Bliver din hud tør og grå om vinteren? Særligt et råd gør en forskel

Den grå og tørre hud skyldes, at fedtstofferne forsvinder.

Det er ikke helt ligemeget, om du vælger en fed creme eller en fugtighedscreme, hvis din hud er tør. (Foto: Humphrey Muleba © Unsplash)

Opdatering den 29. december: Eksperten Anne Birgitte Simonsen anbefaler ikke, at du bruger lotion mod tør hud. Sådan fremgik det dog tidligere af artiklen. DR beklager fejlen.

Vinterkulden har så småt ramt Danmark. Med de lave temperaturer udenfor følger en sideeffekt med, der plager mange.

Huden bliver tør, stram og grålig.

Men hvorfor sker det lige om vinteren?

Og hvad kan man overhovedet gøre ved den tørre, trætte vinter-hud?

Det kan Anne Birgitte Simonsen svare på. Hun er ph.d. og afdelingslæge på Hud- og Allergiafdelingen og Videncenter for Allergi, Herlev-Gentofte Hospital.

Her fortæller hun, hvorfor din hud bliver mere sart om vinteren og guider til, hvordan du bedst passer på den.

Din hud mister fedtstoffer

Hvis du føler, at din hud er mere tør om vinteren, så giver det god mening - fedtstofferne forsvinder nemlig fra huden.

Det yderste lag i huden kaldes hornlaget. Det spiller en afgørende rolle for, om din hud bliver tør.

Hornlaget udgør vores hudbarriere. Det består af døde hudceller, der er omgivet af fedtstoffer som huden selv producerer.

- Fedtstofferne og de døde hudceller er som mørtel og mursten. Murstenene er cellerne, og fedtstofferne er mørtel, der lukker hullerne mellem cellerne. Det beskytter din hud, siger Anne Birgitte Simonsen.

Det er fedtstofferne, der holder huden fugtig.

- Fedtstofferne tiltrækker og binder vand og forhindrer, at vand fordamper fra din hud. Det holder huden sund og smidig, siger hun.

Huden bliver tør, når hornlaget ikke kan opretholde den normale vandbalance i huden.

- Flere undersøgelser viser, at hudens produktion af fedtstoffer falder, når der er lave temperaturer og lav luftfugtighed, som vi kender det om vinteren i Danmark, siger Anne Birgitte Simonsen.

Det kan også give en kløende eller rød hud.

- Når hornlaget og huden er mindre modstandsdygtig, fordi der er mindre fedtstof, bliver huden også mindre modstandsdygtig over for udefrakommende påvirkninger, der kan irritere huden. Derfor vil mange også opleve, at huden er mere sart, når den er tør.

Huden kan se grå og rynket ud

Du kender måske følelsen af, at huden føles mere stram om vinteren. Det kan være efter en gåtur i kulden.

Det skyldes også udtørringen af huden.

- De manglende fedtstoffer gør huden mindre smidig, og det kan give en stram fornemmelse i huden, siger Anne Birgitte Simonsen.

Ikke nok med det, så kan huden også se grålig ud om vinteren.

- Hvis huden er meget tør, kan den få et gråligt skær. Det skyldes døde hudceller, der ikke holdes fast af fedtstoffer, siger hun og fortsætter:

- Nogle oplever, at huden ligefrem skæller, fordi den er så tør. Her er der også tale om døde hudceller, der er løsnet fra hudoverfladen, fordi der ikke er fedtstoffer nok i huden.

Når huden er meget tør, kan fine rynker også ses tydeligere.

Fed creme er vejen frem

Selvom huden udtørres, fordi vand fordamper fra huden, så er løsningen ikke, at tage flere bade - tværtimod.

- Lange, varme bade kan udtørre huden. Det fjerner nemlig fedtstoffer fra din hud, siger Anne Birgitte Simonsen.

I stedet skal du finde den fede creme frem.

- Hovedreglen er, at jo federe creme, desto bedre resultat, siger hun og fortsætter:

- Men nogle bryder sig ikke om en meget fed creme, fordi det kan føles klistret. Det vigtigste er derfor, at du finder en creme, som er behagelig, og som du derfor får brugt.

Fede cremer kan lægge en glinsende hinde på huden, og hvis man ikke bryder sig om det i ansigtet, skal man bruge en mindre fed creme.

Den kan du eventuelt påføre flere gange i løbet af dagen, hvis huden føles tør.

- Der findes mange fugtighedscremer på markedet med forskelligt fedtindhold og forskellige konsistenser, som du kan afprøve, indtil du finder én du kan lide, siger Anne Birgitte Simonsen.

Generelt vil Anne Birgitte Simoensen ikke anbefale, at du bruger lotion mod tør hud. Forskellen på creme og lotion er, at der er mere fedt i en creme, og mere vand i en lotion.

- Mange foretrækker lotions, fordi de har en lettere konsistens. De er dog mindre effektive til behandling af tør hud, fordi lotions indeholder mere vand end fedt. Vandet fordamper hurtigt efter, at du har påført den, og så mangler du fedtstofferne, der er i en fed creme, siger Anne Birgitte Simonsen.

FacebookTwitter