Camilla drikker sit eget tis i vildmarken: Men er det overhovedet en god idé?

Der er ikke den store fidus i at drikke urin, vurderer forskere.

Camilla fortæller i afsnit fem af 'Alene i vildmarken', at det giver hende mere energi og færre muskelkramper, når hun drikker sin urin. (© United Production)

I seneste afsnit af ‘Alene i vildmarken’ (som du kan se her) bliver vi indviet i deltageren Camillas lille morgenritual.

Hun har den seneste uge hver morgen tisset i sin kop. Herefter har hun drukket en smule af sin urin.

Camilla kalder det selv en ‘trylledrik’, da hun føler, at den giver hende mere energi og hjælper mod muskelkramper.

Men hvis vi spørger videnskaben, er det så forsvarligt at drikke sin egen urin? Og kan det faktisk hjælpe Camilla?

‘En suppe af affaldsstoffer’

Din urin består af affaldsstoffer og væske. Hvis du er sund og rask, er det en steril væske. Der burde ikke være bakterier i urinen, der gør dig syg af at drikke det.

- Jeg vil ikke mene, at det gør skade, at man drikker en lille kop urin. Men jeg har intet hørt om, at det skulle hjælpe mod skavanker.

Det siger Michael Borre, der er klinisk lærestolsprofessor ved Institut for Klinisk Medicin og Urinvejskirurgi ved Aarhus Universitet.

Han fortæller, at selvom ens urin er en steril væske, er det stadig en ‘suppe af affaldsstoffer’.

Affaldsstoffer er kvælstof fra nedbrudt protein, forskellige salte, tungmetaller og ioner af forskellig karakter, som kroppen udskiller gennem urinen, fordi kroppen ikke har brug for det.

- Kroppen har udskilt affaldsstofferne af en grund i første omgang. Det er næppe farligt at drikke urinen, men jeg kan ikke se idéen med det, siger han.

De mangler ikke drikkevand

Camilla fortæller i afsnittet, at hun har drukket lidt af sin morgenurin i cirka fem dage.

Det virker ikke til at være af nød, at Camilla må drikke lidt af sin urin. Camilla eller hendes kone Martha fortæller ikke om, at de mangler drikkevand i afsnittet.

Martha gør heller ikke Camilla kunsten efter med at drikke sin urin.

- Hvis Camilla har adgang til drikkevand, vil jeg anbefale hende at drikke det i stedet. Jeg har svært ved at se, at urin skulle være et godt tilskud, siger Lars Ove Dragsted. Han er professor i klinisk og forebyggende ernæring ved Københavns Universitet.

Hvis Camilla var i mangel på anden væske som vand, ville det heller ikke være en holdbar løsning, hvis hun drak meget af sin urin.

- Hvis man ikke får anden væske end urin, bliver urinen meget koncentreret. Der kommer altså flere affaldsstoffer i. Det vil jeg mene, vil være en belastning for nyrerne, fordi du hele tiden ville få flere og flere affaldsstoffer i urinen, siger han.

Kan styrke Camilla mentalt

Der er ikke mange forskere, der direkte har undersøgt, hvad der sker i kroppen, når man drikker sin egen urin.

Men ud fra Michael Borres eller Lars Ove Dragsteds viden, kan de ikke se den store fidus i at drikke lidt af sin urin hver morgen.

Der er ikke næringsstoffer i urinen, som hun ikke vil få fra bær eller fisk i vildmarken.

Der er dog et men.

- Hvis hun føler, at hun får mere energi, om det så er tilfældet eller ej, er det positivt for hende, siger Lars Ove Dragsted og fortsætter:

- Hvis hun får følelsen af, at hun bliver styrket og får færre muskelkramper, kan jeg forestille mig, at det er meget værd for hende mentalt i sådan en konkurrence.

Du kan også se programmet Vandets hemmeligheder på DRTV, hvor Lasse Spang Olsen drikker sin egen urin i et lægekontrolleret forsøg.