Det skal du vide om Delta-varianten: Symptomerne er ligesom forkølelse og høfeber

Der er fundet over 180 smittetilfælde i Danmark.

Den nye Delta-variant har andre symptomer end de tidligere covid-19-varianter. Det kan betyde, at du bør tage forbi et testcenter hyppigere. (Foto: Brittany Colette © Unsplash)

Vi har i løbet af de seneste uger stiftet bekendtskab med endnu en covid-19-variant: Delta-varianten, der første gang blev opdaget i Indien.

Den har forsinket genåbningen i England, hvor den spreder sig, og lige nu er det den mest dominerende virusvariant i omløb.

Den er også kommet inden for døren her i Danmark, hvor Statens Serum Institut den 17. juni kortlagde, at der har været 189 smittetilfælde.

- Varianten ser ud til at være meget smitsom. Det er stadig estimater, men jeg har set, at den kan være op til 60 procent mere smitsom end Alfa-varianten (den britiske variant, kaldet B1. 1.7, red.) siger Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet.

Udover at Delta-varianten smitter mere end tidligere varianter, skiller den sig også ud på andre måder.

Symptomer kan ligne høfeber og forkølelse

Symptomerne på tidligere covid-19-varianter har været mange.

De hyppigste er tør hoste, feber og træthed. Også nedsat smags-og lugtesans har været et tegn på virusset.

Men med Delta-varianten er symptomerne lidt anderledes. Det kan betyde, at du skal forbi et testcenter hyppigere, end du plejer.

- Symptomerne minder i mange tilfælde om en slem forkølelse eller høfeber. Hvis din næse løber, er det en god idé at blive testet, da det kan være tegn på smitte med Delta-varianten, siger Allan Randrup Thomsen.

Kan være mere farlig

Det særlige ved Delta-varianten er, at den både er mere smitsom og potentielt mere farlig end tidligere varianter i Danmark.

- Vi har ikke meget data på området, men indledende data har vist, at man er i større risiko for at blive indlagt med Delta-varianten, siger Allan Randrup Thomsen.

Samtidig kan Delta-varianten give et lidt mildere sygdomsforløb. Sygdomsforløbet kan minde mere om en slem forkølelse end et covid-19-forløb.

- Det er et blandet billede, i forhold til hvor farlig den nye variant er. Vi må derfor afvente flere data fra eksempelvis England eller Kina, hvor varianten er mere udbredt, siger han.

Færdigvaccinerede er godt rustet

Hvis du allerede er færdigvaccineret, viser foreløbige data, at du er godt rustet mod Delta-varianten.

Det viser opgørelser fra England på AstraZeneca-vaccinen og vaccinen fra Pfizer-BioNTech.

- Hvis du kun har fået et stik, tyder nogle data på, at vaccinerne ikke står lige så godt imod symptomgivende infektion med Delta-varianten som Alfa-varianten, siger Allan Randrup Thomsen og fortsætter:

- Men hvis du er færdigvaccineret, kan vi se, at vaccinen beskytter godt mod alvorlig sygdom og indlæggelse.

Han fortæller, at mange forskere skønner, at Delta-varianten kommer til at være den mest dominerende i mange lande, ligesom vi ser det i England nu.

- Det er nok kun et spørgsmål om tid, før det også vil være billedet i Danmark, siger han og fortsætter:

- Fordi varianten er så smitsom, er det derfor vigtigt, at vi får holdt Delta-varianten på afstand så længe som muligt, indtil endnu flere er færdigvaccinerede herhjemme. Hvis vi kan det, burde Delta-varianten ikke blive et større problem end andre varianter.

Virus burde blive mindre farligt, men...

Du har måske hørt før, at et virus ofte bliver mere smitsomt, men mindre farligt over tid.

Det har vi set før eksempelvis med forkølelsesvirus, der engang var meget mere dødelig end i dag.

Men hvorfor ser vi så en coronavirus-variant nu, der både er mere smitsom og potentielt mere farlig?

- Her er forklaringen, at det vil ske over længere tid, end vi har haft coronavirusset indtil videre. Virusset er stadig i en situation, hvor den er ved at tilpasse sig mennesket, siger Allan Randrup Thomsen.

Et virus er ikke 'interesseret' i, at værten (mennesket, den smitter) bliver alvorligt syg eller dør, for så har virusset ikke en vært.

Virusset vil gerne smitte så mange som muligt, og det er nemmere, hvis værten er i live og bevæger sig ud blandt andre mennesker.

- Men virusset skal lige finde det rigtige leje mellem smitsom og farlig. Om fem år vil vi nok se, at virusset er blevet mere smitsomt, men mindre farligt. Men lige nu vil vi se varianter, der kan være både mere smitsomme og mere farlige, siger han.