Betændelse i underlivet: Donor-skedevæske kan blive løsningen

Et forsøg med fem kvinder er første skridt mod mulig behandling af betændelse i skeden.

Hver tredje kvinde vil opleve betændelse i skeden mindst én gang i livet. Almindeligvis vil tilstanden forsvinde igen af sig selv, men enkelte kvinder kan ikke slippe af med betændelsen. (Foto: Lana Abie © Unsplash)

De seneste år er donorafføring blevet set som første skridt mod at revolutionere, hvordan vi behandler forskellige sygdomme.

Nu mener israelske forskere at den samme teknik kan bruges til at hjælpe kvinder, der døjer med tilbagevendende betændelse i skeden.

I en lille, ny undersøgelse har forskerne nemlig taget væske, og dermed mikrobiom, fra raske kvinders vagina og indført det i kvinder, der lider af betændelsestilstanden.

Mikrobiom er en samling af mikroorganismer som for eksempel bakterier.

Resultaterne viser, at fire ud af fem kvinder blev kureret ved at få transplanteret sunde bakterier til deres underliv.

Og selvom det ikke lyder af mange kvinder, så er det første skridt mod at undersøge, om transplantationer af vaginale væsker kan hjælpe mod betændelse i skeden.

Det mener Ellen Løkkegaard, der er overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Nordsjællands Hospital og professor på Københavns Universitet.

- Det er en interessant undersøgelse. Undersøgelsen kan gøre, at man laver nye hypoteser om effekten og undersøger det. Men den ene undersøgelse er slet ikke bevis for, at man kan behandle på den her måde fremadrettet, siger hun og fortsætter:

- Helt generelt så er forskning i, hvordan mikrobiom kan hjælpe på forskellige sygdomme og tilstande jo uhyre interessant, fordi det potentielt kan ændre den måde, vi behandler mange sygdomme.

En tredjedel af alle danske kvinder oplever at få betændelse i skeden mindst en gang i livet.

Don’t try this at home

Når forskerne transplanterer mikrobiom, tages der væske med en vatpind fra en vagina til en anden. Og det er ikke uden risiko, når man sådan overfører mikrobiomer.

- Forskerne bag den nye undersøgelse har virkelig været grundige med at undersøge bakterierne fra de forskellige kvinder. De skal nemlig undgå, at der for eksempel overføres kønssygdomme eller hiv fra en person til en anden, siger Ellen Løkkegaard og fortsætter:

- Derudover må hende, der skal donere væske, ikke have sex en uge før transplantationen, for så kan modtageren potentielt blive gravid, hvis der overføres sæd med, siger hun.

Man skal altså ikke lade sig inspirere til at prøve samme teknik derhjemme med en veninde, hvis der er gået koks i floraen mellem benene.

Nye former for transplantationer er nemlig ikke uden risiko.

- Med alle former for transfusioner skal det undersøges meget grundigt, før det tages i brug, for at sikre, at der ikke er en overset risiko for sygdomme. Tag for eksempel blodtransfusion i 1980’erne. Der havde man ikke forudset, at hiv-virus bliver overført gennem blod, siger hun og fortsætter:

- Jeg har ikke umiddelbart en mistanke ved overførsel af væske fra vagina, men vi kender ikke langtidseffekterne endnu, siger Ellen Løkkegaard.

Der skal meget mere forskning til

Selvom nogle fniser over, at der skal transplanteres væsker mellem kvinders vaginaer, så kan det muligvis blive en hjælp for de få uheldige kvinder, der ikke kan slippe af med betændelse i skeden.

- Men før vi ved det helt sikkert, så skal der flere undersøgelser til. En af de store svagheder i undersøgelsen er, at der ikke er en kontrolgruppe, siger hun og fortsætter:

- Med en kontrolgruppe, der ikke får transplanteret nye sunde bakterier, kan forskerne nemlig sammenligne resultater. Så kan de se, om det er transplantationerne, der giver fine resultater, eller om det var sket alligevel, når kvinderne for eksempel fik antibiotika, siger Ellen Løkkegaard.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter