Bliver du stadig tiltrukket af eks'en? Det er din hjernes skyld

Stoffet dopamin får nemlig din hjerne til at huske gode ting som sex og kærlighed.

Pludselig står han der. Den kæmpe idiot.

Det er sjældent en god oplevelse at møde sin ekskæreste i byen. Men af og til oplever man alligevel at blive trukket tilbage til personen som en natsværmer mod en lampe.

Men hvorfor? Han var jo en stor en nar og slog op med dig.

Helt grundlæggende handler det om, at vi mennesker altid forsøger at få tilfredsstillet vores behov. Og ét af vores allerstørste behov er at sætte børn i verden.

Særligt ét hormon i hjernen, dopamin, hjælper os med at få det opfyldt.

Dopamin fungerer som en del af hjernens belønningssystem og frigives blandt andet, når du spiser, dyrker sex eller mærker kærlighed til et andet menneske - som du på et tidspunkt gjorde med eks'en.

Selv når hjernen frigiver små mængder dopamin, føler du dig bedre tilpas med det samme.

Store mængder af stoffet kan give dig en stærk lykkefølelse, mens endnu større mængder kan føles som en fantastisk orgasme.

Stoffet kan være meget vanedannende, og vi mennesker vil hele tiden opsøge situationer, hvor vi kan få dækket vores behov og få et skud belønnende dopamin.

Hjernen genkender eks'en

Har du været sammen med din kæreste i flere år, har du forhåbentligt haft mange gode oplevelser, hvor hjernen har frigivet masser af dopamin.

Det kunne eksempelvis være, når I knaldede, fordi din hjerne troede, at I var i gang med at få opfyldt dit behov om at lave børn.

- Når man dyrker sex, bliver der sendt en masse dopamin ud i hjernen, og det giver en orgasmelignende fornemmelse. Det er den, man husker. Og den fornemmelse kan genkaldes af hjernen, når man ser sin ekskæreste igen, forklarer hjerneforsker og professor emeritus ved Københavns Universitet, Albert Gjedde.

- Det er den samme fornemmelse, som alkoholikeren oplever, når vedkommende går forbi sin gamle stambar igen og får lyst til en øl.

Alkohol og euforiserende stoffer har nemlig også den effekt, at det får hjernen til at frigive store mængder dopamin.

For dig, der møder ekskæresten i byen, betyder det, at alle de gode argumenter for at holde sig væk, kan forsvinde.

- Det kan lukke fuldstændigt ned for de områder af pandelapperne, som er de dele af hjernen, hvor man groft sagt kan sige, at fornuften findes.I stedet tager dopamin over, og hjernen ved derfor meget bedre, hvad du vil have og sætter alt andet til side, forklarer Albert Gjedde.