Bliver du en bedre fodboldspiller af at sniffe kokain?

Perus stjerneangriber blev i oktober dopingdømt for brug af kokain. Men hvorfor skulle en fodboldspiller dope sig med kokain?

  • Paolo Guerrero i den peruvianske landsholdsdragt. (Foto: Ernesto Benavides © Scanpix)
  • Paolo Guerrero (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)
1 / 2

Paolo Guerrero er alle tiders topscorer for Peru og nøglen til succes for det sydamerikanske land ved VM. Men efter Perus 0-0 kamp mod Argentina i oktober afleverede han en positiv anti-doping test.

I prøven viste der sig at være spor af kokain, hvilket fik det internationale fodboldforbund FIFA til at suspendere angriberen i 12 måneder. Den fodboldglade nation skulle pludselig se langt efter at have Paolo Guerrero med til Perus første VM deltagelse siden 1982.

Siden udelukkelsen har Peru kæmpet via rettens vej for at få stjernen med til VM. Det lykkedes, da højesteretten i Schweiz gav grønt lys for Guerreros VM for at undersøge sagen yderligere på den anden side af sommeren. Nu spiller han så alligevel med i dagens kamp mod Danmark kl. 18.

Retten anerkendte Paolo Guerreros forklaring om, at han havde fået rester fra kokain gennem coca-the, der er lavet på de samme blade, som kokain bliver produceret af.

Gør en bane kokain gør dig til en bedre fodboldspiller?

Der er ikke en lang liste over fodboldspillere med dopingdomme. Men navne som Diego Maradona og angriberen Adrian Mutu er dog blevet dømt lange karantæner for brug af kokain. Det er dog langt fra sikkert, at kokainen er blevet taget i forbindelse med fodboldkampe.

Hvis historien om, at Guerrero har drukket te ikke holder, så er det er nok snarere rester fra en festligt aften end et udtryk for dopingsnyd, mener lektor i Folkesundhed og Idræt ved Aarhus Universitet Ask Vest Christiansen. Derudover er det svært at skjule kokain.

- Kokain er ekstremt nemt at teste for, så det vil være meget dumt at bruge det til en fodboldkamp, siger han.

Men hvis en fodboldspiller brugte kokain ville det have nogle virkninger, der i nogle situationer kunne være anvendelige på grønsværen.

- Det stimulerer centralnervesystemet så du bliver mere energisk og vågen.

- Det vil fx kunne dulme træthed og udmattelse i slutningen af en kamp, og på den måde gøre spilleren i stand til at holde niveau i de beslutninger han foretager og derved måske mindske andelen af fejl, siger Ask Vest Christiansen.

Alt efter dosis og hvordan man tager stoffet vil virkningen vare fra 30 minutter til 3-4 timer.

Udholdenhed frem for alt

Grundlæggende giver det ikke meget mening at tage stoffet inden en fodboldkamp, mens man stadig er frisk. Men når trætheden sætter ind efter lang, intensiv aktivitet, det kunne være mod slutningen af et maratonløb eller på en lang etape i et treugers etapeløb, kan det have en effekt. Man kan blandt andet miste koncentration og have svært ved at få pulsen ligeså højt op, som når man er frisk.

- Der vil kokain, lige som andre centralstimulerende stoffer, have den effekt, at det øger hjertefrekvensen. På den måde kan stoffet gøre, at man kan gå ud over sine normale fysiske begrænsninger, fordi kokainen hæmmer dine træthedssignaler, siger Ask Vest Christiansen.

Men fordi det har en række alvorlige bivirkninger, at det er nemt at teste for, og der findes mere effektive alternativer, er kokain ikke et typisk anvendt dopingmiddel i den moderne sportsverdenen.

Amfetamin og kokain blev særligt brugt fra 1940'erne og til op i 1970'erne. Det var faktisk de stoffer, der satte gang i dopingkampen i international elitesport. Man vidste, stofferne var udbredte, og man havde også set flere cykelryttere vælte omkuld på vej op af bjergene.

Julien Vervaecke og Maurice Geldhof får sig en cigaret underTour de France i 1927. (© CC)

- Så der blev udviklet en test og fra midten af 1960erne begyndte man at dopingteste for det. Det tog toppen af brugen. I alt fald i de konkurrencer hvor atleterne vidste, at de kunne blive testet, siger Ask Vest Christiansen.

Ikke god videnskab

Sagen om Paolo Guerrero er ikke noget Anti Doping Danmark kan kommentere. Men de oplyser i en mail til DR, at kokain i henhold til dopinglisten alene er forbudt i konkurrence.

Det vil sige, at hvis Paolo Guerrero havde have taget kokain til en fest, skulle han ikke straffes for doping. Men fordi testen er så effektiv, er det ikke sikkert, at stoffet er helt ude af kroppen på konkurrencedagen, og så kan det ende med et positivt dopingresultat. Det mener Ask Vest Christensen er problematisk.

- Den betyder, at en atlet, der har taget stoffet i rekreativ sammenhæng uden for konkurrence, risikerer at teste positiv for det. Den slags falsk-positive prøver har man set en del eksempler på.

- Dermed kan en kop coca-the ende med at dopingdømme dig, selvom du aldrig har haft intentionen om at snyde, fortsætter Ask Vest Christiansen.

Uanset om Paolo Guerrero drak en kop the, sniffede en bane kokain eller aldrig var i nærheden af det forbudte stof, så spiller han mod Danmark i aftenens kamp kl. 18.

Her skal den danske anfører Simon Kjær forsvarer målet ligesom godt som han forsvarede Paolo Guerrero op til VM slutrunden, hvor han og flere landsholdsanførere meddelte FIFA, at de mente, at deres kollega burde deltage ved verdensmesterskaberne i Rusland.

Det internationale spillerforbund Fifpro kaldte dopingdommen over Paolo Guerrero "ude af proportioner og uretfærdig". Men nu er altså både Simon Kjær og Paolo Guerrero klar til at kæmpe på banen i gruppe C.