Baby på vej? Her er fem ting, du skal vide om coronavaccinerne og graviditet

Du bør få vaccinen, selvom du prøver at få et barn.

(Foto: Peter Oslanec © Unsplash)

Hvis du er gravid, er der nok at tænke på: Får du spist tilpas sundt? Bevæger baby sig nok derinde? Og dé der mavekramper - er de normale?

Oveni alle normale graviditetstanker har 2020 og 2021 budt på endnu en bekymring: Corona.

Og nu, hvor vaccineudrulningen er i fuld gang, giver det også anledning til spørgsmål. For indtil videre anbefales covidvaccinerne ikke til gravide.

Men betyder det også, at du eksempelvis skal udskyde baby-planerne, hvis du lige er blevet vaccineret?

Og hvad gør man, hvis man bliver gravid mellem første og andet vaccinestik?

Det hele kan du blive klogere på her, hvor DR har allieret sig med Hanne Brix Westergaard, der er fødselslæge på Nordsjællands Hospital, Hillerød.

Hun er også tovholder i den gruppe hos Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, der blandt andet laver vejledninger omkring covid-vaccination af gravide og ammende kvinder.

Gruppen er i tæt dialog med Sundhedsstyrelsen og følger de nationale retningslinjer for gravide og ammende kvinder.

1

Hvorfor anbefales gravide ikke at blive vaccineret?

. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke, at gravide med lav risiko for at blive alvorligt syge af corona får vaccinen.

Det er med god grund.

De coronavacciner, der er på markedet i Danmark, er nemlig ikke færdig-testede på gravide.

- Coronavaccinerne er i første omgang kun testet på raske, unge personer. Sådan er det også med al anden medicin og vacciner. Der er i øjeblikket studier på vej, som tester covidvacciner på gravide, men vi afventer flere resultater, siger Hanne Brix Westergaard og fortsætter:

- Man er generelt meget varsom med at anbefale medicin – og ligeledes vacciner til gravide, idet der også er et foster, der muligvis kan blive påvirket af en vaccine.

De første resultater fra vaccinerne fra Moderna og Pfizer er landet. De to vacciner ser ikke ud til at være farlige for gravide og fosteret, men der skal stadig flere undersøgelser til, før gravide kan få vaccinen.

2

Hvad med gravide med kronisk sygdom?

. (Foto: HANNAH BEIER © Scanpix)

Der er dog undtagelser, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide kan tilbydes en coronavaccine.

Undtagelserne gælder, hvis den gravide har særlige kroniske sygdomme, hvor corona kan udgøre en væsentlig risiko.

Vaccinen anbefales dog kun i helt særlige tilfælde og efter en konkret lægefaglig vurdering ved fødselslæge.

Holdet af eksperter har i slutningen af marts udgivet nye retningslinjer om, hvilke kronisk syge gravide der bør tilbydes en vaccine.

Det er eksempelvis gravide, der er svært lungesyge eller hjertesyge.

3

Skal jeg vente med at blive gravid, hvis jeg har fået vaccinen?

(Foto: Tucker Good © Unsplash)

Men hvis gravide ikke bør få coronavaccinen, skal man så også sætte babyprojektet på pause i en periode, når man har fået vaccinen?

- Nej, det anbefaler vi bestemt ikke, siger Hanne Brix Westergaard.

Arbejdsgruppen har sammen med Dansk Fertilitetsselskab diskuteret denne situation.

- Vi er her helt enige om, at der ikke er baggrund for at fraråde hverken fertilitetsbehandling eller at blive gravid, hvis man netop er blevet vaccineret, siger hun.

Når du har fået 2. vaccinestik, kan du tage imod fertilitetsbehandling, står der i de nye retningslinjer.

Hanne Brix Westergaard mener derfor heller ikke, at man skal udskyde baby-planerne, hvis man venter på at blive vaccineret.

- Par, der planlægger en graviditet, anbefales også at tage imod tilbuddet om vaccine i forbindelse med den generelle vaccinationsudrulning. Der er ikke videnskabelig baggrund for at sige, at de skal vente med enten vaccinen eller graviditet, siger hun.

4

Hvad hvis jeg bliver gravid efter mit første vaccinestik?

. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Hvis du har fået første stik og i mellemtiden bliver gravid, anbefaler ekspertgruppen, at du venter med anden dosis.

- Vi ved stadig ikke nok om, hvordan vaccinen eventuelt kan påvirke fosteret. Ud fra et forsigtighedsprincip fraråder vi derfor det andet vaccinestik, siger Hanne Brix Westergaard.

Hun anbefaler derfor, at man tager en graviditetstest mellem første og andet stik, hvis man i mellemtiden har mistanke om, at man kan være blevet gravid.

- Men der er ingen grund til panik, hvis det viser sig, at du er gravid. Vi forventer ikke, at det påvirker fostret. Hvis du er bekymret, kan du altid kontakte egen læge og få en vejledning, siger hun.

5

Jeg er gravid og nervøs for at blive smittet. Hvad skal jeg gøre?

. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Hvis du er bekymret for at blive smittet med covid-19 i forhold til dit og dit barns sundhed, er beskeden fra Hanne Brix Westergaard tydelig.

- Det er ikke noget, du skal ligge søvnløs over. Du anbefales at følge de gode tiltag med at anvende maske, spritte af, holde afstand, nyse i ærmet og følge de øvrige anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen.

Alle danske fødeafdelinger indsamler oplysninger om gravide, som er smittet med corona i en fælles database, så forskere nøje kan følge, hvordan coronavirus påvirker en graviditet.

Anna Aabakke, afdelingslæge ved Holbæk Sygehus og ansvarlig for databasen, fortæller, at det generelt går de danske gravide, som får corona under graviditeten, godt.

- Kun én ud af 20 gravide med covid-19 bliver indlagt pga. symptomer på covid-19. Det ser ikke ud til, at de smittede har flere komplikationer i graviditeten end de ikke-smittede gravide, siger hun.

Det er dog vigtigt, hvis du er gravid og smittet med covid-19, at du kontakter din fødeafdeling, hvis du får svære symptomer.

Hos gravide er svære symptomer feber over 39,5 grader, hvis du ikke kan spise eller drikke, hvis du har åndenød, eller hvis du mærker, at fosteret bevæger sig mindre end normalt.