Daniel Wescott bestyrer 'ligfarm' under den bagende texanske sol

I Texas er Daniel Wescott leder af en såkaldt body farm, der forsker i, hvordan lig rådner.

Daniel Wescott skal også selv ligge på bodyfarmen, den dag han dør, fortæller han. (Foto: Camilla Keller © dr)

- Er det her en kirkegård eller er det videnskab, spørger Peter Geisling Daniel Wescott under sin rundtur på den videnskabelige kirkegård Freemann Ranch i Texas i USA.

- Det er lidt begge dele, svarer han.

Daniels Wescott er leder af en af i alt otte såkaldte body farme, der findes i USA. De døde er alle folk, der har doneret deres legeme til videnskaben.

Her, under den bagende texanske sol, ligger op mod 50 lig i naturen og rådner. Ganske enkelt. De er alle i forskellige stadier af forrådnelse, og hver dag bliver ligene nøje studeret for blandt andet nye insekter og larver, der hver især fortæller sin historie om, hvor langt i forrådnelsesprocessen, vi befinder os, inden selve kroppen er væk, og kun de hvide knogler ligger tilbage.

Gribbene svæver rundt

Enkelte lig er placeret under en presenning, få er begravet, men ellers ligger de under trådnet i det fri. Nettet beskytter blandt andet mod de gribbe, der konstant svæver rundt over farmen, tiltrukket af den søde stank af død.

Der er en grund til, at ligene ligger og rådner i varmen, fremfor i jorden. For i USA er det ikke unormalt at finde lig, der er blevet smidt i et af de enorme naturområder, der blandt andet findes i Texas. Den kæmpemæssige natur betyder, at en morder kan slippe uset væk, og at et lig kan ligge i mange dage under åben himmel, før det - måske - bliver fundet.

Her hjælper Daniels Wescotts forskning politiet med at fastslå, hvornår en person er død, og han vidner jævnligt i retssager af samme årsag.

Yder de døde retfærdighed

Han finder stor mening i sit virke. For ligene og hans forskning kan være det afgørende bevis, der yder et mordoffer retfærdighed eller giver vished til en familie til en afdød. Det er ganske enkelt vigtigt for ham og hans kolleger, at retfærdigheden sker fyldest.

- Vi prøver at give værdigheden tilbage til de ofre, hvis kroppe aldrig blev fundet, eller som er blevet dræbt på en eller anden måde, og vi ønsker også at give familien fred, forklarer han.

Fire faser af forrådnelse

Når vi dør i naturen, vil nedbrydningen af kroppen foregå i fire stadier.

 • Allerførst bliver musklerne stive. Cellerne i kroppen brister, og inden en time vil en flue have lagt et æg i øjnene på dig.

 • Så svulmer kroppen op på grund af gasser, og huden skifter farve.

 • Fedt og muskler går i opløsning, og væske siver ud fra kroppen.

 • Til sidst tørrer kroppen ind, og efter nogen tid er der kun skelettet tilbage.

I billedserien her viser vi billeder fra bodyfarmen. Vi skal advare mod stærke billeder.

 • Gribbene kredser konstant i området, tiltrukket af den søde stank af forrådnelse. Ligene ligger derfor under ståltrådsbure for at beskytte dem mod rovdyr. (Foto: Camilla Keller © dr)
 • Bodyfarmen ligger fredeligt midt i naturen. (Foto: Camilla Keller © dr)
 • Kroppene ligger i solen, til de er helt opløste. Efterfølgende indsamles knoglerne, så forskerne kan studere dem nærmere. (Foto: Camilla Keller © dr)
 • Her ser man et af de bure, der omkranser liget. Hænder og fødder bliver indbundet i små røde net, så de bittesmå knogler i hænder og fødder ikke forsvinder, mens liget går i opløsning. (Foto: Camilla Keller © dr)
 • Der findes lig i alle stadier af forrådnelse - fra nogle få dage til flere uger gamle. Forskerne følger dem dagligt. (Foto: Camilla Keller © dr)
 • De her lig har ligget i solen i cirka halvanden måned. (Foto: Camilla Keller © dr)
 • Når solen bager ned på kroppen, bliver den efterhånden hel sort. Det har flere gange snydt politiet, så de troede de havde et brandoffer. Et eksempel på hvordan Daniel hjælper efterforskerne på rette spor. (Foto: Camilla Keller © dr)
 • Denne her krop har ligget i cirka en uge, og mider og fluer er i fuld gang med at gøre deres arbejde. (Foto: Camilla Keller © dr)
1 / 8

I programmet 21 Søndag kan du se mere fra Daniel Wescotts body farm, ligesom man også besøger den første europæiske body farm, som ligger i Holland. Her er ligene dog gravet ned. Programmet kan ses her.

På tirsdag handler Sundhedsmagasinet om, hvad der sker med kroppen, når man dør, og hvordan man opklarer et dødsfald, hvis døden er et mysterium. Det er tirsdag kl. 22 på DR1. Vi lægger et link til udsendelsen her, når det ligger på drtv.

Facebook
Twitter