De gamle mødre: Ditte frygtede, at hendes alder ville skade barnet

Da 37-årige Ditte Sørensen blev gravid, var hun konstant bekymret for, at hendes alder ville skade barnet, og at hun ville miste det.

(© PRIVATFOTO)

- Lad være med at læse på internettet. Lad være med at gå ind på de der mødre-sider. For nøj, hvor kan de bekræfte dig i alle de ting, du bekymrer dig om.

Ditte Sørensen leverer opfordringen med et grin. Hun ved godt, at det er irrationelt. Alligevel mener hun det. I hvert fald lidt.

I september blev Ditte og hendes kæreste Søren forældre til drengen Sirius. Egentlig havde Ditte opgivet tanken om at blive mor igen, men da hun for to år siden mødte Søren, ændrede det sig.

- Vi synes begge to, at det kunne være meget hyggeligt med en efternøler, men vi tænkte også: Er vi blevet for gamle?, siger hun.

For gammel til p-piller

37-årige Ditte havde i forvejen sønnen Noah på 8 år fra et tidligere forhold. Også hendes kæreste Søren havde to større børn, og den seneste havde han og hans tidligere partner fået en del hjælp til at undfange.

En dag var Ditte ved lægen, som meddelte hende, at hun var blevet for gammel til at få p-piller. Jo ældre, man bliver, desto større er risikoen for at få blodpropper.

I stedet for at vælge en ny type prævention lagde Ditte og Søren bekymringerne om alder til side og besluttede sig for, at de var klar til at blive forældre for fjerde gang sammenlagt.

- Skulle vi have flere, skulle det være inden 40, så jeg smed pillerne, og så måtte vi se, siger Ditte Sørensen.

Mindre end en måned senere, var Ditte gravid.

- Det var mildest talt et chok. Dagen inden vi fandt ud af det, var vi flyttet i nyt hus, så jeg spurgte Søren: Kan vi have fire børn her?

Fertiliteten falder med alderen - og risiciene stiger

  • Kvinders ægceller bliver dannet allerede i fosterstadiet. Ved fødslen indeholder æggestokkene ca. 2 mio. umodne ægceller. Kun 500 af cellerne gennemgår fuld modning til ægløsning.

  • Kvinders fertilitet falder støt fra 30 års-alderen. Sandsynligheden for at blive gravid over en periode på 24 måneder er for en 30-årig kvinde på 90 procent, for en 35-årig kvinde på ca. 75 procent og for en 40-årig kvinde på bare 40 procent.

  • Hos manden begynder hormonniveauet - og dermed sædkvaliteten - først at falde i 40-50 års alderen.

  • Til gengæld har stadigt flere vestlige mænd problemer med nedsat sædkvalitet. I Danmark gælder det 40 procent af alle mænd, der har en sædcellekoncentration på under 40. mio. sædceller pr. ml. sæd.

  • Udover fertiliteten har kvinders alder også indflydelse på de risici, der kan være forbundet med graviditet. Blandt andet er der for kvinder over 40 år øget risiko for præterm fødsel, lav fødselsvægt, svangerskabsforgiftning og kromosomfejl.

  • Risikoen for at tabe fostret bliver også større, når man er 35+, og ca. halvdelen af alle graviditeter går til, når kvinden er 42+.

  • Også fertilitetsbehandling giver forøget risiko for komplikationer. Bl.a. er risikoen for svangerskabsforgiftning, som ofte fører til for tidlig fødsel, 2-3 gange højere ved ægdonation.

Kilder: Professor, overlæge Anja Pinborg, Fertilitetsklinikken på Københavns Universitetshospital og Rigshospitalet.

Bekymringer overskyggede glæde

Da chokket havde lagt sig, tog glæden over. Men også bekymringerne i Dittes tilfælde.

- Jeg følte, at jeg var for gammel, og jeg havde hele tiden en fornemmelse af, at noget var galt, siger Ditte Sørensen.

Tankerne kredsede om, hvorvidt hendes krop kunne holde til det. Om hendes alder ville skade barnet. Og om risikoen for abort.

Al hendes frygt fik hun bestyrket på internettet, hvor hun kunne læse om den større risiko for abort og blive bekræftet i, at hun fejlede alverdens ting.

Da hun stoppede med at kaste op efter tre måneder henne i graviditeten, blev hun også bange. For med sin første søn kastede hun op i samtlige ni måneder, så der måtte være noget galt.

En ubehagelig oplevelse ved lægen gjorde ondt værre:

- Jeg kom op og sagde: Jeg tror, at barnet er dødt. “Det kan da også godt være,” svarede lægen med reference til min alder, fortæller Ditte Sørensen.

Herefter skiftede hun til en privat jordemoder, som lagde stor vægt på at berolige hende. Til hver scanning fik Ditte og hendes kæreste at vide, at alt var i den skønneste orden.

Det hjalp lidt.

- Men jeg fortsatte med at gå med de bekymringer i hovedet gennem hele graviditeten, siger Ditte Sørensen.

Ditte Sørensen med sønnen Sirius.

Værste bivirkning var træthed

Hun delte aldrig rigtigt sine bekymringer med nogen, selvom læger og jordemødre kunne fornemme dem. Og det fortryder hun i dag.

Den dag Sirius kom til verden, forløb alt efter planen. Veerne begyndte om morgenen. Kl. 16 tittede en sund og rask dreng frem på fødestuen. Ditte fik en diskusprolaps, men det er en ganske normal følgeskade - også for yngre kvinder.

- Den dag i dag, tænker jeg: Hvorfor skulle jeg bruge så meget tid på at bekymre mig? Det var simpelthen for dumt. Man skal holde sig fra at blive bekræftet på nettet, siger Ditte Sørensen.

For selvom Ditte frygtede, at hun var for gammel, spillede alderen kun en lille rolle i hendes graviditet:

- Jeg var træt. Meget mere end under første graviditet. Fysisk har min krop været på større overarbejde. Men nu er den helt klar igen.