Ældre kvinder bliver ikke screenet, men de har størst risiko for at dø af livmoderhalskræft

Ældre kvinder har op til fem gange højere risiko end yngre kvinder for at dø af livmoderhalskræft, viser dansk forskning.

Når du er over 65, bliver du som udgangspunkt ikke tilbudt flere screeninger mod livmoderhalskræft. Men det er kvinder over 65, der har størst risiko for at dø af sygdommen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I Danmark tilbydes alle kvinder under 65 år regelmæssig screening for livmoderhalskræft.

Det gør man, blandt andet fordi danske kvinder er blandt de kvinder i verden, der oftest får den meget alvorlige kræftsygdom.

Når du er fyldt 65 år, dumper der som udgangspunkt ikke screeningsinvitationer ind i din e-boks. Du må altså selv reagere, hvis du får mistænkelige symptomer som for eksempel ændret udflåd eller blødninger fra underlivet.

Men nu viser en ny, stor dansk undersøgelse, at ældre kvinder over 65 år har langt større risiko for at dø af livmoderhalskræft end yngre kvinder.

For eksempel var dødeligheden mere end fem gange højere hos kvinder på 75-79 år end hos kvinder på 40-45 år.

- Der er mange, der kalder livmoderhalskræft for ’de unge kvinders sygdom’. Men der er også mange ældre kvinder, der får sygdommen, og det er dem, der har størst risiko for at dø. Det er trist, fordi det er en sygdom, vi potentielt kan forebygge, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Anne Hammer fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Elsebeth Lynge fra Københavns Universitet har også forsket i det danske screeningsprogram for livmoderhalskræft. Hun har læst den nye undersøgelse, og hun er enig i, at man let kan glemme, at ældre kvinder også rammes af livmoderhalskræft.

- Vi ser en højere dødelighed og forekomst af livmoderhalskræft ved kvinder over 70 år. Men der er ikke noget, der tyder på, at vi biologisk set har en større risiko i en højere alder, siger hun.

Ældre får diagnosen for sent

Grunden til, at dødeligheden er højest blandt de ældre kvinder, er, at de ofte får diagnosen sent i kræftforløbet.

- De ældre kvinder bliver ikke screenet, og så opdager man først sygdommen, når de får symptomer og går til læge. Og så er sygdommen ofte fremskreden og svær at behandle, fortæller Anne Hammer.

Opdages sygdommen tidligt, vil en operation ofte kunne fjerne kræften, hvilket øger chancen for overlevelse. Men senere i sygdomsforløbet kan man ikke operere. Her vil man typisk behandle med kemoterapi og stråling.

- Det er bekymrende, at dødeligheden er så høj blandt de ældre kvinder i Danmark. Vi er nødt til at spørge os selv, hvordan vi kan blive bedre til at diagnosticere disse kvinder, for eksempel ved at udvide screeningsprogrammet til at omfatte kvinder over 64 år, siger Anne Hammer.

Elsebeth Lynge fra Københavns Universitet mener dog ikke, at det er en god løsning at lave et permanent screeningstilbud til alle ældre kvinder.

- Jeg mener ikke, at der er evidens for, at vi skal screene i en højere alder, end vi gør i dag, siger hun og fortsætter:

- I 2017 fik alle kvinder over 70 år et engangstilbud om screening, og det gav mening. Vi er ved at gøre resultaterne op af dette engangstilbud, men med den viden, vi har nu, synes det ikke at være nødvendigt at gøre tilbuddet permanent, siger hun.

Vi har undervurderet dødeligheden

Ifølge undersøgelsen har man hidtil undervurderet dødeligheden af livmoderhalskræft med 25-30 procent for kvinder over 65 år.

Det skyldes ifølge Anne Hammer, at man tidligere ikke har sorteret de kvinder fra, som har fået fjernet livmoderen. Men de kvinder har Anne Hammer og hendes kollegaer ikke taget med i deres regnestykke.

- Vi har kun set på risikoen for at dø af livmoderhalskræft hos de kvinder, der faktisk har en livmoder. Hvis man har fået den fjernet, kan man i sagens natur ikke få sygdommen. Og når man kun ser på de kvinder, der faktisk har en livmoder, så har ældre kvinder faktisk den største risiko, siger Anne Hammer.

Det er interessant, fordi antallet af kvinder, der får fjernet livmoderen er faldet de seneste tyve år. Derfor vurderer Anne Hammer, at flere kvinder i fremtiden vil kunne få sygdommen.

- Og derfor vil vi altså også kunne se en stigning i antallet af ældre kvinder, der dør af livmoderhalskræft i de kommende år, hvis ikke vi forbedrer diagnostikken, siger Anne Hammer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter