30 særlige gener øger din risiko for at blive psykisk syg

Generne har en vigtig betydning for, om man udvikler bipolar lidelse.

30 gener, som især spiller en rolle i hjernen, har vist sig at have betydning for, om man udvikler bipolar lidelse. Foto: Colourbox.

Mellem 50.000 og 100.000 mennesker i Danmark vil i løbet af deres liv få bipolar lidelse, ifølge Psykiatrifonden.

Det er den sygdom, som førhen blev kaldt maniodepressiv. Sygdommen er karakteriseret ved, at du i perioder er manisk, mens du i andre perioder er depressiv.

Det går hårdt ud over livskvaliteten, relationen til andre mennesker og alt for mange med diagnosen begår selvmord.

Alligevel ved vi kun lidt om, hvad der sker i hjernen hos folk med bipolar lidelse. Men det kan ny forskning ændre på. Den hidtil største undersøgelse af sygdommens genetik kan nemlig være med til at finde de biologiske systemer, der påvirkes af sygdommen.

- Vi har fundet 30 områder af arvemassen, som indeholder gener, der øger risikoen for at udvikle sygdommen. Det er gener, der er vigtige i hjernen, fortæller Anders Børglum, der er professor i medicinsk genetik på Aarhus Universitet.

Flere af generne har man tidligere set også spiller en rolle i andre psykiske sygdomme.

I undersøgelsen har forskerne set på genetisk data fra næsten 200.000 mennesker. Anders Børglum har gennem det danske psykiatriprojekt iPSYCH ledet det danske bidrag til den internationale undersøgelse.

To meget forskellige undertyper

Traditionelt har man opdelt bipolar i to undertyper: Type 1 er karakteriseret af at have maniske episoder, mens man i type 2 har en mere mild form for mani, kaldt hypomani.

Ved begge typer har man dog også perioder med depression.

- Vi har opdaget, at de to typer adskiller sig ret markant, når man ser på generne. Type 1 er kraftigt beslægtet med skizofreni, mens type 2 ligger tættere op af depression, fortæller Anders Børglum.

Det understreger, at det for sundhedspersonalet er vigtigt at fastslå, hvilken type en patient lider af.

For de to typer bipolar kræver forskellig behandling.

Kan vise vejen til bedre behandling

Det har længe været kendt, at generne spiller en stor rolle for, om man får bipolar lidelse. Faktisk står de gener, du arver, for 80 procent af sygdomsrisikoen.

Men undersøgelsen viser mere nøjagtigt, hvordan vores gener spiller en rolle for sygdommen.

- Ti af generne var allerede forbundet med bipolar. Men de andre tyve er helt nye gener, så nu går jagten ind på at finde ud af, hvad de gener nøjagtigt betyder i hjernen.

For ved at finde ud af det, kan man også blive klogere på, hvilke biologiske systemer, der ikke fungerer optimalt hos mennesker med sygdommen. Og ved man det, er det lettere af udvikle ny og mere målrettet medicin.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk