Dansk medicin mod fedme kommer på hylderne i USA

Medicinen bliver også brugt mod type 2-diabetes og virker ved at fortælle hjernen, at du ikke er sulten.

Hvor stor eller lille ens mave er, siger ikke nødvendigvis noget om, hvorvidt man er sund og glad. I nogle tilfælde kan svær overvægt dog give sundhedsmæssige problemer - og her kan det nye slankemiddel fra Novo Nordisk hjælpe, vurderer dansk ekspert. (Foto: BJARKE ØRSTED)

Fedme har udviklet sig til at være en stor udfordring for den globale sundhed.

Risikoen for en lang række sygdomme bliver markant større, hvis man er svært overvægtig.

Med en stigende andel svært overvægtige mennesker i verden ender det med flere indlæggelser og alvorlige sygdomsforløb.

Det tydeligste eksempel finder vi på den anden side af Atlanten, hvor en decideret fedmeepidemi hærger USA.

Kampen mod kiloene virker for mange amerikanere umulig at vinde, men det kan medicin fra Danmark måske snart lave om på.

Novo Nordisk fik i denne uge godkendt et receptpligtigt slankemiddel, som af mange er udråbt til næsten at kunne udføre mirakler.

Det fortæller Signe Sørensen Torekov, som er professor på Københavns Universitet og ekspert i fedme og vægttab.

- De vægttab, man kan opnå med det nye slankemiddel, er større, end hvad vi hidtil har set med medicin. Forsøgspersonerne har en behandlingseffekt af medicinen på omkring 12 procents tab af deres kropsvægt, hvilket er af en størrelsesorden, vi aldrig har set for godkendt medicin mod fedme, siger hun.

Enorme vægttab

Wegovy, som slankemidlet hedder, er gennem længere tid blevet testet grundigt for at komme på de amerikanske hylder.

Testresultaterne viser, at det gennemsnitlige vægttab per deltager er mere end 15 kilo på lidt over et år, når semaglutid tages samtidig med dedikeret livstilsændring i form af øget motion og fokus på sund kost.

Imponerende resultater, som kan opnås på grund af den måde, medicinen virker, fortæller Signe Sørensen Torekov.

- Semaglutid, som er virkningsstoffet i fedmemedicinen, er skabt til at ligne og opføre sig ligesom et af de hormoner, som helt naturligt fortæller hjernen, at man ikke længere er sulten efter et måltid. På den måde kan man med semaglutid sænke appetitten og derved komme i kalorieunderskud og tabe sig, siger hun.

Netop appetitten er meget central for, om et vægttab ender med at blive kortvarigt eller vare ved.

Selvom de fleste vil kunne lykkes med et vægttab, er det en helt anden sag at holde vægten efterfølgende, fortæller Signe Sørensen Torekov.

- Kroppen modarbejder på mange måder én, når man gerne vil holde et vægttab. I grove træk forsøger kroppen hele tiden at vende tilbage til den højere vægt, du kom fra. Det er biologisk betinget. Her spiller appetitten en stor rolle, da den stiger markant, når man er i gang med at tabe sig, siger hun.

Derfor kan et appetithæmmende middel som Wegovy være en hjælp for nogle mennesker, til at tabe sig og endnu mere vigtigt fastholde vægttabet, fortæller Signe Sørensen Torekov.

- Omkring 17 procent af den danske befolkning har svær overvægt, og for nogle af dem kan det her være et værktøj at have på hånden til at hjælpe med et vægttab, hvis de altså ønsker det. Det vil kunne understøtte en livsstilsændring og derved hjælpe til, at vægten ikke sætter helbredet under pres, siger hun.

Det kan ikke stå alene

Signe Sørensen Torekov og hendes kolleger på Københavns Universitet har gennem en årrække lavet undersøgelser omkring vægttab og fedme.

I flere af studierne har en del af forsøget været at bruge slankemidler, og her har de danske forskere især hæftet sig ved én ting:

- Det er vigtigt at understrege, at et sundt vægttab kræver mere end bare medicin. Der skal også gerne øget fysisk aktivitet til, siger Signe Sørensen Torekov.

Hvis ikke man fokuserer på at være fysisk aktiv, kan det i sidste ende føre til, at man taber en masse muskelmasse samtidig med fedtmasse.

I det tilfælde vil kroppen ikke nødvendigvis blive meget sundere af vægttabet, men tager man de rigtige forholdsregler, er Signe Sørensen Torekov meget positiv omkring Wegovy.

- Semaglutid kan være rigtig gavnlig til at afhjælpe den naturlige stigning i appetit, der kommer ved vægttab. Desuden sænker det blodsukkeret, så hvis man har forhøjet blodsukker og blodtryk og for meget fedtstof i blodet, kan dette middel både hjælpe med vægttabet og samtidig forbedre helbredet. Især når der samtidig er fokus på at øge mængden af fysisk aktivitet, siger hun.

FacebookTwitter