Det er ofte kvinder og ældre, der mister lugte- og smagssans efter smitte med covid-19

Typisk gik der over 90 dage, før de smittede kunne lugte og smage igen.

Kvinder bliver oftere ramt af nedsat lugte- og smagssans efter covid-19-smitte. En forklaring kan være, at kvinder og mænds immunforsvar fungerer lidt forskelligt. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)

Hvis du er uheldig og bliver smittet med corona-virusset, kan du blive ramt af senfølger, efter du er blevet rask.

Nu viser ny forskning fra blandt andet Aarhus Universitet, at kvinder og ældre oftere end andre har nedsat smags- og lugtesans efter at have været smittet.

I 90 dage har deltagerne i undersøgelsen hver dag meldt ind gennem et spørgeskema om deres symptomer.

- Vi kan overordnet se, at 30 procent af alle smittede deltagere havde nedsat lugte- og smagssans gennem alle 90 dage, siger Henrik Kolstad, der er klinisk lærestolsprofessor ved Aarhus Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen.

De resterende 70 procent af smittede deltagere havde ikke senfølger efter 90 dage.

- De personer, der havde andre senfølger som hoste eller muskelsmerter, var ovre symptomerne, inden for 30 dage efter at de var blevet smittet, siger han.

Det rammer særligt kvinder og ældre

Undersøgelsen viser, at både mænd, kvinder, unge og ældre kan blive ramt af senfølgen med nedsat lugte- og smagssans.

Men særligt kvinder er udsatte og bliver oftere ramt.

- En mulig forklaring på vores fund er, at kvinder får et længere og mildere forløb med covid-19-smitte, hvor mænds forløb er kortere og mere alvorlige. Fra andre undersøgelser ved vi at kvinder og mænd har forskelle i deres immunforsvar, som kan være den bagvedliggende årsag, siger Henrik Kolstad.

I undersøgelsen kan forskerne også se, at personer mellem 45 og 70 år oftere har nedsat lugte- og smagssans end de 25-44 årige.

- Her kan forklaringen være, at ældre generelt har et mere alvorligt sygdomsforløb med covid-19 og derfor i højere grad får senfølger, siger han.

Medierne kan påvirke resultaterne

Henrik Kolstad fortæller, at medierne kan have spillet en rolle i de resultater, forskerne nu sidder med.

- Vi har lavet en spørgeskemaundersøgelse, hvor personerne selv skal melde ind omkring deres symptomer. Når du undersøger på den måde, kan deltagerne blive påvirket af eksempelvis medierne, siger han.

Nedsat smags- og lugtesans blev nemlig omtalt meget i medierne, da undersøgelsen blev foretaget.

- Spørgsmålet er, om deltagerne i helt lige så høj grad ville have rapporteret om symptomet, hvis medieopmærksomheden ikke havde været så stor, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk