig, at de ting kom op i atmosfæren, ville vi have et alvorligt problem, forklarer han og fortsætter.

- Det vil betyde en en tredobling af drivhusgaskoncentrationen i atmosfæren, og det vil være katastrofalt.

FacebookTwitter