Lang dag på jobbet. Dit lille barn græder og er sulten. Der skal laves mad, men du er træt.
Intet ville være nemmere end at snuppe en tube kødsovs eller frugtmos fra hylden med færdiglavet babymad nede i Netto.
Men hvor fristende de mange hyldemeter med færdiglavet babymad i alle regnbuens farver end kan virke, bør du tænke dig om en ekstra gang, før du kommer noget i kurven.
Sukkerindholdet i færdiglavet babymad er nemlig alt for højt.
Det skriver Verdenssundhedsorganisationen WHO i en rapport, som har undersøgt babymad i en række europæiske lande.
Blandt andet i Danmark, hvor WHO tjekkede flere hundrede produkter målrettet børn i alderen 6-36 måneder.
- Vi forventer, at babymad overholder de etablerede retningslinjer for ernæring, siger doktor João Breda, der er formand for WHO's afdeling for forebyggelse og kontrol af ikke-smitsomme sygdomme, i forbindelse med rapporten.
- Ikke desto mindre er vi bekymrede for, at mange produkter stadig har et for højt sukkerindhold, siger han.
Fødevarestyrelsens vurdering er dog, at produkterne på det danske marked umiddelbart overholder de gældende regler for sammensætning af babymad.
Færdiglavet babymad bør kun udgøre en lille del af kosten
Men får dit barn ofte den færdiglavede babymad, kan det skade mundhygiejnen og give huller i mælketænderne.
Derudover risikerer dit barn at udvikle et usundt forhold til sukker på langt sigt, hvilket kan resultere i for eksempel overvægt og hjertekarsygdomme senere i livet.
Det skriver WHO i rapporten.
Færdiglavet babymad bør dog ifølge Fødevarestyrelsen også kun udgøre en lille del af barnets kost.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du kun giver dit barn færdiglavet mad, hvis du ikke selv har mulighed for at tilberede mad til barnet. For eksempel, hvis I er på farten.
Vi laver stadig babymaden selv
Danske forældre er generelt gode til at følge Fødevarestyrelsens anbefalinger. Det siger seniorforsker Ellen Trolle, der forsker i kost til spæd- og småbørn på DTU Fødevareinstituttet.
- I Danmark har vi en stærk tradition for selv at lave maden til vores små børn. Vi har tidligere lavet studier, der viser, at det er ganske begrænset, hvor meget færdiglavet mad de får.
- Desuden har vi et godt system, hvor sundhedsplejersker kommer hjem til familierne og rådgiver. Blandt andet om kost. Det er nødvendigt med alle de nye former for produkter, der kommer på markedet, siger hun.
Tubemad vækker bekymring...
Blandt de nye produkter er færdiglavet tubemad til spæd- og småbørn, hvor børnene klemmer retten ud af en emballage. Tubemaden bekymrer Ellen Trolle:
- Børn bør kun sjældent spise på den måde. Desuden kan sukkerindholdet være meget højt i nogle produkter, og retterne indeholder ofte for lidt energi til at være et fuldt måltid.
Færdiglavet grød eller anden babymad kan du dog ifølge Ellen Trolle godt servere for dit barn.
Men du skal være opmærksom på, at maden skal være varieret. Og så skal den ikke være flydende og findelt, efterhånden som barnet lærer at spise anden mad, pointerer hun.
... men går alligevel som varmt brød
I landets supermarkeder ryger der mere og mere babymad på tube ned i kurvene. Det kunne Salling Group, der blandt andet ejer Netto og Føtex, oplyse til TV 2 sidste år.
Også Coop, der blandt andet ejer Fakta og SuperBrugsen, beretter til DR om en stigning i salget af den slags produkter.
Den her type varer kan bruges som et supplement til en travl hverdag, forklarede kommunikationskonsulent i Salling Group Peter Gisselmann Rasmussen sidste år til TV 2.