Dansk inhalator med mild syre skal bekæmpe covid-19 og andre luftvejsinfektioner

Behandlingsmetoden består af små partikler, der kan inaktivere vira og dræbe bakterier.

Den nye behandling kan blandt andet hjælpe i tredjeverdenslande, hvor vacciner er vanskeligere at udbrede. (Foto: Science Photo Library © SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Tænk, hvis du kunne rense dine luftveje for vira og bakterier, lige så nemt som du renser dine hænder med sprit.

Det er netop, hvad danske forskere nu er i gang med.

I samarbejde med det norske medicinalfirma SoftOx har de udviklet en behandling mod covid-19 og andre luftvejsinfektioner.

Den nye behandlingsmetode består i, at patienten inhalerer partikler fra en svag syreblanding, som kan inaktivere vira samt dræbe bakterier og svampe.

På den måde efterligner behandlingen kroppens immunforsvar.

- Vores hvide blodceller producerer også nogle svage syrer. Det bruger vores krop til at inaktivere vira og dræbe bakterier, fortæller Thomas Bjarnsholt til P1 Morgen.

Han er professor i biofilm og kroniske infektioner på Københavns Universitet og idémanden bag den nye metode.

At efterligne kroppens eget immunforsvar er netop omdrejningspunktet for den nye behandlingsform.

Forskerne har i en inhalator tilføjet den milde syre, som kroppen også selv kan producere, i en forstøvet form. Støvet skal reducere antallet af bakterier og inaktivere vira, lige når du inhalerer det.

Thomas Bjarnsholt sammenligner processen med at spritte hænder for at dræbe virus og bakterier.

Godkendt til at blive testet på mennesker

Forskerne har indtil videre kun testet den nye metode på minigrise.

Det er for at sikre, at grisene kunne inhalere en lav koncentration af syre, som samtidig var høj nok til at slå bakterierne ihjel og inaktivere virus.

Den nye metode er netop godkendt til at blive testet på mennesker, og de første personer, der skal teste produktet, starter allerede engang i næste uge.

Der går dog noget tid, før vi alle kan forvente at have en inhalator sammen med håndspritten i tasken, når vi er på farten.

- Forhåbentligt kan vi allerede i løbet af næste år få lov til at teste den nye behandling på patienter, siger Thomas Bjarnsholt, der drømmer om at få produktet på markedet inden for to-tre år.

Hvor effektiv inhalatoren er, er endnu ikke fastlagt. Men hvis en person indtager støvet fra inhalatoren, når de første milde symptomer melder sig, skulle syren gerne dæmme bakterierne og vira, før de for alvor angriber kroppen.

- Det skulle gerne gøre, at man hurtigere kommer sig. Når vi inhalerer støvet, dækker det både næsen og svælget, men det kommer også helt ned i lungerne. Men man skal tage det, inden immunforsvaret selv tager helt over, siger Thomas Bjarnsholt.

Kan redde børn i tredjeverdenslande

Det er ikke kun covid-19, som de danske forskere håber på, at den nye inhalator kan hjælpe imod.

Det kan også være influenza, almindelig forkølelse og mere alvorlige luftvejsinfektioner, der er forårsaget af almindelige bakterier.

Thomas Bjarnsholt peger også på, at den nye behandling især kan hjælpe i tredjeverdenslande, hvor vacciner er vanskeligere at udbrede, fordi de kræver en omhyggelig håndtering.

- Akutte luftvejsinfektioner i tredjeverdenslande slår næsten en million børn ihjel om året. Der er næsten ikke nogen behandlinger, som minder om denne her.