Det er tid til, at danskere skal tage D-vitamin. Men er de dyre bedre end de billige?

De dyre piller kan sagtens koste syv gang så meget, som de billigere på markedet.

D-vitaminpiller bliver anbefalet til alle i vinterhalvåret. (Foto: © Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix)

Vi er trådt ind i det mørke vinterhalvår, og det betyder, at alle danskere over fire år opfordres til at tage D-vitamin hver dag fra oktober til april.

Sådan har Sundhedsstyrelsen anbefaling lydt de seneste tre år, fordi vi ikke får nok D-vitamin gennem vores mad og fra solens stråler om vinteren.

Men priserne på pillerne varierer en del, og med et dagligt indtag for hele familien kan der ende med at være stor forskel på, hvor mange penge man bruger på tilskuddet.

På nettet kan man for eksempel både finde D-vitamin-piller til voksne, som koster 0,19 kroner per pille og 1,36 kroner per pille. Dermed koster de dyre mere end syv gange så meget som de billige.

Vi har taget fat i Susanne Gjedsted Bügel, som er professor i ernæring ved Københavns Universitet for at få svar på, om det er bedre at vælge den dyre fremfor den billige version af det indkapslede solskinsvitamin.

Svaret er klart og ganske enkelt: Nej. Der er ikke forskel.

- D-vitaminen er den samme og bliver optaget lige godt, om det er en dyr eller billig pille, siger professoren og understreger, at der ingen grund er til at købe den mere bekostelige.

Det er til gengæld vigtigt at tage D-vitamin sammen med mad, som indeholder fedt, fordi det er et fedtopløseligt vitamin.

- Det er ikke smart at tage sin D-vitamin til morgenmaden, som er det måltid, der typisk indeholder mindst fedt, forklarer Susanne Gjedsted Bügel.

Det er bare om at få fed fisk som makrel indenbords om vinteren, hvis du vil oppe dit D-vitamin-indtag. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Ritzau Scanpix)

En laksemad om dagen

Der er to muligheder for at få D-vitamin. Gennem maden eller fra solen.

I sommerhalvåret får danskere D-vitamin fra solen, men fra oktober til marts står den så lavt på himlen, at man ikke får tilstrækkeligt den vej igennem.

En anden god kilde til vitaminet er gennem rigeligt med fed fisk. Laks, ørred, makrel og sild er gode bud, men det spiser danskerne generelt ikke nok af til at få dække vitaminbehovet.

Skal man også tage D-vitamin om vinteren, hvis man spiser masser af laks for eksempel?

- Hvis man spiser fed fisk stort set på daglig basis, behøver man ikke.

Hvor meget skal man op på for at være dækket ind?

- Jeg har på et tidspunkt regnet ud, at man skal spise, hvad der svarer til et stykke rugbrød med vildtfanget laks hver dag.

Alternativet til vildtfanget laks er opdrættet laks, men det indeholder betydeligt mindre D-vitamin, siger Susanne Gjedsted Bügel.

Ingen ekstra-vitaminer

Udover D-vitamin om vinteren er der ikke nogen kosttilskud, som alle bliver rådet til at tage - så længe man spiser varieret, siger Susanne Gjedsted Bügel.

Generelt spiser mange danskere vitaminpiller uden nogen grund, mener hun.

For fertile kvinder kan det dog være en god idé at være opmærksom på, om man får nok jern.

- Det er ligegyldigt med årstiden. Det er et spørgsmål om, at deres indtag af jern er for lavt, og at man mister jern, når man bløder.

- Der vil et tilskud være en god idé.

Røde bøffer er en fremragende måde at få jern på gennem kosten, forklarer ernæringsprofessoren. Hvis man spiser meget planterigt, kan det være svært at få dækket ens jern-behovet, især fordi kød øger optageligheden af det jern, som findes i planterne.

Hvis man spiser vegetarisk eller vegansk kan det være, man skal tage et tilskud af B12-vitaminet.

Generelt gælder det, at man skal konsultere sin læge, hvis man mistænker, at man mangler vitaminer eller vil supplere med tilskud - udover D-vitamin. Der kan man bare gå i gang fra oktober til april.