Brækvirus topper i julen: 5 råd til at undgå smitsom julebuffet

Mangelfuld håndvask og lemfældig omgang med knive, gafler og skeer lægger mange danskere ned med Roskildesyge.

Norovirus - også kendt som Roskildesyge - smitter gennem ganske få viruspartikler. Er du smittet, og kaster du op, er der flere milliarder viruspartikler i hvert gram opkast.

Vi er godt i gang med julefrokosterne, og snart står der klejner, knas og familiehygge på programmet derhjemme.

Det sidste, du har lyst til, er, at tilbringe den glade juletid med koldsved, racermave og hovedet i en brækspand.

Steger du ikke dit svinekød igennem eller blander du råt kød med spiseklar mad, kan du risikere at blive ramt af det salmonellaudbrud, der indtil videre har lagt 34 danskere ned.

Ifølge Dansk Serum Institut er det dog en virus, der ikke tiltrækker sig den samme opmærksomhed som salmonellabakterien, som du skal være særlig opmærksom på i juletiden

Norovirus - i folkemunde kendt som Roskildesyge eller omgangssyge - som resulterer i akut kvalme, opkast og diarré, har nemlig kronede dage hen over julen.

- Norovirus trives godt i vores kolde klima. Og så er den ekstremt smitsom. Specielt ved anledninger hvor mange mennesker spiser sammen - som for eksempel julebuffeter, hvor en enkelt gæst kan lægge hele selskabet ned, siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut.

Luise Müller og hendes kolleger har af den årsag formuleret fem "julebuffet-bud", som du skal følge, hvis du vil mindske risikoen for at blive smittet med norovirus.

En hårdfør lille én

Under julemåltidet besøger du måske det lille hus, hvor du skynder dig at folde, tørre, vaske og tørre og spæne tilbage til bordet, før anden og kartoflerne er helt væk.

Men hov. Huskede du at fordele sæben grundigt på håndfladerne, mellem fingrene og hele vejen ned til håndleddene og vaske i de 15 sekunder, som Sundshedsstyrelsen anbefaler?

- Der skal meget få viruspartikler til, før norovirus bliver spredt. Og den spredes typisk ved buffeter, når nogen, der ikke har vasket hænder, rører ved maden eller et stykke bestik, som ryger ned i maden, siger Luise Müller

Og det er ikke nok bare at spritte hænderne af.

Norovirus er en hårdfør lille én, der både tåler indtørring og håndsprit, ligesom den kan overleve på for eksempel bestik, gulvtæpper, duge og fødevarer i op til flere uger.

Ligesom den heller ikke er ude af kroppen med det samme, selvom kvalmen og sygdommen føles ovre.

Bliver lige hængende lidt

Har du været syg lige op til jul, skal du tænke dig om en ekstra gang, før du retter på konfekten, rører i risengrøden eller på anden måde hjælper til med madlavningen.

Norovirus sidder i kroppen og kan stadig smitte i et par dage efter symptomerne er væk.

- Kaster du op eller har du diarré, bør du holde dig langt væk fra køkkenet. Har du været syg lige op til jul, bør du også sikre dig, at du er helt rask, før du tager del i madlavningen, siger Luise Müller.

- Her kan du skele til fødevarebranchen, hvor der er klare regler om, at der skal gå 48 timer efter en overstået norovirusinfektion, før du må gå på arbejde igen.

Og tiden er den eneste kur mod norovirus, der hverken kan kureres med antibiotika eller andre former for behandling. Kun vand og hvile virker.

Hvorfor Roskilde?

Norovirus rammer flere tusinde danskere om året i alle aldre og i alle egne af landet.

Den er ikke observeret hyppigere eller voldsommere i området omkring en vis domkirkeby på midtsjælland.

Og norovirus har heller ikke noget med den navnkundige festival på egnen at gøre.

Derfor kan man undre sig over, hvor sygdommen har fået sit “kælenavn” fra.

- På engelsk hedder den faktisk winter vomiting disease og på svensk hedder den vinterkräksjuka, siger Luise Müller.

- Grunden til at vi i Danmark kalder den Roskildesyge er, at første gang nogen skrev om et udbrud af norovirus, skete udbruddet i Roskilde, forklarer hun.

Det var tilbage i 1936, og det var Ugeskrift For Læger, der skrev om sygdommen.

Men burde vi ikke lade os inspirere af vores svenske naboer og kalde sygdommen noget mere retvisende - såsom vinter-bræk-syge?

- Måske. Men infektioner med norovirus sker hele året rundt, så de fem buffetbud er værd at huske på de resterende 11 måneder, siger Luise Müller.

Facebook
Twitter