Din hund prøver måske at forstå dig, når du vrøvler

Hundens hjerne kører på højtryk, når dens ejer siger nye ord eller volapyk til den, viser forskning.

Hunde vil gerne gøre deres ejere tilfredse. Derfor prøver de måske at forstå, hvad du siger, når du vrøvler til dem, mener forskere. (© Unsplash.com)

SIT, FY, DÆK… PLADS.

De fleste hundeejere bruger nogle faste kommandoer, når deres firbenede ven skal adlyde. Men forstår hunden rent faktisk ordene, eller handler det mere om toneleje og dine kropsbevægelser?

Noget tyder på, at vovserne kan registrere begge dele – i hvert fald til en vis grad. Det viser en tidligere undersøgelse fra Ungarn.

Nu har forskere fra blandt andet Emory University i USA lavet et nyt forsøg med hunde og ord, hvor de har scannet hundenes hjerner.

Forskerne er blandt andet kommet frem til, at hunde har større hjerneaktivitet, når deres ejer siger nye ord eller volapyk til dem, end når deres ejer siger ord, hundene allerede er trænet til at forstå.

Og det har muligvis noget at gøre med hundens vilje til at gøre sin ejer tilfreds, siger ph.d.-kandidat på Emory University, Ashley Prichard til DR Viden. Hun er en af forfatterne til undersøgelsen:

- Din hund prøver måske at finde ud af, hvad det er, du siger, fordi den før hen har fået opmærksomhed eller en godbid, når den har forstået dig.

OM UNDERSØGELSEN:

  • 12 hunde af forskellige racer blev over flere måneder trænet til at skelne mellem to stykker legetøj baseret på legetøjets navne.

  • Herefter blev hundene sat ind i en såkaldt fMRI-skanner og fik scannet hjernen under diverse øvelser. Hundenes ejere blev for eksempel bedt om at sige navnene på legetøjet, som hundene havde lært. De blev også bedt om at sige opdigtede ord, som hundene ikke havde hørt før.

  • Hver gang ejerne sagde et ord, skulle de vise hundene et objekt. Enten det legetøj, som hunden var blevet bekendt med eller noget helt andet. For eksempel en hat eller en dukke.

  • Undersøgelsen viste blandt andet, at hundene havde større aktivitet i hjernen, når de hørte opdigtet volapyk, end når de hørte ord, de var bekendt med.

Der kan være flere forklaringer

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er det lige modsat med mennesker. Vi har større aktivitet i hjernen, når vi hører ord, vi kender, end når vi hører volapyk.

- Men tidligere forskning med mennesker og hjerneskanning viser til gengæld, at mennesker har vist større hjerneaktivitet, når de har forsøgt at skabe mening med ordet. Måske gør hunde det samme, siger Ashley Prichard.

Ifølge ph.d., dyrlæge og adfærdskonsulent Iben Meyer, kan der også være andre årsager til, at hunde har større hjerneaktivitet, når de hører nye ord.

- At hunde gerne vil gøre deres ejer tilfredse, kan være en af årsagerne. Men det kan også være fordi, at hunde er vilde med alt, hvad der er nyt. De har en tendens til at vælge det, som er nyt og spændende, siger hun.

- Men det er stadig kun noget, vi kan gætte på ud fra vores erfaringer. Man skal også huske på med sådan nogle studier her, at vores viden kan ændre sig. Der bliver lavet ny forskning hele tiden på det her område, fortsætter Iben Meyer.

Vær mere præcis overfor din hund

Som hundeejer kan vi, ifølge Iben Meyer, tage viden med os fra undersøgelser som denne.

- Hunde kan skelne mellem ord, de forstår og ikke forstår. Men efter som deres hjerner reagerer mere på ord, de ikke kender, så skal vi som hundeejere passe på med ikke at pakke de ord, som hundene kender, ind i en helt masse snak.

- Og det er også det, jeg oplever på mit arbejde: At hundeejere generelt snakker for meget til deres hunde. Det er ok at snakke til hunden, men hvis vi vil gøre os forståelige, så er det godt at være meget præcise, fortsætter Iben Meyer.

Facebook
Twitter