5 gode råd: Sådan stopper du digital mobning

Mobning på nettet fordobler risikoen for selvmordsforsøg og selvskade, viser ny forskning. Få fem gode råd til, hvordan du fjerner digital mobning.

Digital mobning kan være i form af spredning af billeder af seksuel karakter, lede kommentarer eller ironiske likes. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Spredning af nøgenbilleder, grimme kommentarer og trusler på de sociale medier. Digital mobning er blevet en lige så virkelig del af de sociale medier som statusopdateringer og likes.

Faktisk viser en undersøgelse fra Børnerådet i 2017 blandt 1390 elever i niende klasse, at hver sjette elev har været udsat for mobning på nettet det seneste år.

Det kan have alvorlige konsekvenser. Ny forskning fra Swansea University viser nemlig, at ofre for digital mobning har dobbelt så stor risiko for at forsøge at begå selvmord og selvskade i forhold til børn, der ikke har været udsat for digital mobning.

Mobning på nettet kan nemlig føles værre end mobning i skolegården, fortæller Lotte Rubæk, psykolog på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center på Bispebjerg Hospital.

- Det vil være mit gæt, at mobning er grovere og mere grænseoverskridende, når det foregår i den direkte kommunikation på de sociale medier, siger hun.

Hun forklarer, at mobningen er mere synlig for andre på nettet, hvilket kan give en følelse af, at man mister kontrollen. Man ved nemlig aldrig, hvor mobningen havner henne, og hvem der ser den.

Sådan bekæmper du digital mobning

De hadefulde kommentarer og den digitale chikane kan sprede sig med lynets hast.

Derfor kan det være svært at vide, hvordan man kan kontrollere mobningen og komme den til livs.

DR har spurgt antimobbekonsulent Naja Kinch Sohn fra Red Barnet om, hvad man selv kan gøre, hvis man har et barn, der bliver udsat for mobning på nettet eller selv er udsat for digital mobning.

1. Trøst dit barn

Hvis dit barn fortæller dig, at han eller hun bliver mobbet på nettet, skal du huske at trøste dem, fordi barnet ikke skal sidde alene med sine bekymringer.

Som forælder skal man fjerne isolationen og ensomheden fra barnets skuldre.

- Mobning rammer tilfældigt, og det er ikke noget, man selv er ude om. Barnet har ret til at få hjælp, og det kan han eller hun kun få, når vedkommende fortæller det, siger Naja Kinch Sohn.

2. Indsaml dokumentation på mobningen

Mobningen på nettet skal dokumenteres, så den kan stoppes.

- Man kan tage et skærmbillede med de beskeder, der har foregået. Man kan også tage et skærmbillede af de billeder, der er blevet lagt på nettet, så man har dokumentation for det, siger Naja Kinch Sohn.

Når man har dokumentation på mobningen, kan man for eksempel anmelde den på det sociale medie eller præsentere den for en trivselsperson på barnets skole.

Hver sjette elev i niende klasse er blevet udsat for digital mobning. Kilde: Børnerådet (© (c) DR)

- Stort set al mobning der foregår på sociale medier, sker mellem børn der kender hinanden. Typisk fra skolen. Fortæl derfor skolen om, hvad der foregår, siger Naja Kinch Sohn.

3. Anmeld mobningen

Man skal anmelde mobningen, og hvad der er sket, hvis for eksempel Facebooks eller Instagrams regler er blevet overtrådt, siger Naja Kinch Sohn.

For at anmelde noget, skal man finde det opslag, kommentar eller materiale, der er blevet delt og give besked til det sociale medie.

Man kan også bruge den indsamlede dokumentation for mobningen, hvis man ikke længere kan finde opslaget, kommentaren eller materialet.

4. Slet mobningen fra de sociale medier

Mobning på de sociale medier kan sprede sig med lynets hast. Derfor er det vigtigt at slette indholdet ved at anmelde det eller at prøve at finde det.

- Børn, der bliver mobbet digitalt, kan modtage dødstrusler og rigtig mange grimme ting om sig selv. Hjælp dit barn med at slette indholdet, så det ikke ligger og forfølger barnet, siger Naja Kinch Sohn.

Det kan være svært at vide, hvordan man skal gribe opgaven an, men Naja Kinch Sohn opfordrer til, at man kan ringe og skrive til Red Barnet, hvis man er i tvivl.

5. Opdrag dit barn

Naja Kinch Sohn mener ikke, at man skal være bange for at tale med sit barn om de sociale medier. Også selvom man måske ikke selv ved så meget om, hvordan de fungerer.

- Det handler ikke om, hvordan Snapchat fungerer rent teknisk. Det handler mere om, hvordan man er sammen med andre mennesker, siger hun.

I den forbindelse er det vigtigt at opdrage sit barn til at have en god adfærd på nettet. Ligesom i den fysiske verden skal man nemlig også lære at opføre sig pænt på de sociale medier.

En god måde at starte på er at spørge, om barnet ikke vil forklare, hvad Snapchat går ud på, eller hvad de laver. Det vil de fleste børn faktisk gerne, siger Naja Kinch Sohn.

Du skal sige det højt

Hvis du selv bliver mobbet, er det vigtigt, at du siger det til nogen. Det er nemlig den eneste måde, du kan få hjælp på, forklarer Naja Kich Sohn.

- Mobning rammer tilfældigt, og det er ikke noget, man selv er ude om. Man har ret til at få hjælp, og det kan man kun få, når man fortæller det.

FacebookTwitter