Din mor havde ret: Det ER sundt at kede sig

Du bliver mere kreativ, hvis du bruger noget af den lange sommerferie på at kede dig.

Telefonen er gået tør for strøm, der er ingen oplader i nærheden, og alle dine venner er ude at rejse.

Sommerferien kan føles lang, hvis din kalender ikke er fyldt med aftaler som i hverdagen. Måske har du fået at vide som barn, at det er sundt at kede sig. Og ifølge to eksperter, er der faktisk noget om snakken.

- Kedsomhed er blevet en mangelvare i dag. Den er formentlig forudsætningen for, at mennesker er kreative, siger Einar Baldvin Baldursson, der er lektor inden for arbejds- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet.

Kedsomhed træner din hjerne i at huske

I en travl hverdag bliver hjernen dårligere til at huske, fordi vi er mere stressede, end når vi har god tid. Derfor bliver erindringer fra hverdagen forsimplet, forklarer Einar Baldvin Baldursson.

- Når man dagdrømmer eller grubler over en situation, træner man sin hjerne til at huske bedre og mere detaljeret som for eksempel dufte eller følelser, siger han.

Også professor inden for børne- og ungdomspsykiatrien på Syddansk Universitet, Niels Bilenberg, er enig i, at vi måske burde kede os lidt mere.

- I stort set hele den vestlige verden er der jo ikke nogen, der når rigtigt at kede sig, fordi vi altid har en telefon lige ved hånden. Men det kunne måske være sundt at prøve at slukke og se, hvad der sker, siger Niels Bilenberg.

Du vil hellere have stød end at kede dig

Selvom det i sin natur lyder ret kedeligt at kede sig, så kan det faktisk være grundlaget for nye originale idéer og innovation.

- Det er vigtigt, at unge træner sig op i at kede sig. For tankemylder skaber autentisk kreativitet i stedet for kopier. Einstein beskriver en proces af tankemutation, der gør mennesker i stand til at genanvende tanker i nye situationer - og det er på den måde, vi bliver klogere, siger Einar Baldvin Baldursson.

Men selvom kedsomhed i virkeligheden kan være rigtig sundt for vores hjerne, så kan det føles pinefuldt. Det viser 11 studier kaldet “Just think” fra Harvard University og Viginia University fra 2014.

Undersøgelserne viste, at mennesker generelt foretrækker at påføre sig selv smerte frem for at kede sig. Her skulle forsøgspersonerne sidde i et tomt rum og tænke imellem seks og 15 minutter. De havde fået udleveret et apparat, der gav stød, og størstedelen af dem gav sig selv stød i stedet for at tænke.

- Når vi foretrækker en negativ stimulation frem for ingen stimulation, er det fordi ingen stimulation er blevet farligt og uvist. Vi er så tryghedssøgende, at vi hellere vil tilvælge noget, vi ved gør ondt, end at vælge noget vi ikke ved, hvad indeholder, siger Niels Bilenberg.

Telefonen er ikke kun dårligt selskab

Din smartphone i lommen giver dig adgang til et nærmest uendeligt univers af sociale medier, underholdning og information. Den mulighed havde man ikke for 20 år siden.

Så hvis dine forældre synes, at du har et lidt for tæt forhold til din telefon, er der måske ikke noget mærkeligt i det.

- Der er tale om en generationskløft. Smartphones skaber en ny verden for unge i dag, og derfor vil de typisk søge morskab i korte episoder. Det er jo ikke tilfældigt, at en youtube-video typisk varer tre minutter, siger Einar Baldvin Baldursson.

Kedsomhed er en mangelvare, fordi telefonen altid er tilgængelig. Men de kreative tanker fylder bedst, hvis vi træner vores hjerne til at kede sig, mener lektor i arbejds- og organisationspsykologi hos Aalborg Universitet, Einar Baldvin Baldursson. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

Selvom vi let glider ind i virtuelle universer, så handler det om at gøre den fysiske verden fed igen.

- Vi skal igen forsøge at skabe en fysisk verden, som stimulerer flere dele af hjernen i stedet for at blive suget ind i en verden af teknologi, siger han.

Men telefonen er ikke kun dårligt selskab. Den bør bare have følgeskab af andre former for aktivitet.

- Der er masser af det, der foregår på en smartphone, som også er lærerigt. Men selvom der er et virtuelt fællesskab, har vi også brug for at blive stimuleret på andre måder. For eksempel kan det være en god idé at tænke i fysiske aktiviteter som fodbold, nævner Niels Bilenberg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk