Dansk, tysk eller grønlandsk: Selvom babyen ikke forstår sproget, virker vuggevisen alligevel

Dit barns hjerterytme falder, når du synger vuggeviser.

Det er en god idé at synge for dit barn, også selvom du synger falsk, siger ekspert. (Foto: Peter Oslanec © Unsplash.com)

Sov sødt lille Jumbo, guten abend, gut' nacht eller hush, little baby.

Når vuggeviser skal få babyer til at slappe af, ser det ud til, at sproget er underordnet.

Vuggeviser er nemlig mere beroligende end andre typer sange.

Det er i hvert fald, hvad forskere fra Harvards Music Lab konkluderer i en ny undersøgelse.

- Man har tidligere lavet flere forsøg, hvor man kan se, at babyer foretrækker sange, de kender, siger Bolette Beck, der er lektor og ph.d. på musikterapiuddannelsen ved Aalborg Universitet.

- Det her er spændende på den måde, at det er sange, som babyerne slet ikke kender, som så alligevel har en effekt, fortsætter Bolette Beck, der har kigget på den nye undersøgelse.

Hun mener, at vuggeviserne kan virke beroligende, fordi de er bygget op på en helt særlig måde.

- Vuggeviser er en særlig genre, som er rettet mod babyen. Alle forældre over hele Jorden ved, at de skal synge langsomt, stille og uden for meget rytme for at få babyerne til at slappe af.

Hjerterytme falder efter fem sekunder

I undersøgelsen deltog 144 amerikanske babyer på 2-14 måneder.

De små mennesker blev præsenteret for en række animerede videoer. I nogle af dem blev der sunget vuggeviser, og i andre blev der sunget andre slags sange.

Alle sange var på fremmedsprog og kom fra steder som Mellemøsten, Skandinavien og øgruppen Polynesien.

Forskerne kunne så se, at ved vuggeviserne skete der en lille sænkning af babyernes puls efter fem sekunder sammenlignet med de andre sange.

Dog kan man se efter 14 sekunder, at den gennemsnitlige puls faktisk stiger igen og når op over den puls, der blev målt, når babyerne lyttede til de sange, som ikke er vuggeviser.

- Og så kan man jo sige, at 14 sekunder ikke er lang tid, når man gerne vil have ro på sit barn, siger Bolette Beck.

Forskerne undersøgte også andre reaktioner i kroppen for at vurdere, om babyerne slappede af, og her pegede det generelt i retning af, at babyen blev mere afslappet.

I 2015 kårede Aftenshowets seere og dr.dk's brugere Danmarks bedste vuggevise. Det blev til Elefantens vuggevise. Her kan du høre visen sunget af DR's pigekor:

Er vuggeviser universelle?

Med undersøgelsen har forskerne forsøgt at blive klogere på, om musik er en universel størrelse, eller om den er kulturelt betinget.

Men det er en stående problemstilling, som stadig er svær at svare på, forklarer Bolette Beck.

- Forskerne skriver selv i undersøgelsen, at de ikke helt er sikre på, om det er det, de har vist, selvom de har afprøvet alle de forskellige sprog, siger hun og forsætter:

- Resultatet kan lige så vel skyldes fællestræk i vuggeviserne, som babyerne allerede kender, fordi de har fået sunget vuggeviser af deres forældre tidligere.

Vigtigt at synge for sin baby

Bolette Beck mener, at den menneskelige kontakt med forældre også er en vigtig del, når babyen skal falde til ro under en vuggevise. Derfor er hun også lidt kritisk overfor undersøgelsens udgangspunkt.

- Det er en lidt sær situation, at babyerne skal kigge på en computerskærm i stedet for, at det er et menneske, der synger. Det er meget laboratorieagtigt, siger Bolette Beck om den nye undersøgelse.

Men hun synes, det er interessant, at babyerne reagerer på musikken uanset, om de forstår sproget, kender sangen eller den, der synger:

- Man ved, at langsom musik med en grundpuls i nærheden af hvilepulsen generelt virker afslappende på mennesker, og det er selvfølgelig spændende at finde ud af, om dette også gælder for babyer.

Bolette Beck råder forældre til at synge for deres børn fremfor at afspille musik for dem. Det gælder også, hvis man ikke kan lide sin egen sangstemme, eller man man synger falsk.

Det giver nemlig en god kontakt til babyen og er med til at styrke båndet mellem forældre og barn.

- Vi ved, at musik har en kæmpestor indvirkning på et lille barn. Det at høre sine forældres stemmer giver en enorm tryghed, og det er med til at modne babyens hjerne, siger Bolette Beck.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk