Danske studerende vinder guld: Opfinder medicinfabrik i en kuffert

Hjernerne bag en mobil medicinfabrik vinder guldmedalje ved verdens største konkurrence i syntesebiologi.

De studerende fra PharMARSy-projektet, som netop er hjemvendt fra det uofficielle verdensmesterskab i syntesebiologi. Tidligere i år vandt de også guld til iGEMs nordiske mesterskaber. (© københavns universitet)

Der er 13 studerende. Én af dem læser retorik. Andre studerer biokemi. Og så er der også fysik-studerende.

Det lyder måske ikke som en flok, der passer godt sammen. Men når opgaven går ud på at udvikle og sammensætte en kuffert med medicin, som astronauter kan tage med til Mars, så er det godt at have forskellige kræfter at trække på.

I sommer valgte 13 studerende fra Københavns Universitet at bruge deres sommerferie på at udvikle en kuffert, som kan producere et udvalg af forskellig slags medicin. Altså en slags mobil medicinfabrik, der kan tages med overalt.

Projektet kaldes ‘PharMARSy’, og de studerende har arbejdet på projektet siden marts. Målet for de studerende har været at klare sig så godt som muligt til det uofficielle verdensmesterskab i syntesebiologi.

Og det lykkedes.

De studerende er netop vendt hjem efter verdensmesterskaberne i Boston, USA - med en guldmedalje i bagagen, som bevis på, at deres projekt har levet op til kriterierne fra iGEM.

Kun de bedste får guldmedalje

Konkurrencen i syntesebiologi, der afholdes af non-profit organisationen iGEM (international genetically engineered machine), fungerer således, at alle hold i princippet kan vinde en medalje, hvis de kan leve op til kravene fra en dommerkomite. Der er altså ikke kun én 1., 2., og 3. plads.

Konkurrencen handler blandt andet om at udvikle systemer, der aldrig er set før, og som kan løse problemer ude i verden.

Og de krav kunne PharMARSy leve op til.

Attila Uslu, der studerer bioteknologi og er en del af PharMARSy, forklarer, at de fleste af deltagerne går efter medaljer.

- Der er mere end 5000 deltagere fra 44 lande, og for de fleste handler det om medaljerne. Det beviser, at man har levet op til de hårde kriterier, siger han.

Vandt også guld i nordisk mesterskab

Men det lå allerede i kortene, at holdet bag PharMARSy muligvis også kunne snuppe en guldmedalje med hjem som anerkendelse for deres projekt.

De havde nemlig tidligere på året været til den nordiske iGEM-konference, der blev afholdt i Sverige.

Her er konkurrencen lidt anderledes, og der er kun et hold, der kan vinde guldet - og det gjorde de studerende fra Københavns Universitet, der både vandt dommernes pris og publikums pris for det bedste projekt.

Sejren betyder at den nordiske konference afholdes i København næste år.

Medicin til astronauter

Holdet har udviklet et system som tillader produktionen af medicin overalt - også i rummet.

Men det gælder om at holde tungen lige i munden, når Attila Uslu forklarer, hvad de har fundet frem til.

De har nemlig arbejdet med oprensning af proteiner.

Mange kender proteiner fra hverdagen som et næringsstof, men for grupper som PharMARSy er proteiner meget mere.

- Proteiner er molekylære maskiner, der kan udføre alle mulige former for arbejde. Vi prøver at lave et system, der kan oprense dem, da den konventionelle måde at gøre det på, kræver meget tid, arbejdskræft og ressourcer, siger han.

Men PharMARSy griber det an på en anden måde.

- Vores apparat består af 2 kamre som adskilles fra hinanden via en kunstig membran. Det ene kammer indeholder de proteinproducerende bakterier, men som er modificeret, så de har et protein-sekretions-system, siger han.

Ved brug af sekretions-systemet, kan de proteinproducerende bakterier sprøjte ønskede proteiner igennem og ud på den anden side af membranen.

- På den måde ender proteinerne op i det kammer uden bakterier og en videre oprensning behøves derfor ikke, siger han.

Det smarte med projektet er, at disse proteiner til medicin kan produceres, hvor man er. Man kan bruge det steder uden infrastruktur. Derfor ville medicinen også kunne bruges ude i rummet en dag.

- Vores system er mobilt, og medicin kan derfor laves, hvor man er, afslutter Attila Uslu.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk