Corona-virus kan overleve på dørhåndtaget i op til tre dage: 'Håndvask og god hygiejne er vigtigt'

Covid-19 kan smitte via overflader, viser ny undersøgelse.

Covid-19 kan overleve på overflader af rustfrit stål eller plastik i op til tre dage. På overflader af pap et døgn og på kobber lever virus op til fire timer, konkluderer ny undersøgelse. (Foto: © JEENAH MOON, Scanpix)

Der er ingen tvivl om, at det nye coronavirus er ganske smitsomt. Det smitter via meget små dråber fra menneske til menneske.

Dråberne kan sprede sig i luften ved for eksempel hoste og nys og i en afstand på 1-2 meter fra en person, der er inficeret, skriver Sundhedsstyrelsen.

Men hvad hvis virus ender på en overflade, som du senere kommer i kontakt med. For eksempel et dørhåndtag? Kan du få Covid-19 på den måde?

Ja. Hvis der endnu er levedygtige virusser på håndtaget, og du – inden du vasker hænderne grundigt – fører disse videre til for eksempel næse eller mund.

Næste spørgsmål er så, hvor længe virus kan overleve på håndtaget.

Det er der stadig usikkerhed om. Men en ny amerikansk undersøgelse kommer med et kvalificeret bud:

Virus kan overleve i mikroskopiske vanddråber luften i op til tre timer, men dråberne vil dog som regel hurtigt lande på overflader. På overflader af rustfrit stål eller plastik kan virus overleve i op til tre dage.

På overflader af pap er det 24 timer og på kobber lever virus op til fire timer. Altså hvis ikke overfladerne bliver rengjort i mellemtiden.

Rune Hartmann, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet, er ikke overrasket over resultatet, da mange andre virusser har lignende egenskaber.

Men han mener, at undersøgelsen viser, at myndighedernes hygiejneråd er korrekte.

- Undersøgelsen bekræfter, at håndvask og god hygiejne er meget vigtigt, siger han.

Vi kender ikke smitsomheden endnu

En af de mest smitsomme sygdomme, der findes, er mæslinger.

Selv ved isolation har man set, at sygdommen kan smitte fra et rum til et andet.

Hvor smitsom Covid-19 derimod er, ved forskerne endnu ikke.

For smitsomhed handler ikke kun om, hvor længe et virus kan overleve uden for kroppen.

Smitsomhed måles i en værdi, der kaldes R0.

Det er et tal på, hvor mange én smittet person i gennemsnit selv smitter, hvis man ikke interverer, det vil sige gør noget for at undgå smitte (sætter smittede i karantæne mv.).

Men R0-værdien afhænger ikke kun af, hvor længe virus kan sætte sig på for eksempel et dørhåndtag. Den afhænger også af mange andre ting, fortæller Rune Hartmann.

- At kende R0-værdien for Covid-19 er noget, forskere bruger rigtig meget krudt på lige nu, men jeg har endnu ikke set nogen rigtig gode estimater.

Indtil videre har forskere, der primært har set på Covid-19's udvikling i Kina og Italien, foreslået, at R0 ligger et sted mellem to og tre.

Det vil sige, at hver person i gennemsnit smitter to til tre andre personer.

Men tallet er behæftet med stor usikkerhed.

Minder om Sars

I den nye undersøgelse sammenligner de amerikanske forskere Covid-19 med Sars-virusset fra 2003.

Ligesom Covid-19 var Sars et coronavirus, og de to virusser er genetisk ret ens. Og så er deres overlevelse udenfor kroppen tilsyneladende også meget sammenlignelige.

De to sygdomme har endnu en ting til fælles. Da de er nye zoonoser - sygdomme der er sprunget fra dyr til mennesker - er der ingen, der er immune overfor dem.

Og da der ikke findes en vaccine mod Covid-19 endnu, kan alle potentielt blive smittet.

Men selv om de to virusser har nogle ting til fælles, betyder det ikke, at de er lige smitsomme. Det tyder faktisk på, at Covid-19 er mere smitsom end Sars.

De to sygdomme adskiller sig også på andre parametre - vigtigst havde Sars en markant højere dødelighed. For Sars var dødeligheden omkring 10 procent, mens Covid-19 ser ud til at have en dødelighed på mellem 0,3 og 1 procent.

Kan jeg røre ved frugt i supermarkedet?

Anbefalingerne i Danmark er lige nu, at du, hvis du er rask og ikke hører til en særlig risikogruppe (for eksempel ældre eller kroniske syge), godt kan bevæge dig ud i samfundet.

Det betyder, at du kan gå i supermarkedet og købe ind uden at frygte, hvem der har rørt ved æblerne før dig.

Men forsøg at holde lidt mere afstand til de mennesker, du møder på din vej. Og når du kommer hjem, så skal du huske at vaske hænderne (og æblerne) grundigt.

Sidstnævnte er altid en god idé, minder Rune Hartmann om.

- Du kan blive smittet med vira, også andre end Covid-19, hvis du rører ved noget, en syg har rørt ved. Så at vaske hænder er sund fornuft.

Hvis du derimod tilhører en risikogruppe, eller føler dig syg, opfordres du kraftigt til at blive hjemme. Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Den nye undersøgelse er et preprint, som endnu ikke er blevet fagfællebedømt af andre forskere. Rune Hartmann noterer dog, at den er udarbejdet af blandt andet det Amerikanske Institut for Sundhed og mener, at forskningen ser fornuftig ud.

Artiklen er opdateret, da det i teksten lød, at virus på pap kunne overleve i fire timer - men det var 24 timer, ifølge den nye undersøgelse. Vi har også specificeret, at selv om virus kan overleve i luften i op til tre timer, vil dråber med virus som regel lande hurtigere.