AIDS-Fondet om kureret hiv-patient: 'Der er lang vej igen, før vi ser en egentlig kur'

Vi skal huske, at der er tale om kræftbehandling - ikke hiv-behandling, siger direktør i AIDS-Fondet ovenpå nyhed om hiv-kureret patient.

Behandlingen af hiv-smittede er i dag så effektiv, at velbehandlede patienter ikke er smitsomme. Men det endelige mål er stadig at udvikle en forebyggende vaccine og en kur mod hiv. (Foto: Nacho Doce © Scanpix)

"En kur mod hiv er muligvis fundet".

"Nyt gennembrud: Forskere tættere på hiv-kur".

Sådan lyder to af overskrifterne i danske medier efter nyheden om, at en patient, der har modtaget stamcelletransplantation i forbindelse med behandlig for lymfekræft, samtidig tilsyneladende er blevet kureret for sin hiv-infektion.

Men hos AIDS-fondet har direktør Andreas Gylling Æbelø ikke armene ligeså højt i vejret, som personerne bag de opløftende overskrifter.

Selvfølgelig glæder han sig over, at en patient ser ud til at være blevet kureret for både kræft og hiv, men han ægrer sig samtidig over, at behandlingen bliver fremstillet som en mulig hiv kur.

- Der er tale om en kræftbehandling - ikke en hiv-behandling. Behandlingen har så haft den væsentlige bonus, at den også har kureret hiv. Men det er en behandling, der kun gives til ekstremt syge mennesker, siger han.

Det samme understreger Jens Lundgren, der er klinisk professor på Insitut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.

- Den her patient har undergået stamcelletransplatation, fordi han har lymfeknudekræft. Man ville aldrig lade ellers raske mennesker undergå stammecelletransplantation.

Brug for fortsat fokus

Andreas Æbelø Gylling har i løbet af dagen modtaget flere henvendelser fra folk, der er begejstrede over nyheden om den hiv-frie patient.

- De her historier spredes hurtigt, og de har potentialet til at få folk til at tro, at vi så er ved at være i mål med at finde en kur mod hiv, siger han.

En ting er, hvis almindelige mennesker læser en hurtig overskrift og tror, at hiv-kuren er på trapperne. Mere alvorligt kan det ifølge Andreas Øbelø Gylling blive, hvis politikerne luller sig til at tro det samme:

- Vi har brug for politisk fokus for at kunne blive ved med at bekæmpe hiv. Både i Danmark og på globalt plan, siger han.

Der er blevet forsket intensivt i både hiv-forebyggende vacciner og en mulig hiv-kur de sidste mange år. Men forskerne har stadig lang vej endnu.

Derfor er nyheden om kræftpatienten, som er blever kureret for hiv også dobbeltsidet for Andreas Gylling Æbelø:

- Den gode nyhed er, at det her viser, at genteknologi kan bruges til behandling af hiv-patienter. Den dårlige nyhed er, at der er lang vej endnu, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk