Ballen virker ikke lige så godt: Derfor bliver du vaccineret i skulderen

I skulderen er der kun en lille risiko for at ramme blodårer og nerver.

(© Philip Davali / Scanpix)

Slutspurten med at få vaccineret os danskere er sat ind.

I et kapløb med den nye deltavariant, bliver der hver dag vaccineret tusindvis af danskere. I går fik 43.097 eksempelvis det første stik i skulderen.

Men hvorfor er det egentlig, at det lige er i skulderen og ikke i låret eller ballen?

Det er der faktisk en række rigtig gode grunde til, forklarer Palle Valentiner-Branth, der er konstitueret afdelingschef for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse ved Statens Serum Institut.

- De fleste vacciner skal gives i en muskel, og det gælder også vaccinerne mod covid-19. Man har simpelthen fundet ud af, at skuldermusklen er den bedste måde, at give vaccinen på. Her er risikoen for at ramme noget, man helst ikke skal, nemlig ekstrem lille, siger han.

Skulderen er nem og bekvemmelig at stikke i

Når små børn under et år bliver vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet, bliver de ofte stukket i låret. Det skyldes, at det er nemmere at ramme en muskel i låret hos de små, forklarer Palle Valentiner-Branth.

- Ved voksne er det derimod lettere i skulderen. Her er der nemlig mindre risiko for, at du rammer en nerve. Risikoen for at ramme en nerve er dog meget lille ved korrekt teknik. Men da dette kan i værste fald kan føre til nerveskader, foretrækkes andre steder end eksempelvis ballen, siger han.

Den muskel vi har på skulderen, musculus deltoideus hedder den, er temmelig stor. Sygeplejerske stikker på et sted på musklen, hvor de ikke risikerer at ramme de slimsække, der sidder mellem musklen og knoglen.

Det sker dog engang imellem, at vaccinations-personalet står overfor en udfordring, når de får en svækket, ældre person ind.

- Meget tynde, ældre mennesker kan have temmelig lidt muskelmasse tilbage i skulderen, og det kan gøre det svært at ramme. Nogle gange bliver de derfor vaccineret i låret som alternativ.

Det er i den såkaldte musculus deltoideus, vaccinen bliver stukket ind. Den kaldes også for deltamusklen, og det et af de nemmeste steder at stikke i musklen uden at ramme andet end muskelvæv. (© WikiMedia Commons)

Stik ind og træk stemplet lidt tilbage

Skal du rejse til fjerne egne af kloden, er det normalt, at du får en stivkrampe og en række andre vaccinationer, inden du hopper på flyet.

Vaccinestikket mod covid-19 foregår næsten på samme måde. Der er dog lagt et lille ekstra sikkerhedstjek ind.

Ved covid-19-vaccination er retningslinjerne nemlig, at nålen bliver stukket ind, hvorefter sygeplejersken trækker stemplet i sprøjten let tilbage igen. Det kalder man, at ‘aspirere’ på fagsprog, fortæller Palle Valentiner-Branth.

- Det gør vi for at bekræfte, at kanylespidsen ikke har ramt et blodkar. Man kan sige, at det er indført som et slags ekstra sikkerhedsprincip ved netop denne vaccine.

I musklen og ikke lungerne eller blodårerne

Covid-19 og de fleste andre smitsomme sygdomme kommer ikke ind i vores krop via musklerne, men gennem næse og mund. Så hvorfor skal vi egentlig stikkes i skulderen og ikke vaccineres i lungerne eller næsen?

Det er der en ret god grund til, fortæller Palle Valentiner-Branth.

- Når du får medicin såsom antibiotika, skal det oftest virke i hele kroppen, hvor det nedkæmper en bakterie. Derfor får vi det ind i blodbanen, siger han og fortsætter:

- Vacciner fungerer derimod ved, at de sætter gang i kroppens produktion af antistoffer og aktiverer det øvrige immunsystem mod sygdommen. Det sker stille og roligt, når vaccinen sprøjtes ind i en muskel.

Besværligt at skulle stikke

Faktisk findes der også vacciner, der gives som på andre måder end gennem et stik.

- Det er nogle enkelte influenza-vacciner til børn, der gives som næsespray. Mod kolera og tyfus kan man desuden sluge en tablet eller drikke vaccinen, siger Palle Valentiner-Branth og fortsætter:

- I det hele taget, er der mange, der arbejder på, at vi kan give vacciner på andre måder. Det er nemlig både dyrt og besværligt, at patienten skal ind og stikkes i stedet for at de selv kan sluge en pille.

Ved lige netop covid-19 var forskerne bag vaccinerne dog i så stort et tidspres, at det måske ikke var her, der skulle eksperimenteres med at give dem på en anden måde, vurderer han.

- Fordi covid-19-vaccinerne kun er testet som stik i skulderen, er det de retningslinjer vi følger. Men i princippet kunne Pfizer godt lave forsøg med at give vaccinen på anden vis, siger han.

FacebookTwitter