Dansk læge efter afsløring af kontroversiel kræftklinik i USA: 'Det er en klassiker herovre'

Tre uhelbredeligt syge danskere har fået udokumenteret, milliondyr behandIing i Californien.

Ifølge en dansk læge vrimler det med klinikker i Californien, som tilbyder udokumenteret behandling. Her en klinik, hvor en læge er ved at udføre en indsprøjtning af stamceller, selvom der ikke er bevis for, at behandlingen virker. (© Associated Press / Requel Dillon)

Tidligere har DR Viden bragt to historier om en kræftklinik i USA, der har behandlet mindst tre uhelbredeligt syge danskere.

To af dem senere er døde.

Ni danske læger, som DR Viden har talt med, er bekymrede for, at klinikken giver patienter et falsk håb, fordi der ikke findes en kur mod de sygdomme, de har fejler.

Men Seraph Medical, som klinikken i LA hedder, er ikke et særtilfælde i Californien.

Det fortæller Preben Brandenhoff, der i 20 år har boet og arbejdet som læge i San Francisco.

- Da jeg så jeres [DR Videns] artikler, tænkte jeg, at det er en klassiker herovre. Især i Californien. Jeg hører ofte om klinikker, der på den ene eller anden måde svindler, siger han.

Californien vrimler med kontroversielle klinikker

Preben Brandenhoff rejste for omkring tyve år siden til USA for at arbejde som læge.

I dag er han delvis pensioneret, men han arbejder stadig med at transportere organer til transplantation gennem sin egen virksomhed.

Da Preben Brandenhoff rejste til USA, havde han mange års erfaring med at transplantere hjerter og lunger på Rigshospitalet.

Alligevel måtte han både til eksamen og tage et par års turnus, før han fik sin amerikanske autorisation.

Men på trods af strikse regler for, hvem der kan udøve medicin i USA, er der store problemer med kontroversielle klinikker, forklarer han.

Grunden til, at der særligt er et problem i Californien, skyldes, ifølge Preben Brandenhoff, at der er mange læger og penge i omløb.

Især i de store og rige byer Los Angeles og San Francisco.

Desuden har den myndighed, som skal føre tilsyn med lægerne, ikke ressourcer nok til at holde øje med alle.

Der føres først tilsyn, hvis en klinik kommer i myndighedernes søgelys, forklarer Preben Brandenhoff

- Det giver rimeligt frit spil for mange læger, at myndighederne ikke har tid til at tage på besøg hos alle. De undersøger kun dem, der bliver anmeldt, siger han.

'Solgte' patienter til anden behandling

Preben Brandenhoff fortæller, at der for kort tid siden har været en stor skandale i sundhedsvæsenet i San Francisco, hvor læger "solgte" deres patienter videre til anden behandling.

Ifølge avisen San Francisco Chronicle fik lægerne klækkelige summer for at sende patienterne videre.

Med patienternes ‘medicare sundhedsforsikring’ følger nemlig muligheden for at hive mange penge ud af det offentlige.

Lægerne vægtede deres økonomi over patienternes helbred - og det er i direkte strid med lægeløftet, fortæller avisen.

Lige nu er over 27 sundhedspersoner anklaget i sagen.

Og det er netop, hvad der sker, når der er mange mennesker, mange penge og et minimalt tilsyn, vurderer Preben Brandenhoff.

Stamceller på små glas bliver brugt rundt omkring på klinikkerne til at behandle mange forskellige lidelser. (© WikiMedia Commons)

Udokumenterede stamcelle-klinikker dukker op overalt

Svindel med sundhedsforsikringer er ikke det eneste problem, der har hærget sundhedsvæsenet i Californien.

De seneste år er hundredvis af private stamcelle-klinikker skudt op rundt omkring i staten.

Men stamcelle-behandling er ikke godkendt af FDA i USA, som svarer til Sundhedsstyrelsen.

Og der er heller ingen dyreforsøg eller forsøg på mennesker, der peger på, at stamceller har den effekt, som læger på de private klinikker påstår.

Klinikkerne tilbyder behandling af mange forskellige sygdomme fra sklerose over knæsmerter til alzheimers. Og de påstår, at de kan kurere folk, der er ved at blive blinde.

Men ifølge den amerikanske avis, er der flere eksempler på, at patienter til gengæld er blevet blinde, eller at deres tilstand er forværret markant efter, at de har fået behandling med stamceller.

Der er sågar amerikanske patienter, der er døde af behandlingen, fordi de har fået sprøjtet inficerede celler ind i kroppen.

Ligger klos op ad Seraph Medical

Der findes ikke noget officielt register over antallet af stamcelle-klinikker i Californien.

Men ifølge en rapport lavet i 2016 fandtes der på det tidspunkt mindst 570 klinikker i hele USA.

Forfatterne bag rapporten udtalte til San Francisco Chronicle i 2018, at det tal nok var nået op på 700 - bare to år senere. Og mindst en femtedel af dem ligger i Californien.

I Beverly Hills alene, hvor også Seraph Medical ligger, fandtes der i 2018 mere end otte stamcelle-klinikker. Og Los Angeles er i det hele taget et af de steder i USA, hvor der er allerflest af den slags kontroversielle klinikker.

Seraph Medical tilbyder nok også stamceller

Stamcellebehandling bliver også kaldt for regenerativ medicin, fordi cellerne potentielt kan gendanne de døde celler, der har ført til en sygdom eller skavank.

Ligesom stamcelle-klinikkerne påstår Seraph Medical også, at de kan kurere blindhed, sclerose, parkinsons og Alzheimers ved hjælp af regenerativ medicin. Det står på klinikkens hjemmeside.

De nævner dog ikke ordet stamceller direkte, men regenerativ medicin er bare et andet ord for stammecelle-behandling, har den danske professor i klinisk medicin Peter Hokland, tidligere skrevet på Videnskab.dk.

Facebook
Twitter