Bange for klovne? Derfor er gyserfilm som 'It' så uhyggelige

Din hjerne har forskellige strategier til at berolige dig, men det er ikke altid nok, siger ekspert.

Klovnes ansigtsmaling eller masker gør det svært for mennesker at aflæse dem. Og det kan give en ubehagelig følelse i kroppen kaldet 'The Uncanny Valley'. (© Warner Bros. Entertainment Inc.)

Dit hjerte hamrer hurtigere end normalt, og du har en lille klump i halsen.

På skærmen er en lille dreng ved at få fat på sin papirbåd, der er røget ned i en kloakrist.

Du ved bare, at noget slemt vil ske, men du kan intet gøre for at advare drengen.

Pludselig dukker et skræmmende ansigt op i kloakristen. Det er Pennywise, der med sine mange skarpe tænder bider armen af den stakkels dreng.

Hvis du ikke kender Pennywise, så er det den uhyggelige klovn, som er ‘it’ (Det onde, red.) i Stephen Kings roman af samme navn. Historien har været filmatiseret som en mini-serie i 1990, og i 2017 udkom første del af historien igen som biograffilm.

Nu er anden del klar, så gæster flokkes igen til biograferne for at se mord, blod og afbidte lemmer.

Og hvorfor nogle har lyst til at se det, er der faktisk en naturlig forklaring på - nogle mennesker elsker nemlig gys.

Det forklarer Mathias Clasen, der er lektor i Litteratur og Medier på Aarhus Universitet, hvor han forsker i skræk og rædsel.

- Mennesket kan godt lide at blive bange for sjov. Det ser vi også i børn, der leger gemmeleg og fangeleg. Og det samme ser vi med gyserfilm. Der flirtes med fare, men man ved godt, at det ikke er rigtig farligt, siger han.

Gysergenren, om det er film, bøger eller computerspil, giver nemlig mennesket mulighed for at gennemleve negative følelser som skræk, væmmelse og frygt.

- Det er i en vis forstand en 'naturlig' genre. Det tiltaler nemlig en nysgerrighed i os i forhold til de mere dystre aspekter i livet - men på sikker afstand, siger Mathias Clasen.

Du kan glemme, at det er fiktion

Du kender helt sikkert én, der bare elsker gyserfilm - måske er det dig i vennegruppen, der kan klare sig gennem de mest hardcore gyserfilm uden at fortrække en mine.

Mathias Clasen forklarer dog, at selv de mest hærdede kan blive skræmte af en gyserfilm, hvis den lige rammer dem.

Han forklarer, at børn kan blive meget overvældede, hvis de ser noget uhyggeligt, fordi de tolker det som virkeligt.

Og det kan faktisk også ske for dig, selvom du er voksen.

(© Warner Bros. Entertainment Inc.)

- Helt grundlæggende er der en vis psykologisk distance mellem dig selv og det, du ser på skærmen. Du er godt klar over, at det bare er en film.

- Men er filmen velproduceret og godt lavet, så kan du glemme, at det er skuespillere og computereffekter. Og så kan du blive overvældet og bange, siger Mathias Clasen.

Klovne skal være sjove, men er uhyggelige

Det er ikke kun teaterblod og chokeffekter der kan skræmme i en gyserfilm. Også karakterne kan være ubehagelige.

Her kan især klovne som Pennywise få mange til at ryste af skræk.

- Det skyldes blandt andet, at klovnen slører sine ansigtstræk med en maske eller ansigtsmaling. Mange bryder sig ubevidst ikke om det, fordi vi så ikke kan aflæse ansigtsudtrykket og tyde følelserne bag, siger Mathias Clasen.

Han forklarer, at klovnen generelt er uforudsigelig i sin adfærd, og vi ved derfor aldrig helt, hvad vi kan forvente af den - og det gælder både, om vi ser klovnen i et cirkus eller i en gyserfilm.

- Klovnen overskrider vores normer, fordi den opfører sig underligt og barnagtigt, selvom det tydeligvis er et voksent menneske. Og udover det, så opfører klovne sig også voldeligt i gyserfilm, hvilket igen bryder vores forventning, fordi den almindeligvis er barnlig, siger han.

Det gør, at klovne kan give en ubehagelig følelse i kroppen.

- Klovnen falder i 'The Uncanny Valley', som er en underlig følelse af at være lidt skræmt, men ikke helt vide hvorfor. Det sker, når vi for eksempel ser menneskelignende robotter eller klovne. Det kan være uhyggeligt, fordi det ligner mennesker, men de afviger alligevel i udseende eller opførsel, og så kan vi ikke afkode dem, siger Mathias Clasen.

Tre måder til at berolige sig selv

Okay, nu ved du, hvorfor du bliver bange. Men følg lige med, hvis du vil have nogle tips til at håndtere det. Når du ser gyserfilm og bliver bange, sætter din hjerne nemlig gang i forskellige strategier, der skal prøve at berolige dig.

Strategierne kan deles op i tre områder: Kognitiv, adfærdmæssig og social.

- Den kognitive strategi kender mange nok. Her handler det om at regulere sine egne tanker og berolige sig selv. Så tænker du enten på noget andet, for eksempel hvad du skal spise senere. Mange minder også sig selv om, at indholdet i filmen ikke er virkeligt, siger Mathias Clasen.

Ved den adfærdsmæssige strategi holder du dig for øjnene, ørene eller forlader simpelthen lokalet.

Og ved den sidste strategi, der er den sociale, har du kontakt med din gyserfilms-makker.

- Du og din kæreste siger måske til hinanden, at indholdet i filmen ikke er virkeligt. Det kan også være, at I holder hinanden i hånden. Men det er en tricky strategi, for du kan også blive ‘smittet’ af den andens adfærd. Det er heldigt, hvis det er en rolig opførsel, men uheldigt hvis den anden person er endnu mere bange eller nervøs end dig.

Facebook
Twitter