10. år Roskilde Festival: Derfor slår Kaspers tømmermænd hårdere i dag

Kom med Kasper Risgaard på festival, og hør eksperternes forklaring på, hvad der sker i hans krop.

Klokken er lidt over 11 tirsdag morgen, og Kasper Risgaard på 27 år ligger i en fugtig sovepose på en utæt luftmadras i et af de tusindvis af telte på årets Roskilde Festival.

Hovedet dunker i takt med nabo-campens morgenfest.

- Jeg drak godt igennem i går. Der var rigeligt af øl, vodka-redbull og shots, der røg indenbords. Omkring klokken fire i nat spiste jeg en burger med pommes frites, fandt mit telt og gik fuldstændig ud, fortæller Kasper Risgaard til DR lidt senere samme dag.

Det er hans 10. år på Roskilde, og det kan mærkes i kroppen. For selvom Kasper Risgaard stadig er ret ung, kan kroppen ikke holde til det samme, som da han var 17.

- I takt med at jeg er blevet ældre, kan jeg virkelig mærke, at det er blevet meget hårdere at gå på festival. Jeg er øm i hele kroppen og tung i hovedet. Da jeg lige vågnede, overvejede jeg, om jeg skulle ud og kaste op, siger Kasper Risgaard.

Men hvad sker der i hans 27-årige krop i løbet af et døgn på Roskilde – og hvorfor er hans tømmermænd blevet værre med årene?

Vi har fulgt Kasper Risgaard et vildt døgn på Roskilde, og fået videnskabens forklaring på (næsten) alt, hvad han mærker i sin krop.

Dårlig søvn gør tømmermændene værre

Kasper Risgaard vågner op på en blå luftmadras med en tvivlsom mængde luft. Og selvom han først kryber ud af sit telt lidt over 11, startede hans dag tidligt om morgenen.

- Her til morgen blæste der så meget, at jeg vågnede med jævne mellemrum og måtte tvinge mig selv til at sove videre. For jeg har ikke planer om, at aftenen kommer til at gå stille for sig, siger Kasper Risgaard.

Netop den dårlige søvn kan være en af grundene til, at Kasper Risgaard føler, at festival-livet er hårdere, end det var da han var 17. Det forklarer søvnforskeren Birgitte Rahbek Kornum fra Københavns Universitet.

Med alderen bliver søvnen nemlig mere letpåvirkelig overfor for eksempel svingende temperaturer, lys og støj, som vi ofte er udsat for på en festival.

Og mængden af søvn er nok også ret begrænset for de fleste festivalgæster, vurderer hun.

- Søvnmangel kan godt føles lidt ligesom tømmermænd. Den der følelse af ‘hold kæft, min hjerne fungerer bare ikke i dag’ kan også skyldes søvnmangel. Dårlig søvn påvirker især vores reaktionshastighed og humør, siger Birgitte Rahbek Kornum.

Roskilde-bad: Et par vådservietter og ekstra deo

- Det med hygiejnen er ligesom en grænse, der bliver rykket, når man tager på festival. Jeg har ikke været i bad i dag, men det er blevet til nogle vådservietter under armene og lidt ekstra deo, siger Kasper Risgaard.

Men tandbørsten er alligevel på overarbejde her til formiddag.

Og med et rent tandsæt, er det kun blæren, der trykker.

Aleksander Krag, der er læge og professor på Center for leverforskning på Syddansk Universitet, fortæller, at der kommer ekstra tryk på blæren efter en våd aften.

- Når man har drukket en vis mængde alkohol, kommer der et tidspunkt, hvor man skal tisse enormt meget. Og det er typisk mere end det man drikker. Det betyder, at kroppen mister rigtig meget væske, siger lægen.

En reparationsslush ice - med vodka

Klokken er 12.33, og Kasper Risgaards krop er tørstig. Hans festlige aften i går med masser af alkohol har dehydreret ham.

- Alkohol indeholder næsten aldrig salt, men det gør urinen. Og når vi så tisser mere, så får kroppen en ret svær forskydelse af både væske- og saltbalancen, siger læge Aleksander Krag.

Og selvom kroppen måske havde bedst af at få vand, så vælger Kasper Risgaard at reparere sine tømmermænd med mere alkohol.

- Det første jeg har drukket i dag, var en slush ice med noget vodka i. Efterfølgende har jeg fået en halv liter vand og et par lunkne øl, siger Kasper Risgaard.

Og selvom alkohol ikke er sundt, så kan det faktisk give mening at holde rusen kørerende, hvis du alligevel planlægger at drikke i længere tid.

- Noget af det, der giver tømmermænd, er, når promillen falder. Så mange af de ubehagelige symptomer går væk, når man får alkoholpromillen op igen, siger læge Aleksander Krag. Han fortsætter.

- Men jeg vil tro, at de fleste ville have bedst af at få oprettet væske- og saltbalancen og få hvilet kroppen, inden de drikker mere alkohol.

Giv mig en greasy burger!

Det meste af eftermiddagen er gået med øl-bowling i camp ‘Chair jer sammen!’, hvor Kasper Risgaard hører hjemme.

Morgenmad og frokost har han sprunget over, men nu rumler maven efter et måltid, der ikke er flydende og med procenter i.

- Når jeg føler mig træt og dvask i kroppen, skal jeg bare have noget, der er lækkert, friturestegt og ‘greasy’, siger Kasper Risgaard.

I få bidder fortærer Kasper Risgaard en stor burger med ost og bacon, og får dermed tanket batterierne op til aftenens udskejelser.

0:00

- Vi har en enorm salttrang, når vi har tømmermænd. Det er simpelthen kroppen, der sender signaler op til hjernen om, at den er helt gal med saltbalancen. Vi mangler også væske - og væsken bindes af saltet, så der opstår cravings på saltholdig mad, siger læge Aleksander Krag.

Så lysten til fastfood, som er både salt og fed, er helt naturlig. Og fordi alkoholen har forskudt saltbalancen, er burgeren faktisk ganske god for Kasper Risgaards krop.

Danser sig til 15 kilometer på skridttælleren

Bassen sender vibrationer gennem luften og ind i brystet på Kasper Risgaard. Festen er i fuld gang, og en euforisk stemning breder sig blandt publikum.

- Vi fyrede den sidste energi af til koncerten i går. Der blev danset på livet løs, og jeg fik sunget med på en masse sange, jeg ikke rigtig kendte, siger Kasper Risgaard.

I løbet af aftenen har han drukket en halv flaske vodka, et uvist antal sure shorts og 5-6 fadøl. Og selvom mængden af alkohol lyder voldsom, så bevæger Kasper Risgaard sig næsten hele natten.

Faktisk viser hans skridttæller dagen efter, at han har gået - og danset sig til - over 15 kilometer.

Det er noget mere, end hvad han bevæger sig på en gennemsnitlig tirsdag. Alligevel køber læge Aleksander Krag ikke, at en tur på Roskilde ligefrem kan bruges til at komme i form - det kan gøres bedre på andre måder. Men for den mentale sundhed kan festival-turen være guld.

- I forhold til glæde, samvær og rent socialt så er livskvaliteten på en festival ret høj - lige bortset fra de timer med tømmermænd, griner Aleksander Krag.

En vodka-redbull som godnat-drik

- Da jeg kom ned at ligge, snurrede det hele en smule. Det var nærmest, som om jeg kunne mærke mit eget hjerte slå og mit hoved dunkede. Jeg overvejede at smide min luftmadras ud, fordi jeg bare gerne ville ligge helt stille, siger Kasper Risgaard.

Promillerne har ramt - og igen i nat bliver Kasper Risgaards søvn nok ikke særlig god.

Han sluttede festen af med en vodka-redbull, og den cocktail indeholder to af de helt store syndere for søvnen: Koffein og alkohol.

Og selvom koffeinen virker opkvikkende, så kan alkoholen have modsatte effekt.

- Man kan fint falde i søvn, når man er fuld. Men man sover ret dårligt, når alkohol skal nedbrydes i kroppen, siger søvnforskeren Birgitte Rahbek Kornum.

For at få lidt færre tømmermænd, kan du overveje at skifte den sidste genstand ud, foreslår læge Aleksander Krag.

- Den sidste øl, du drikker, får du mere tømmermænd end fornøjelse af. Derfor kunne man i stedet overveje at begynde at genoprette væskebalancen og spise noget med salt for forberede kroppen, siger Aleksander Krag, der dog indrømmer, at det ikke altid er let at huske, når festen buldrer derudaf.

Når Kasper Risgaard vågner, vil han igen have tømmermænd.

Og de vil være værre, end de var, da han for første gang var på Roskilde for 10 år siden.

Det er ikke, fordi Kasper Risgaard ikke også gav den gas for 10 år siden. Men årene har forandret hans krop – og derfor rammer tømmermændene hårdere i dag.

For det første bliver hans søvn mere påvirket af støj nu, hvor han er 27 år, end da han var 17. Og den dårlige søvn kan forveksles med tømmermænd.

Med alderen får vi naturligt også mere fedt på kroppen. Det kan også spille ind, siger Aleksander Krag.

- Kroppen indeholder en vis mængde fedt og vand, og alkoholen fordeler sig i vandfasen. Jo ældre man bliver, jo mindre vand - og jo mere fedt - indeholder kroppen. Derfor kan kroppen tåle mindre alkohol, og det kan være forklaringen på, at tømmermænd bliver værre med alderen, siger Aleksander Krag.

Men hvis du også oplever, at dine tømmermænd bliver værre med årene, kan du højst sandsynligt gøre lidt for at komme tilbage til ungdomstiderne: Sørg for, at du får sovet ud, får væske og salt - og måske droppe den sidste bajer inden sengetid.

Foto og video: Kasper Risgaard & Niels William Porsborg

Facebook
Twitter