Dansk superklud kan gøre sæbe og vand overflødigt

Kluden kan fjerne 99,9 procent af bakterierne på dine hænder. Det skal hjælpe i områder uden rent vand.

Manglende adgang til rent vand er et problem i verdens udsatte områder og flygtningelejre. De sanitære problemer kan nyt dansk produkt muligvis hjælpe med. (Foto: KENNY KATOMBE © Scanpix)

Adgang til rent vand er en udfordring i store dele af verden, men et dansk firma har muligvis fundet en del af løsningen på problemet.

Det danske firma Real Relief har sat gang i testningen af deres nye ‘SuperTowel’, som er en klud, der kan erstatte vand og sæbe.

Kluden kan især komme til undsætning for mennesker i u-lande eller flygtningelejre, hvor der ofte ikke er adgang til rent vand.

Ved hjælp af en bakteriedræbende behandling kan kluden rengøre hænderne uden brug af sæbe eller rent vand.

- Indtil videre har vi bevist, at kluden kan give dig signifikant renere hænderne, end når du vasker dem med vand og sæbe, siger Torben Holm Larsen, der er teknisk direktør i Real Relief, til P1 Morgen.

Du skal altså bare dyppe kluden i vand, der kan have hvilken som helst kvalitet. Det behøver ikke være drikkevand.

- Herefter vasker du hænderne, som du ellers ville gøre det. Og du får renere hænder end med almindeligt vand og sæbe, forklarer han i P1 Morgen.

Flere dør af diarre end Malaria og AIDS

Det kan være en del af løsningen på et stort problem med områder, hvor der ikke er ordentlige sanitære forhold.

- Det er et anerkendt problem i den humanitære verden, at der dør flere mennesker af diarre-baserede sygdomme, end der bliver slået ihjel af malaria og AIDS tilsammen. Det er en lidt overset problemstilling, men det er bevist, at med ordentlig håndhygiejne kan man reducere diarresygdomme med op til 50 procent, siger Torben Holm Larsen i P1 Morgen.

Fjerner 99,9 procent af bakterierne

Kluden er lavet sådan, at den kan fjerne op til 99,9 procent af bakterierne udelukkende ved hjælp af de fibre, der er i kluden.

Derudover er der også en antimikrobiel behandling på kluden, der sørger for, at de bakterier, der overføres fra hænder til kluden, bliver dræbt.

På den måde undgås en opbyggelse af bakterier i kluden. Så slipper man for, at bakterierne føres tilbage til hænderne efter brug, fordi de bliver slået ihjel med det samme.

- Man fjerner altså først bakterierne fra hånden, og så slår kluden dem ihjel, siger Torben Holm Larsen til P1 Morgen.

Kan bruges på danske sygehuse

Yijuan Xu, der er Postdoc i Institut for Kemi og Biovidenskab hos sektion for Bioteknologi, Aalborg Universitet, har kigget på testresultaterne for DR Viden.

Hun synes, produktet har spændende perspektiver.

- Ud fra rapporten ser det ud til, at det reducerer bakterier og svampe med over 99%. Det er godt, når man ikke har ikke mulighed for at vaske hænder, siger hun.

Udover flygtningelejre og andre udsatte områder, mener hun, at kluden også kunne være behjælpelig i Danmark, hvis resultaterne kan holde, hvad de lover.

- Jeg tror, at produktet også har potentiale i Danmark, fordi håndsprit giver gener for sundhedspersonale, der hyppigt bruger det. Det kan måske også bruges til rengøring i sundhedsvæsnet, hvis det kan fjerne bakterierne helt, siger hun.

En super-klud koster under fem kroner, og ifølge Torben Holm Larsen er den antimikrobielle behandling lavet sådan, at kluden kan bruges igen og igen.

Torben Holm Larsen og Real Relief er taget til Etiopien for at teste kluden yderligere.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter