Astronauts hjerte er skrumpet efter et år i rummet

Det er vægtløsheden i rummet, der har fået hjertet til at skrumpe.

Selvom Scott Kellys hjerte er skrumpet, har han ikke oplevet alvorlige symptomer eller sygdom, siden han kom tilbage til Jorden i 2016. (Foto: pool © Scanpix)

Astronauter skal forberede kroppen på lidt af hvert.

En længere tur i rummet, hvor du ikke længere mærker tyngdekraften på samme måde som på Jorden, fører nemlig til afkalkede knogler, synsproblemer og vokseværk – for blot at nævne nogle af konsekvenserne.

Amerikanske Scott Kelly er en af de astronauter, der har opholdt sig længst tid i rummet.

Da han vendte tilbage efter næsten et års ophold på Den Internationale Rumstation (ISS) i 2016, havde hans krop forandret sig på flere måder.

Blandt andet havde hans hjerte tabt noget af sin muskelmasse, viser ny amerikansk undersøgelse.

- Det, at se effekten af næsten et helt år, er rigtig spændende i sig selv. Men det var faktisk forventeligt, at hjertet ville skrumpe, siger læge og Ph.d. ved University of California, Lonnie G. Petersen. Hun forsker i rummets effekt på kroppen.

- Hjertet er en muskel ligesom alle de andre muskler. Det, at muskler svækkes, når man er vægtløs, vidste vi godt, fortsætter Lonnie G. Petersen.

Skal træne for at modvirke processen

Når kroppens muskler skrumper i rummet, hænger det sammen med, at de ikke skal arbejde lige så meget, som de skal på Jorden.

På Jorden, hvor tyngdekraften trækker dig ned, skal dine muskler sørge for, at du holder dig oprejst, og at du bevæger dig.

Men i vægtløs tilstand er det ikke nødvendigt. Derfor reagerer kroppen ved at nedsætte mængden af muskler. Det betyder, at dine muskler bliver mindre og svagere.

Det gælder også dit hjerte, forklarer Lonnie G. Petersen:

- Når du er på Jorden, er din krop påvirket af tyngdekraften, som trækker blodet ned i benene og væk fra hjertet. Det betyder, at hjertet og alle blodtryksreflekser skal arbejde for at trække blodet rundt i kroppen og overvinde tyngdekraften.

- Men det sker ikke i vægtløshed. Her bliver blodet mere ligeligt fordelt, fortsætter, Lonnie G. Petersen.

For at modvirke processen træner astronauterne på ISS flere timer om dagen blandt andet ved hjælp af motionscykler og styrketræningsmaskiner.

Men selvom træningen har hjulpet på problemet, har det ikke været nok til helt at kunne forhindre forandringer i Scott Kellys hjerte.

Ingen alvorlige symptomer

På trods af at Scott Kellys hjerte er skrumpet, har han ikke oplevet alvorlige symptomer eller sygdom, siden han kom hjem for fem år siden.

Det skyldes formentlig, at han ligesom andre astronauter generelt har en meget sund og robust krop.

- Der er meget, vi endnu ikke ved, om hvordan de her ændringer påvirker kroppens funktion. Det skyldes blandt andet, at astronauter generelt er meget sunde og raske mennesker og kan modstå anseelig grad af svækkelse, før det giver anledning til funktionsnedsættelse eller en direkte sygelig tilstand, siger Lonnie G. Petersen.

Derudover bruger astronauter lang tid på at træne, mens de er i rummet. De træner ofte to timer seks dage om ugen.

- Men ændringerne rejser selvfølgelig nogle røde flag. Det her er endnu en brik i forskningen, der skal gøre os klogere på, hvordan vi kan forhindre sygdom og død i rummet eller i tiden efter nede på Jorden, fortsætter hun.

Lonnie G. Petersen forklarer, at vi inden for de næste ti år vil blive klogere på, hvordan kroppen bliver påvirket af en tur i rummet.

- Vi er lige nu i gang med flere et-års-studier ledet af NASA. Astronauterne er allerede udvalgt, og de forbereder sig lige nu på at skulle være i rummet i et år. Jeg er en af forskerne på to af i alt 14 studier, siger hun.

Undersøgelserne er vigtige, da der blandt andet arbejdes på at kunne sende mennesker til Mars i fremtiden.

- En tur til Mars varer seks måneder. Her skal man virkelig gøre sig umage for at holde astronauterne sunde og raske, så de kan klare at lande på Mars, hvor de igen kommer under påvirkning af en tyngdekraft, siger Lonnie G Petersen.

Svømmers hjerte skrumpede også

I den nye undersøgelse fra USA sammenlignede forskerne Scott Kellys hjerte med langdistance-svømmeren Benoît Lecomtes hjerte.

I vandet oplever du nemlig noget, der minder om en form for vægtløshed.

I 2018 svømmede Benoît Lecomtes 2821 kilometer på 159 dage. Det påvirkede hans hjerte, som skrumpede på nogenlunde samme måde som Scott Kellys.

- Det er overraskende, at effekterne af at opholde sig i vand, på en måde udligner effekterne af træning. Vi ved, at motion er en god ting og styrker hjertet, men meget er fortsat uvist omkring, hvordan forskellige typer træning påvirker forskellige mennesker, siger Lonnie G. Petersen.

- Man skal huske, der er forskel på struktur og funktion af hjertet, og at der fortsat er mange ubekendte i hvordan disse faktorer fører til sygdom. Det er spændende data og kan hjælpe til at optimere træning både for astronauter og specifikke befolknings grupper og patienter på Jorden, fortsætter hun.

Ligesom med Scott Kelly ser Benoît Lecomtes også ud til at klare sig fint med det skrumpede organ.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk