D-vitamin bliver udråbt som middel mod covid-19: Men holder det?

Undersøgelser peger på en mulig effekt, men d-vitamin er næppe en mirakelkur.

D-vitamin hjælper immunforsvaret til at oprette holde en normal funktion, men det er ikke ensbetydende med, at det beskytter mod covid-19. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

Der bliver forsket i lidt af hvert, når det handler om, hvad der kan beskytte os mod covid-19.

Blandt andet kigger forskere i øjeblikket på, hvorvidt mangel på d-vitamin kan have indflydelse på, om du bliver smittet med covid-19, og på, hvorvidt du bliver mere syg, hvis først du er smittet.

De første resultater er dukket op, og på forskellige internetsider bliver d-vitamin nu fremhævet som et middel mod covid-19, hvis man har mangel på vitaminet.

Blandt andet taler en læge om det på internetmediet freeobserver.org.

Men vi skal passe på med at konkludere noget som helst endnu.

Det mener Christian Wejse, der er speciallæge i infektionsmedicin og lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

For på nuværende tidspunkt er der nemlig slet ikke nok beviser for, at mangel på d-vitamin har forbindelse til covid-19.

- Man skal ikke tro, at d-vitamin er en mirakelkur mod covid-19, siger Christian Wejse.

Når det er sagt, peger nogle undersøgelser i retning af mulige effekter.

- De er bare lavet på et tyndt grundlag. Derfor er det vigtigt, at der fortsat bliver forsket i det. Især hvis nogle nu går ud og anbefaler det som et middel mod covid-19. Det er der nemlig ikke grundlag for at anbefale, før vi har undersøgt det ordentligt, siger han.

Alder, kost og etnicitet kan spille ind

Lad os kigge på noget af forskningen.

En undersøgelse med 489 deltagere publiceret i tidsskiftet JAMA Network viser, at personer med mangel på d-vitamin har 1,77 gange større sandsynlighed for at blive smittet med covid-19 end personer med nok d-vitamin.

- Det er et godt studie og et godt tidsskrift, som man har tillid til. Og resultaterne er helt klart tankevækkende, siger Christian Wejse.

- Men man skal holde øje med, hvad det er for en type studie. Det her er det, vi kalder et observationsstudie, hvor man sammenligner forskellige grupper, fortsætter han.

Problemet her er, at d-vitamin kan være et udtryk for noget andet.

De personer, der har mangel på d-vitamin, har måske generel dårlig ernæringstilstand.

Spørgsmålet er så, om det er selve vitaminmangelen eller noget andet, der spiller ind på resultaterne.

- Faktorer som alder, socioøkonomi eller etnicitet kan også spille en rolle. Vi ved for eksempel, at personer, der er mørke i huden, ofte har lavere d-vitamin. Så skyldes det selve manglen på d-vitamin, at de oftere bliver smittet, eller handler det om at etniske minoriteter generelt har en øget risiko?, siger Christian Wejse.

Vi skal trække lod

En undersøgelse fra USA argumenterer for, at ældre personer og personer med kroniske sygdomme, som er vurderet til at være i risikogruppe for covid-19, ofte har mindre d-vitamin end andre.

Forskerne mener, det muligvis er forklaringen på, at disse grupper bliver hårdt ramt af virusset.

En anden undersøgelse argumenterer for, at det nye coronavirus rammer hårdere i lande, som ligger højere end 35 grader nord for ækvator.

Forskerne kobler det sammen med, at indbyggerne på disse breddegrader ikke får nok d-vitamin i vinterhalvåret.

Men ifølge Christian Wejse er problemet det samme med de her undersøgelser. Vi kan ikke nødvendigvis koble årsag og effekt sammen.

- Den bedste måde at undersøge det her på er at sammenligne nogle, der får d-vitamin med nogle, der får placebo. Og det skal ske ved lodtrækning, siger han.

Selvom han finder nogle af de foreløbige resultater interessante, er han ikke optimistisk omkring d-vitamin og covid-19.

- Jeg har selv arbejdet med forskellige d-vitamin-behandlinger i forbindelse med tuberkulose. Og effekten var meget lille. Og der er lavet andre studier siden, der har konkluderet det samme. Det er ikke i nærheden af at være lige så effektivt som for eksempel antibiotika.

Tuberkulose skyldes en bakterie, og derfor kan antibiotika virke mod det. Det er ikke tilfældet med covid-19, som skyldes en virus.

Bør du tage d-vitamin?

Men hvordan skal du forholde dig til det hele? Bør du alligevel tage d-vitamin?

DR Videnskab har vi tidligere undersøgt, om almindelige raske mennesker, der spiser varieret, bør tage vitaminer og kosttilskud.

Her sagde professor MSO ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet Susanne Gjedsted Bügel, at netop d-vitamin er noget, du godt kan overveje i vinterhalvåret.

- Hvis du er i tvivl, om du får d-vitamin nok, kan du spise en tablet på 10 mikrogram hver dag eller 20 mikrogram hver anden dag. Jeg plejer at anbefale, at man i så fald gør det fra omkring efterårsferien og frem til påske, sagde hun.

Men Christian Wejse mener, at mange faktisk får nok d-vitamin.

Så det bedste råd, hvis du er i tvivl, er at gå til lægen og finde ud af, om du har mangel på det eller ej.

- Det, som d-vitamin kan, er at hjælpe immunforsvaret, som er afhængigt af, at vi har d-vitamin nok, siger han og fortsætter:

- Det er ikke en kritisk komponent i immunforsvaret. Det er ikke sådan, at hvis du ikke har det, så har du en åben ladeport til alle mulige infektioner. Men det påvirker sandsynligvis immunforsvaret i en negativ regning at mangle d-vitamin. Derfor er det en god idé at få korrigeret sit niveau.

Du får også d-vitamin gennem visse dele af kosten, men det er som regel ikke nok, understreger Christian Wejse.

- Hvis du mangler d-vitamin, kan du tage det som piller. Men husk, det ikke er nogen kur mod covid-19.

Sundhedsstyrelsen anbefaler d-vitamin som forebyggende tilskud til bestemte befolkningsgrupper som gravide og ældre.