Behandlede kræftsyge børn fra Danmark: Kontroversiel læge i USA samarbejder med danske forretningsfolk

Den danske milliardær René Sindlev både handler med lægen og anbefaler hans udokumenterede behandling til syge danskere.

Flere danske patienter - heraf to uhelbredeligt syge børn - er blevet behandlet på kontroversiel klinik i Los Angeles. vcf (Collage: Ingeborg Munk Toft, originalfoto © Colourbox, Unsplash)

I et højhus i Beverly Hills ikke langt fra den berømte shoppinggade Rodeo Drive ligger et såkaldt ‘medical center’, hvor en masse små klinikker lejer sig ind.

Der er både praktiserende læger og mere specialiserede klinikker, som tilbyder skræddersyet kræftbehandling.

En klinik af den sidste slags er blevet startet af den 38-årige Serhat Gümrükçü, der er uddannet læge i Tyrkiet, men nu bor i USA.

Klinikken hedder Seraph Medical, og her tager Serhat Gümrükçü blandt andet imod kræftpatienter, der er opgivet andre steder - også i Danmark.

Mindst fem danske patienter, som DR Viden har kendskab til, er rejst over til klinikken.

Heraf er to børn med den aggressive hjernekræft DIPG og en voksen mand med en hjernetumor blevet behandlet derovre.

De første danske patienter har fået kendskab til klinikken gennem den danske Pandora-milliardær René Sindlev, som har købt nogle af Serhat Gümrükçüs behandlingsteknologier til firmaet Enochian Biosciences, hvor han er bestyrelsesformand.

Siden har rygtet om Seraph Medical spredt sig fra patient til patient i Danmark.

Det fortæller René Sindlev i et interview med DR Viden.

Men faktisk må Serhat Gümrükçü slet ikke behandle patienter. Han har nemlig ikke nogen autorisation til at arbejde som læge i USA.

Behandler ikke, men er 'konsulent'

Serhat Gümrükçü er født og opvokset i Tyrkiet, hvor han også, ifølge Enochian Biosciences’ hjemmeside, er uddannet læge.

Men når man flytter til USA fra et andet land og vil arbejde som læge, kræver det, at man tager ekstra kurser og består en række eksaminer, hvis man vil have en autorisation.

Og det kan tage flere år.

Serhat Gümrükçü har ikke opnået tilladelse til at arbejde som læge.

Det fortæller Federation of State Medical Boards til DR Viden.

Flere af de danske kilder, der har fået behandling hos Serhat Gümrükçü, bekræfter da også, at han ikke selv udfører selve behandlingen. Han laver en behandlingsplan, og så får han en anden læge og sygeplejersker til at udføre selve behandlingen.

Men ifølge organisationen Nolo, der i knap 50 år har givet juridisk vejledning til virksomheder og privatpersoner i USA, omfatter det at arbejde som læge også at lave behandlingsplaner.

For Lars Thorup Larsen, der forsker i forskellige landes sundhedssystemer på Aarhus Universitet, lyder det at kigge i journaler og have patientkontakt også som lægearbejde.

- Det lyder klart som noget, der er lægearbejde. Det kommer dog i praksis an på, hvordan det fungerer, for man kan sagtens forestille sig, at patientkontakten foretages af andre end selve lægen. Det, der betyder noget, er, hvem der har det lægelige ansvar, siger han og fortsætter:

- Men jeg har svært ved at forestille mig, at man ikke bryder nogen regler i Californien, hvis man tager ansvar for behandling uden at have autorisation, siger han.

DR Viden har forelagt kritikken for Serhat Gümrükçü.

Han har imidlertid ikke ønsket selv at svare på kritikken, men bedt sin advokat svare på hans vegne.

Ifølge advokaten er det helt normalt, at læger i USA benytter sig af konsulenter, der ikke har autorisation til at arbejde som læger, men som kan hjælpe lægerne i deres arbejde. Og det er Serhat Gümrükçüs rolle, forklarer han.

Men en række retsdokumenter indikerer noget andet.

Mailsignaturer fortæller to forskellige historier

I retsdokumenterne, som DR Viden har fået adgang til med hjælp fra det danske netmedie Medwatch, fremgår det, at Serhat Gümrükçü i 2015 i mindst 11 tilfælde behandlede en amerikansk mand mod hans kræftsygdom i mandens hjem i Pennsylvania.

I dokumenterne står der til gengæld intet om, at andre læger skulle være involveret.

Ifølge Nolo.com er det ikke blot ulovligt at behandle patienter uden en autorisation i USA. Det er også ulovligt at fremstille sig selv i offentligheden som læge.

Den danske forretningsmand René Sindlev har sendt et billede til DR Viden af Serhat Gümrükçüs mailsignatur, hvor han påpeger, at der i signaturen direkte står, at Serhat Gümrükçü ikke har en autorisation.

Det er imidlertid ikke tilfældet i de tidligere mails, vi er i besiddelse af.

Her står der intet i mailsignaturen om, at han ikke skulle have en autorisation.

Der står derimod, at han er MD (Medical Doctor).

René Sindlev skriver i en mail til DR Viden, at Serhat Gümrükçü "i sin lovmæssige funktion som forsker heller ikke hverken har brug for denne licens eller nogensinde vildledt folk herom".

Behandling endte med sagsanlæg

Da Serhat Gümrükçü tilbage i 2015 behandlede den amerikanske mand, gik det ikke som planlagt.

Ifølge retsdokumenterne nåede han nemlig ikke at give manden alle de behandlinger, der var planlagt, før manden døde af sin sygdom.

Dokumenterne afslører, at Serhat Gümrükçü behandlede manden med igler, ekstrakt fra mistelten og såkaldt nck-behandling, der er en form for immunterapi mod cancer.

Serhat Gümrükçü har også givet mindst en dansk patient nck-behandling, ifølge faren til patienten.

Da den amerikanske mand døde, forlangte hans forældre at få pengene tilbage for de behandlinger, han aldrig fik.

Men Serhat Gümrükçü betalte aldrig, og forældrene endte med at lægge sag an mod ham.

Flere danske forbindelser

Foruden at drive sin klinik har Serhat Gümrükçü også en række andre forretninger.

Han ejer sin egen forskningsvirksomhed kaldet Seraph Research Institute, og samtidig er han involveret i biotech-virksomheden Enochian Biosciences.

I sidstnævnte er den danske Pandora-millionær René Sindlev bestyrelsesformand, og også forretningsmændene Karsten Ree og Ole Abildgaard har aktier i virksomheden.

Der er langt til Los Angeles fra Danmark, men alligevel lokker Seraph Medical danskere over til behandling med håbet om, at de kan blive helbredt, selvom de er opgivet herhjemme. (Collage: Ingeborg Munk Toft, originalfoto © Colourbox, Unsplash)

Enochian Biosciences har efter sigende købt en række teknologier og behandlingsmetoder af Serhat Gümrükçü.

Teknologier, som ifølge virksomhedens pressemateriale, er potentielle kure mod hiv og hepatitis B. Og teknologier, som muligvis kan helbrede nogle af de mest dødelige kræftformer.

Men flere danske medier stiller spørgsmålstegn ved, om virksomheden nu også har de teknologier.

Danske Medwatch har lavet en artikelserie, hvor de undersøger, om Enochian Biosciences er ‘En landvinding eller et luftkastel’.

Og Økonomisk ugebrev har skrevet en række kritiske artikler om Enochian Biosciences. Flere af artiklerne kredser om Serhat Gümrükçüs fortid.

Både René Sindlev og Enochians topchef, amerikanske Mark Dybul, afviser dog kritikken.

Samtidig fortæller Mark Dybul til Medwatch, at Enochian Biosciences snart er klar til at fremlægge en række forskningsresultater omkring deres teknologier:

- Vi har foretaget yderligere eksperimenter, og vi vil offentliggøre dem inden ikke alt for længe.

Dansk læge afviser positive udtalelser om klinikken

Grunden til at danske patienter overhovedet har fået øjnene op for Seraph Medical, skyldes Serhat Gümrükçüs samarbejde med René Sindlev.

Det fortæller René Sindlev til DR Viden.

- Danmark ville aldrig have hørt om ham, hvis ikke jeg havde henvist flere patienter til klinikken. Der er taget flere derover på min anbefaling, siger han.

Ifølge flere kilder, DR Viden har snakket med - herunder René Sindlev selv - bruger Seraph Medical nemlig ikke meget energi på at markedsføre sig selv.

(Collage: Ingeborg Munk Toft, originalfoto © Colourbox)

Og mange patienter er tilfredse med deres behandling.

Alle de danske patienter, som DR Viden har været i kontakt med, har været tilfredse. De har alle beskrevet Serhat Gümrükçü som meget flink og lyttende.

Læger og eksperter herhjemme er derimod meget bekymrede.

DR Viden har henvendt sig til ni danske læger og forskere, og det er ikke lykkedes at finde én eneste, der synes, at det er en god idé, at danske patienter søger behandling hos Seraph Medical.

Og det på trods af at René Sindlev og direktøren for hans danske holdingselskab Henrik Grønfeldt Sørensen begge har nævnt, at Jannick Brennum, der er centerleder for Neurocentret på Rigshospitalet, taler pænt om klinikken.

Men konfronteret med påstanden siger Jannick Brennum til DR Viden, at han aldrig har hørt om klinikken.

Rod med CV'et

Ifølge René Sindlev har han set alle Serhats Gümrükçüs eksamensbeviser, for han tjekkede grundigt op på ham, inden han indgik forretninger med ham.

Men ikke alt på Serhat Gümrükçüs LinkedIn-profil er helt, som det skal være.

På LinkedIn-profilen står der, at han tilbage i 2010 arbejdede som ‘fellow’ på en forskningsinstitution i Rusland ved navn ‘St. Petersburg Institute of Bioregulation’.

Men ifølge Olga N. Mikhailova, der er direktør og leder af afdelingen for international forskning på instituttet, har hun ikke fundet spor efter, at han nogensinde har været der. Det fortæller hun til DR Viden, efter hun både har tjekket i deres arkiver og spurgt sine kolleger.

Ifølge både René Sindlev og Serhat Gümrükçüs advokat har Serhat Gümrükçü imidlertid slet ingen LinkedIn-profil.

Det er nogle andre, der har oprettet den i hans navn for at sprede misinformation, fortæller hans advokat.

Kort efter at DR Viden sendte en række spørgsmål til Serhat Gümrükçü, blev der dog ændret i LinkedIn-profilen, så St. Petersburg Institute of Bioregulation ikke længere stod nævnt.

Og omkring en uge efter at DR Viden sendte opfølgende spørgsmål til advokaten, var profilen helt forsvundet.

Behandlede folk med igler

En af de metoder, som Serhat Gümrükçü bruger til at behandle folk med kræft, er ældgammel og er i dag sjældent brugt - iglebehandling.

Men i dag bruges igler kun i meget sjældne tilfælde, da moderne medicin har vist, at de i langt de fleste situationer har en begrænset effekt.

Serhat Gümrükçü behandler dog sine patienter med igler.

Både den afdøde amerikanske cancerpatient og den danske forretningsmand Karsten Ree har fået iglebehandling hos ham.

I Karsten Rees tilfælde var det dog ikke mod kræft.

Iglebehandling er udbredt i USA, mens det i Danmark er meget sjældent.

I Danmark bruges igler kun i meget få tilfælde, når der opstår komplikationer ved såkaldt ‘kirurgisk rekonstruktion’. For eksempel når læger behandler slemme brandsår.

Brug af igler kræver desuden en særlig tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen.

Vibeke Koudal, der er overlæge på Vejle Sygehus og formand for Dansk Selskab for Plastik- og Rekonstruktionskirurgi, er en af dem, der engang imellem bruger igler i sin behandling.

- Vi bruger måske igler i behandling én gang om året. Vi bruger det, når vi skal flytte væv på en patient. Somme tider sker det, at vævet, som vi også kalder en lap, ikke kan komme af med det blod, der strømmer ind i det - og her kan igler være en stor hjælp. De suger blodet ud af lappen, mens kroppen i løbet af 3-4 dage danner nye blodkar, og så kan det flyttede væv klare sig selv, siger hun.

Hun kender dog ikke til, at igler bliver brugt til behandling af kræftpatienter eller for at forebygge blodpropper, som Serhat Gümrükçü gør.

Karsten Nysom, der er overlæge og leder for forsøgsenheden ‘Ny Medicin til Børn med Kræft’ på Rigshospitalet, har heller aldrig hørt om, at der skulle være evidens for, at igle-behandling virker mod kræft.

Dansk overlæge: Lad være med at besøge hans klinik

Karsten Nysom, der har behandlet flere af de danske patienter, der senere er rejst over til Seraph Medical, er chokeret over at høre de oplysninger om Serhat Gümrükçü, som DR Viden og andre danske medier har fundet frem til.

Særligt at Serhat Gümrükçü ikke har nogen autorisation som læge.

- Jeg har fået vist mails sendt af Serhat Gümrükçü til nogle af mine patienter. I de mails skitserer han mulige behandlinger, og nævner ikke noget om, at han ikke har autorisation som amerikansk læge, siger han.

I det hele taget er Karsten Nysom overrasket over, at det er muligt at drive en klinik i Californien uden at være læge og uden at gøre opmærksom på det i sin kommunikation med patienterne.

I de mails, Karsten Nysom har set mellem Serhat Gümrükçü og danske patienter, er det for ham tydeligt, at Serhat Gümrükçü tager et lægeansvar.

Det bekymrer også Karsten Nysom, hvis Serhat Gümrükçü pynter på sit cv. At Serhat Gümrükçü har arbejdet som healer, tillægger han til gengæld ikke nogen stor betydning.

Han understreger dog, at han i endnu højere grad end tidligere vil fraråde patienter at besøge Seraph Medical.

- Jeg vil klart fraråde mine patienter at tage derover, for det Seraph Medical stiller i udsigt lyder for godt til at være sandt. Der findes i dag ingen kendt kur mod DIPG, siger han og fortsætter:

- De mange seriøse forskere, jeg kender på dette område, ville straks offentliggøre det i videnskabelige artikler, dele deres nye viden med kolleger og derved give mange flere patienter mulighed for helbredelse, hvis de fandt en kur mod DIPG. Efter så mange års forgæves forskning ville det jo være et enormt gennembrud.

Sådan gjorde vi

  • Tidligere på året fik DR Viden et anonymt tip om, at Seraph Medical gav danske kræftpatienter, der var opgivet herhjemme, et tilbud om eksperimentel behandling.

  • Vi har undersøgt sagen og fundet frem til flere danske patienter, der har fået behandling på klinikken. Vi kender navnene på patienterne men af hensyn til dem og deres pårørende optræder de anonymt.

  • Gennem patienterne fik vi kontakt til de danske læger, der har behandlet dem. Og vi fik adgang til mails mellem patienterne, danske læger og klinikken.

  • Vi har været i kontakt med alle de universiteter, der står på Serhat Gümrükçüs CV. Flere af dem har dog ikke villet oplyse, om han har studeret der uden samtykke fra ham.

  • Vi har forelagt den kritik, der bliver rejst af danske forskere, for Seraph Medical. Klinikken har ikke selv ønsket at svare, men har sendt et skriftligt svar fra sin advokat. Advokaten har - trods gentagne forespørgsler - imidlertid ikke forholdt sig til alle kritikpunkter.

  • Vi undersøger stadig sagen, så hvis du har eller kender nogen, der har fået behandling på klinikken, vil vi meget gerne høre fra dig.

Facebook
Twitter