Bedre humør, mindre deprimeret og måske lidt kåd: Sådan påvirker foråret din hjerne

Forårets lys ændrer hormonproduktionen i hjernen.

Vores humør bliver simpelthen lysere, når vi kommer ud i solen, fortæller hjerneforsker. Foto: Colourbox.

Det kan være svært at bevare det dårlige humør, når solen skinner, helligdagene hober sig op og træerne bliver grønnere og grønnere.

Foråret er kommet til Danmark. Og det gør noget ved din krop og dit sind. Det fortæller Morten Møller, der er professor emeritus på Panum Instituttet (Københavns Universitet) og har forsket i hjernens mysterier.

- Lys virker antidepressivt. Det har vi vidst i århundreder. Faktisk kan det påvirke stemningslejet for alle mennesker, også folk, der ikke er deprimeret, når vi kommer over 5000 lux (mål på lysstyrken), fortæller han.

Så vores humør bliver simpelthen lysere, når vi kommer ud i forårssolen. Men mens forskere kan se, at lys kan påvirke os positivt, er det mere uklart, hvad foråret gør ved vores drifter.

- Vi kan se, at mange dyrs hormonbalance ændrer sig i foråret. Lyset stimulerer simpelthen kønshormonerne. Men hos mennesker ser vi ikke samme ændringer, siger Morten Møller.

Lyset vækker din hjerne

Der er er dog et hormon, som bliver direkte påvirket af lyset i foråret.

Når lyset rammer nethinden i øjet, falder produktionen af søvnhormonet melatonin i koglekirtlen, der sidder på bagsiden af hjernestammen.

Det betyder, at du producerer mere melatonin om natten og om vinteren end om dagen og om sommeren.

- Melantonin er et hormon, der påvirker vores døgnrytme. Melantoninproduktionen varierer også hen over året, fortæller Morten Møller.

Ændringen i melatonin i foråret gør os måske mindre trætte, men det er næppe det, der gør os forårskuldrede.

- Melantonin påvirker ikke humøret. Derfor har jeg undersøgt i hamstere, om lyset påvirker andre områder i hjernen. Der fandt jeg forbindelser – om end ganske få til det limbiske system, fortæller Morten Møller.

Det limbiske system er et område dybt inde i hjernen, der er kendt for at styre vores følelser.

Mennesker går ikke i brunst

Måske skyldes det gode forårshumør simpelthen, at vi bliver mere kåde og får mere lyst til sex. Mange dyr går i hvert fald i brunst i foråret. Det skyldes, at mængden og sammensætningen af blandt andet kønshormoner i deres krop ændres.

- Det giver jo god mening i forhold til, at det er dyr, hvis unger overlever bedst, hvis de bliver født i foråret eller om sommeren, siger Morten Møller.

Men vi mennesker får børn hele året rundt. Vi går ikke i brunst i foråret. Forskningen kan altså ikke sådan lige forklare, hvorfor der i foråret kan være lidt mere kærlighed og kådhed i luften.

- Menneskers kønshormoner stimuleres ikke af lys. Men måske bliver vi stimuleret af nogle andre ting om foråret og sommeren – at folk går lettere påklædt, for eksempel, siger Morten Møller.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk