Dansk forsker: En fjerdedel af Jordens befolkning kan udvikle tuberkulose

Christian Wejse fra Aarhus Universitetshospital opfordrer til bedre screening for lungesygdommen herhjemme.

Christian Wejse fra Aarhus Universitetshospital er en del af det dansk-svenske forskerhold, der har kortlagt hvor mange, der kan bære tuberkulose-smitten uden at være syge. (Foto: © Flemming Nielsen, Dr Østjylland)

Den er kendt som verdens farligste infektionssygdom. Og en fjerdedel af Jordens befolkning er i risiko for at udvikle tuberkulose.

Personerne er nemlig smittet med tuberkulose-bakterien, men har endnu ikke fået sygdommen i udbrud. Hvis det sker, kan de smitte andre. Og tuberkulose dræber ifølge FN 1,6 millioner mennesker hvert år.

Studiet, der viser, at en fjerdedel af Jordens befolkning er smittet, er lavet af svenske og danske forskere. De har sammenfattet 88 videnskabelige undersøgelser fra 36 lande. Og dermed har de stået med en verdensomspændende stikprøve på 351.811 personer.

Og konklusionen er altså, at en fjerdedel af Jordens befolkning kan være smittebærere.

Skal være udryddet om 16 år

En af forskerne bag undersøgelsen er Christian Wejse, der er infektionslæge på Aarhus Universitetshospital og lektor i global sundhed på Aarhus Universitet.

Tidligere undersøgelser har bygget på skøn over, hvor mange folk en tuberkulosesmittet person kan nå at smitte.

- Her har vi samlet alle studier fra de lande, hvor man har undersøgt forekomsten af smittede. Så har vi brugt andelen af smittede i de lande, hvor vi har en viden, til at vurdere andelen af smittede i hele verden. Så har vi kunnet lave et mere grundigt estimat, siger Christian Wejse.

FN’s verdenssundhedsorganisation, WHO, har sat som mål, at tuberkulose skal være udryddet om 16 år. Men det kommer ikke til at ske, skønner Christian Wejse.

- Man har sat målet til 2035, vel vidende at det nok ikke er sandsynligt. Når en fjerdedel af Jordens befolkning går rundt med bakterien i kroppen, så siger det sig selv, at det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Især ikke, hvis vi ikke gør mere ved forekomsten af latent tuberkulose (hvor sygdommen ikke er i udbrud hos den smittede, red.), siger Christian Wejse.

Kan helbredes, hvis den bliver opdaget

Det er ikke i sig selv farligt at være bærer af sygdommen.

- Men hvis man udvikler tuberkulose og får symptomer som hoste og feber, så er det en rigtig farlig sygdom. Det er en af de infektionssygdomme, der dræber allerflest: 4.000 hver dag på verdensplan, forklarer Christian Wejse.

Det opløftende – men også deprimerende – er, at hvis smitten bliver opdaget i tide, kan en månedlang antibiotikakur redde patienten fra den ellers livstruende sygdom.

Alligevel har tuberkulose hvert år ramt 300-400 mennesker i Danmark. Og 8-10 procent dør af sygdommen.

Derfor er det vigtigt at screene flere for tuberkulose herhjemme, mener Christian Wejse.

- Det er unødvendige dødsfald. Det er jo en sygdom, der kan behandles.

Hjemløse og indvandrergrupper udsatte

De særligt udsatte risikogrupper er indvandrergrupper, der kommer fra lande med høj forekomst af tuberkulose. Men også socialt udsatte, der har andre ting at slås med, forklarer Christian Wejse.

- Hvis man er hjemløs og måske har et misbrug, opsøger man ikke nødvendigvis sundhedspersonale for at få hjælp. Så kan sygdommen udvikle sig til et stadie, hvor det er svært at behandle.

Men det er også vigtigt at vide, at tuberkulose er en smitsom sygdom.

- Alle kan i princippet få den. Ofte smitter den andre i husstanden eller personer, man er meget tæt på, siger Christian Wejse.

De seneste år er antallet af tuberkulosetilfælde i Danmark faldet. Men hvordan kan man undgå, at flere udvikler sygdommen her i landet?

- Vi skal nok vænne os til at screene mere for latent tuberkulose. Det gør mange lande, vi sammenligner os med. Jeg synes, at det ville give rigtig god mening at screene flygtninge, familiesammenførte og socialt udsatte bedre, end vi gør i dag, siger Christian Wejse.

Han er glad for, at storbyer som København og Aarhus er gået i gang.

- Vi har gang i et rigtigt spændende initiativ i Aarhus, hvor kommunen og Aarhus Universitetshospital laver screeninger blandt socialt udsatte på herberger.

Screeningen foregår ved en røntgenundersøgelse af lungerne og analyse af en spytprøve.