Din yndlingsmusik kan dæmpe frygten for en kræft-undersøgelse

Patienter, der skal undersøges for lungesygdomme, kan dæmpe angsten i venteperioden med selvvalgt musik, viser forskning.

Det er vigtigt, at patienter selv kan vælge deres musik og ikke kun bliver tilbudt en bestemt type musik, der er lavet til formålet, siger forsker. (Foto: malgorzata tatarynowicz © ColourBox)

Klassisk, country, pop eller elektronisk.

Der kan være stor forskel på, hvilken slags musik der får os til slappe af. Og det kan være en god idé at tage i betragtning, når man bruger musikterapi i sundhedsvæsnet.

Forskere fra Bispebjerg Hospital har undersøgt, hvorvidt musik kan dæmpe angsten hos patienter, der venter på en bronkoskopi, som er en undersøgelse af luftvejene.

Sådan en undersøgelse får man, hvis der er mistanke om sygdomme i luftrør og lunger, for eksempel lungekræft.

Og det viser sig, at når patienterne selv får lov til at vælge musikken, så virker det især angstdæmpende.

- Selvom det ikke kan erstatte medicin, så kan det give lidt ekstra, særligt for de patienter, som er rigtig bange for sådan en undersøgelse og måske ikke har nogle pårørende med, siger sygeplejerske fra Bispebjerg Hospital Elisabeth Jeppesen, der er hovedforfatter på undersøgelsen.

- Patienterne er ikke kun bekymrede for, om de har lungekræft. De er også bekymrede for, om det gør ondt, og om de kan få luft, når man kigger ned i lungerne på dem, fortsætter Elisabeth Jeppesen.

Alle fik dæmpet angsten

I undersøgelsen deltog 300 patienter, som ved hjælp af den anerkendte metode State-Trait Anxiety Inventory, fik målt deres angst, da de ankom til hospitalet.

Forskerne målte forskellige angst-træk og spurgte ind til angsten hos deltagerne.

Herefter skulle deltagerne vente i cirka 20 minutter på deres undersøgelse. De blev delt op i tre grupper. En af grupperne skulle lytte til musik, de selv fik lov til at vælge.

En anden af grupperne skulle lytte til MusiCure komponeret af Niels Eje. Det er musik, der er skræddersyet til at få folk til at slappe af. Den sidste af grupperne skulle ikke lytte til musik.

- Alle grupper faldt lidt i angstniveau - også de, der ikke hørte musik. De, som hørte MusiCure faldt endnu mere. Men de, som selv valgte musikken, havde størst fald i angstniveau og helt signifikant mere end dem, der ikke fik musik, siger Elisabeth Jeppesen.

- At de, som ikke hørte musik, også fik dæmpet angsten, tror jeg har noget at gøre med, at man får det lidt bedre, når man vænner sig til de fremmede omgivelser og møder personalet, fortsætter hun.

Forsker: Vigtigt selv at vælge musikken

Det er efterhånden veldokumenteret, at musik har en stor betydning for menneskers helbred.

I Danmark bruger vi for eksempel meget musikterapi i psykiatrien, forklarer Lars Ole Bonde, der er professor i musikterapi ved Aalborg Universitet.

- Musikterapien er for eksempel ganske velintegreret i behandlingen af psykiatriske lidelser, demens og andre neurologiske lidelser, døende på hospice og mennesker med fysiske og psykiske funktionsnedsættelser, siger Lars Ole Bonde.

Han finder undersøgelsen fra Bispebjerg Hospital interessant, men resultatet kommer ikke bag på ham:

- Det er en fint udført undersøgelse med et meget rent design. Resultatet overrasker mig ikke. Vigtigheden af, at patienter kan vælge musik, og at foretrukken musik virker bedst - det er efterhånden meget robust viden, uanset hvilken sygdom eller behandling det drejer sig om, siger han.

- Det vigtige her er, at patienterne får lov at vælge. Niels Ejes specialkomponerede MusiCure-musik er et meget gennemarbejdet og udmærket musiktilbud. Men det bør ikke være det eneste tilbud. For det er en ret fremmedartet musikstil for de fleste, fortsætter Lars Ole Bonde.

Ifølge Elisabeth Jeppesen tyder det på, at folks forhold til musikken også spiller en rolle.

- Ud fra vores resultater virker det, som om at det ikke kun er afgørende, at du har kontrol ved selv at kunne vælge musikken. Det handler også om at være fortrolig med musikken. Den skal passe til ens præference. Måske skal man have hørt det tidligere for, at det har en effekt, siger hun.

Bispebjerg Hospital vil fremover tilbyde deres patienter at lytte til musik for at dæmpe angsten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk