Dårlig taber i ludo? Derfor er nogle mere konkurrence-mennesker end andre

Mængden af testosteron og antallet af søskende kan blandt andet have betydning for din konkurrencelyst, forklarer forsker.

Har du søskende, har du måske været vant til at konkurrere i hverdagen om for eksempel slik eller dine forældres opmærksomhed. (Grafik. Pernille Bækholm Sloth.) (© DR/ Colourbox)

Du tyrer spillepladen i gulvet og beskylder alle for at snyde.

Det er dårlig sportsånd, og det ved du udmærket godt. Men du har ekstremt svært ved at acceptere et nederlag, også selvom det bare er et spil ludo mod dine børn.

Alle mennesker er fra naturens side til en vis grad konkurrencemindede. Men nogle er mere end andre, forklarer Henrik Høgh-Olesen, der er professor i social- og personlighedspsykologi ved Aarhus Universitet.

- Mennesker er sociale væsner, der etablerer hierarkier. Og dem med højere status har lettere adgang til de ressourcer, vi alle sammen efterspørger, siger han og fortsætter:

- Men nogle er mere statussøgende, mere ærekære og derfor også mere konkurrencemennesker. Og det kan de være født med at være.

Testosteron kan øge konkurrencelysten

Der er flere forhold, der spiller ind på din lyst til at konkurrere. Blandt andet kan mængden af det såkaldte mandlige kønshormon testosteron have en betydning.

Det er et hormon, der stiger og falder i forskellige perioder og forskellige situationer.

Forskning har tidligere vist, at testosteronniveauet kan påvirke lysten til at konkurrere. Blandt andet viser en undersøgelse fra The University of Texas i USA, at mænds lyst til at ville spille igen efter et nederlag, afhænger af hormonet.

Hvis niveauet er højt efter nederlaget, er mænd mere tilbøjelige til at tage revanche.

- Hvis man har et højt niveau af testosteron, kan det blandt andet blive omsat til adrenalin, som gør at man bliver mere ophidset, og det kan påvirke hjernen. Du bliver langt mere kampklar, siger Andreas Leiberoth, adjunkt på Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet.

Han forsker i medie- og socialpsykologi og laver blandt andet adfærdseksperimenter med spil.

Søskende er vant til at konkurrere

De erfaringer, vi danner os gennem livet, har også en betydning for vores lyst til at konkurrere mod andre.

- Hvis du som barn ligger og græder, og der ikke bliver reageret på det. Så lærer du måske, at det ikke nytter at gøre noget. Og så bliver du måske mindre kompetitiv som voksen, siger professor Henrik Høgh-Olesen.

Hos nogle mennesker har det også en betydning, om de er vokset op som enebarn eller som en del af en søskendeflok.

- Som medlem af en stor søskendeflok har man været vant til at konkurrere på mange små ting i tilværelsen. Hvem har for eksempel fået mest slik? Eller hvem har fået mors opmærksomhed?, siger adjunkt Andreas Leiberoth og fortsætter:

- Den oplevelse har enebørn ikke fået. Og derfor kan en konkurrence måske blive en ubehagelig følelse, fordi enebørn ikke er vant til, at der altid er nogen, som prøver at få det, man har.

Andreas Lieberoth understreger, at enebørn stadig kan være konkurrencefokuserede. Især hvis de kommer fra hjem, hvor sport eller vindermentalitet er blevet fejret som værdier.

Bestemt personlighedstræk spiller en rolle

Når vi snakker konkurrence, er der ifølge Andreas Lieberoth grundlæggende to måder at være konkurrencemindede på.

- Den ene er personlig og handler om, at man gerne vil udvikle sig og gøre det godt. Den anden er en mere aggressiv og handler mere om, at man vil udtvære de andre, siger Andreas Lieberoth.

Ifølge en undersøgelse fra DePauw University i USA, vil folk, som har den aggressive konkurrencelyst, ofte score lavt i personlighedstrækket venlighed. Det er en af de fem træk i den anerkendte personlighedsmodel fem-faktormodellen.

- Personlighedstrækket venlighed handler blandt andet om, hvor meget man tager hensyn til andre mennesker. Hvis man ikke har meget af det træk, er man mere villig til at dominere andre i for eksempel konkurrencer, siger Andreas Lieberoth.

Du kan se mere om, hvorfor mennesker er konkurrencemennesker i DR-programmet "Mød dit urmenneske".