Danske Natalia forsvarer kontroversiel kræftklinik i USA: Behandlingen har reddet min mands liv

Natalia Mohammed reagerer, efter danske læger har kritiseret milliondyr og udokumenteret behandling.

Danske Bassam Mohammed på klinikken Seraph Medical i USA, hvor han ifølge sin kone har modtaget behandling, der har gjort ham tumorfri. Her er en sygeplejerske ved at give ham en indsprøjtning. (© PRIVATFOTO)

I Los Angeles i USA ligger en lægeklinik kaldet Seraph Medical, hvor flere dødssyge danske cancerpatienter er blevet behandlet.

Patienterne, der er opgivet herhjemme, har betalt millioner af kroner for behandlingen - og danske læger er bekymrede for, at klinikken har solgt falske håb.

Flere af de danske patienter er vendt hjem uden at blive helbredt og er efterfølgende døde.

To af grundene til de danske lægers bekymring er, at Seraph Medical ikke har udgivet nogen forskning i kræftbehandlinger og i det hele taget opererer under radaren.

Men nu har hustruen til en dansk patient henvendt sig til DR Viden med sin og sin mands historie om deres behandling på klinikken.

Hun mener, at kritikken mod klinikken fra både læger og DR's side er urimelig.

Klinikken har nemlig reddet hendes mand, fortæller fortæller 27-årige Natalia Mohammed.

- Uden den behandling vi fik af de dygtige læger derovre, er jeg ikke sikker på, at Bassam ville have det så godt i dag, siger hun.

Natalia og hendes mand har valgt at fortælle deres historie og har delt journaler fra behandlingen herhjemme og i USA med DR Viden. Journalerne er sendt forbi en række eksperter på området, der forholder sig til behandlingen i USA.

Opdagede tumor i 2014

Det hele startede i 2014, da Natalia Muhammeds mand Bassam Muhammed som 31-årig fik at vide, at han havde en tumor i hjernen - og at prognoserne ikke var gode.

Det kom som et chok for Natalia Muhammed, der pludselig frygtede, at deres tre børn skulle miste deres far.

De fandt derfor frem til en kirurg i Hannover, der mente, at tumoren sagtens kunne opereres væk.

Kirurgen formåede dog ikke fjerne det hele.

Tilbage i Danmark foreslog lægerne, at Bassam Muhammed kunne få foretaget en vågen operation, hvor de kunne fjerne resterne af tumoren.

Ifølge Natalia Mohammed gik operationen godt, og Bassam Muhammeds tumor var opereret væk.

Tumor vendte tilbage i meget ond udgave

Men i 2019 vendte tumoren tilbage, og denne gang var den langt mere ondsindet.

Den havde udviklet sig til en såkaldt glioblastom, som er en af de allermest dødelige former for kræft.

Natalia og Bassam Muhammed fik at vide af lægerne herhjemme, at de kunne tilbyde en operation samt kemoterapi.

Men udsigterne var ikke gode.

For patienter med nydiagnosticeret glioblastom gælder generelt, at kun omkring fem-ti procent er i live efter fem år.

Det fortæller Anders Rosendal Korshøj, der er hjernekirurg på Skejby Sygehus og behandler patienter med glioblastom.

Natalia Muhammed kunne ikke se til, mens hendes mand blev dårligere, så mens de danske læger gik i gang med at behandle ham, begyndte hun at undersøge andre former for behandlinger.

Her stødte hun på en anden dansk familie, som fortalte om den lille klinik Seraph Medical i Los Angeles, hvor deres datter var blevet behandlet.

Den danske familie anbefalede Natalia Muhammed at tage kontakt til klinikken.

Klinikken tog godt imod dem og ville gerne forsøge at behandle hendes mand.

Amerikanske læger gav vaccine og dræber-celler

I modsætning til hospitalerne i Danmark kunne Seraph Medical tilbyde ny, eksperimenterende behandling mod tumoren.

Lægerne på klikken fortsatte kemobehandlingen, der var sat i gang i Danmark, men de påbegyndte også to nye behandlingsformer.

De gav Bassam Muhammed en kræftvaccine, som skulle hjælpe hans immunforsvar med at tilintetgøre de kræftceller, de var tilbage i hans hjerne, efter de danske læger havde opereret så meget af tumoren ud som muligt.

Og de gav ham indsprøjtninger med såkaldte ‘Natural Killer Cells’. Celler, vi selv har i kroppen, som er en naturlig del af vores immunforsvar. Det er de celler, der slår andre celler ihjel - typisk når cellerne bliver inficeret af bakterier eller ramt af et virus.

Ved at sprøjte ekstra celler ind er idéen, at dræber-cellerne finder og udrydder de sidste cancerceller.

Tumoren er ikke vendt tilbage

Efter knap tre måneder i Los Angeles vendte Natalia og Bassam Muhammed igen hjem til Danmark kort før jul 2019.

Siden er han blevet scannet hver anden måned. Scanningerne har ikke vist tegn på, at tumoren er på vej tilbage.

- Vi er taknemmelige for, at det går så godt lige nu. Næsten et år efter behandlingen er Bassam stadig tumorfri, og jeg er sikker på, at det er behandlingen derovre, der er skyld i det, siger Natalia Muhammed og fortsætter:

- For mange med den her sygdom er tumoren allerede vendt tilbage på det her tidspunkt. Men Bassam har det bedre end nogensinde.

Hun fortæller, at lægerne i USA var omsorgsfulde, lyttende og dygtige. Stik modsat hvad, hun føler, at de er blevet mødt med i Danmark.

Det går hende derfor på, at klinikken har fået så meget kritik.

- Bare fordi de ikke har udgivet noget forskning, betyder det jo ikke, at deres behandling ikke virker. Vi har været i det, og vi kan se, at det har virket på min mand, siger hun.

Hun fortæller desuden, at klinikken har fremsendt dokumentation for, at de har fået godkendt deres behandlinger i USA.

- Det er vigtigt for mig at sige, at behandlingerne er godkendt af myndighederne i USA. Den dokumentation har vi lagt frem nu, siger hun.

Men det er ikke helt tydeligt for Anders Rosendal Korshøj, som behandler patienter med glioblastom på Skejby Sygehus, hvilke dele af behandlingen der er godkendt.

- Det lader til, at dele af behandlingen er godkendt af en lokal etisk komite som eksperimentel behandling, men det er uklart ud fra dokumenterne, hvilke dele af behandlingen det drejer sig om - og om behandlingen er en del af et kontrolleret klinisk forsøg med nye lægemidler, siger han

Her ses den samme slags hjernetumor (glioblastom), som Bassam Mohammad har haft. Tumoren ses tydeligt på en MR-scanning som plamagen til højre. Glioblastom er en de dødeligste kræftsygdomme, der findes. (© Kirkin / Nature Communications)

Dansk læge: “Ikke en mirakelkur”

For Anders Rosendal Korshøj, der har set både Bassam Muhammeds danske og amerikanske journal, er konklusionen ikke så enkel, som Natalia Muhammed gør den til.

Til hverdag behandler Anders Rosendal Korshøj som hjernekirurg netop patienter med glioblastom, men han har ikke været involveret i behandlingen af Bassam Muhammed.

- Bassam Muhammed havde først en mindre aggressiv tumor, der så udviklede sig til en meget ondsindet tumor fem år senere. Det ser vi nogle gange, og de patienter overlever oftere længere end patienter, der bliver diagnosticeret med glioblastom til at starte med, siger han og fortsætter:

- Det er dejligt, at han har været tumorfri i næsten et år. Men indtil videre er der ikke tale om en mirakelsag rent statistisk. Der vil være andre, der har klaret sig lige så længe, som han har gjort - også på den almindelige standardbehandling.

Patienter med et såkaldt “sekundært glioblastom”, som det hedder, når tumoren først udvikler sig til et glioblastom senere, overlever i gennemsnit dobbelt så lang tid, som dem, der diagnosticeres med gliablastom fra start.

Der går også længere tid, før tumoren vokser frem igen efter behandling.

- Det viser flere studier, fortæller Anders Rosendal Korshøj.

Svært at sige, hvilken behandling der har virket

Selvom Anders Rosendal Korshøj ikke er afvisende overfor, at behandlingen i Los Angeles kan have haft en effekt, mener han ikke, man kan afgøre det.

- Da Basam Muhammed har fortsat kemobehandlingen, der blev påbegyndt i Danmark, samtidig med behandlingen i USA, er det jo svært at sige, hvad der har virket. Men jeg er alligevel skeptisk over for amerikanernes behandling, da jeg ikke kender noget videnskabeligt grundlag for, at den skulle have en effekt, siger han.

Han forklarer, at der er blevet forsket meget i kræftvacciner mod hjernetumorer. Men det er endnu ikke lykkedes nogen at bevise, at vacciner har en effekt.

Det samme gælder for behandlingen med såkaldte ‘Natural Killer Cells’.

- Glioblastom har vist sig at være meget svært at behandle. Det er en tumor, der deler sig hurtigt, muterer ofte og udvikler resistens over for medicin. Indtil nu har vi ikke fundet en behandling, der virker. Men vi har selvfølgelig ikke opgivet håbet, siger Anders Rosendal Korshøj.

DR Viden har også snakket med flere af de læger, de har behandlet Bassam Muhammed i Danmark.

De er enige i Anders Rosendal Korshøjs vurdering.

NK-celler (Natural Killer Cells) angriber her en kræftcelle. Cellerne er en del af immunforsvaret og er bygget til at dræbe defekte celler. Kræftcellerne ved glioblastom har dog en række mekanismer, der kan snyde cellerne og lade dem være i fred. Det var blandt anden en behandling med NK-celler, som Bassam Mohammad fik på klinikken i USA. (© JUAN GARTNER / SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Klinikkens mangelfulde journalføring

Også Niels Kromann, der er cheflæge ved Kræftens Bekæmpelse, har læst Bassam Muhammeds journaler igennem.

Han understreger, at han ikke er ekspert på hjernetumorer. Men han hæfter sig ved, at klinikkens journalføring er mangelfuld i forhold til danske standarder.

- Den er utrolig sparsom. Der står ikke, hvem der ordinerer hvad. Du kan ikke se, hvem der har taget hvilke beslutninger i forhold til behandlingen. Herhjemme vil det være utilstrækkelig journalføring, siger han.

Ligesom Anders Rosendal Korshøj mener han ikke, at der er muligt at sige noget om, hvorvidt behandlingen i USA har virket.

- Man kan ikke læse ud af journalen, om klinikkens behandling har haft en effekt. Når du giver ham kemoterapi, som har en veldokumenteret virkning, og så samtidig giver den eksperimentelle behandling, har vi ikke en jordisk chance for at vide, om den har haft en effekt, siger han.

“Vi ville tage derover igen”

Tilbage i Odense hygger Natalia og Bassam Muhammed sig med deres tre børn. Det går bedre med Bassam Muhammed dag for dag, selvom de nervøst går til scanninger med jævne mellemrum.

De er glade for, at de tog over på klinikken i USA - og skulle Bassam Muhammed få tilbagefald, vil de ikke tøve med at rejse igen.

- Vi ville helt klart overveje at tage derover igen, hvis han får det værre. Vi har fået en helt anden modtagelse derovre. Lægerne var åbne og oprigtige. Det har vi ikke oplevet herhjemme, siger Natalia Muhammed.

Og selvom det har været dyrt at rejse derover og blive behandlet, mener hun, at det har været alle pengene værd.

Hun håber desuden, at Bassams behandling vil komme andre kræftsyge patienter til gode i fremtiden.

Seraph Medical fortæller i en mail til DR Viden, at klinikken har planer om at udgive en videnskabelig artikler om Bassam Muhammed og en række andre patienters behandling ved klinikken.

Af samme årsag oplyser klinikken, at man har begrænset mulighed for at oplyse om detaljerne i forbindelse med sin videnskab, da det "måske kan få medicinske tidsskrifter til at afvise at publicere resultaterne."