Deler billeder af kønssygdomme: Reddit-brugere stiller diagnoser for hinanden

Tendensen kaldes crowd-diagnose. Men du skal gå til lægen, hvis du er syg, siger dansk læge.

Metoden har fordele som anonymitet og hurtig respons, men mange af diagnoserne er fuldstændig forkerte, siger en af forskerne bag den nye undersøgelse. (Foto: © Frederik Svaneborg, dr)

Mange kender nok til at få alverdens husråd fra venner og familie, hvis du mistænker, at du er syg.

Men nogle tager skridtet videre og søger ligefrem diagnoser fra fremmede på nettet. Det viser en ny undersøgelse som forskere fra University of California i San Diego har lavet.

De har gennemgået en reddit-tråd, der handler om kønssygdomme. Tråden blev oprettet for ni år siden.

Og de kan se at flere og flere brugere indenfor de seneste par år har søgt hjælp til at forklare symptomer, der særligt kredser om kønsorganerne.

Forskerne bag undersøgelsen kalder det for 'crowd-diagnose', som dækker over, at en større mængde fremmede mennesker stiller en diagnose.

Resultaterne viser, at i 58 procent af opslagene blev der direkte efterspurgt en diagnose, hvor der i 31 procent af opslagene var vedhæftet billeder af symptomerne. Det kan for eksempel være udslæt eller en mistænkelig knop på kønsorganet.

Men det er ikke en heldig tendens.

- Selvom crowd-diagnosticering har fordele som anonymitet, hurtig respons og mange meninger, så er mange af diagnoserne fuldstændig forkerte, siger Christopher Longhurst, der er professor i biomedicinsk information og en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelse.

Forskerne bag undersøgelsen ønsker, at der skal forskes mere i crowd-diagnose fremover, så man kan vurdere om for eksempel sundhedsprofessionelle skal overvåge forummer med crowd-diagnose, så de kan hjælpe med deres ekspertise.

Dansk læge: Det kan have store konsekvenser

Crowd-diagnose kan have store konsekvenser for patienter, hvis de ikke bliver undersøgt af deres egen læge i tide. Det forklarer Anders Beich, der er praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Hvis det er noget, der skal gribes ind overfor i god tid, fordi det er en alvorlig sygdom, så kan det være fatalt, hvis du i stedet starter med at bruge tid på at afprøve gode råd fra sociale medier.

Han forklarer, at det ikke på samme måde er undersøgt, i hvor høj grad danskere søger råd på nettet om symptomer, men at han møder det i sin hverdag som læge.

- Vi ved godt, at mange søger oplysninger om deres helbred andre steder end hos sundhedsprofessionelle, og det behøver slet ikke være negativt, siger han og fortsætter:

- Jeg møder ofte borgere, der referer til, at de har været på nettet og fundet oplysninger, men de fortæller dog sjældent, at det er på sociale medier.

Du kan godt finde viden på nettet

Anders Beich har sommetider selv deltaget i debatter på sociale medier, hvis han er faldet over tråde, hvor der er blevet delt råd, der ikke holder ud fra et sundhedsvidenskabeligt perspektiv og endda kan være farlige.

- Det er svært at styre kvaliteten af råd på sociale medier. Det kan nemlig gå utroligt stærkt og køre helt af sporet, når der først er blevet delt hypoteser, som ikke passer.

Han håber, at danskerne vil starte med at søge efter viden på de officielle sundhedssider som for eksempel sundhed.dk.

- Det er nemlig positivt, hvis du selv søger information om dit helbred, før du går til lægen med symptomer, som du er bekymret over, siger han og fortsætter:

- Men det er vigtigt, at du søger den viden på steder, hvor indholdet er kontrolleret af sundhedsprofessionelle.

Anders Beich understreger, at når man har en sygdom så kan for eksempel patientforeninger eller forummer, hvor du kan tale med ligesindede, være en god ressource til at håndtere, hvordan man kan leve med sygdommen.

- Hvis du er blevet undersøgt i sundhedsvæsnet og har fået en diagnose, så kan det være fint at dele erfaringer med andre på nettet. Men selve diagnosticeringen kan ikke klares på sociale medier, siger han.