Dit blodsukker-niveau afgør, hvad du skal spise for at tabe dig

Sundhedsmagasinet fulgte seks kvinder på en slankekur tilrettelagt efter deres blodsukker. Og det ser ud til at virke.

Mange har gennem tiden hævdet, at de har fundet nøglen til effektivt vægttab. Men som mange af dem, der har prøvet at utal af slankekure, vil vide, så er det sjældent, at vægttabet holder.

Men nu mener forskere fra Københavns Universitet at have fundet en metode, der giver varigt vægttab, og det er faktisk ret enkelt - det handler om vores blodsukker-niveau.

Mads Fiil Hjorth er adjunkt på Københavns Universitets institut for Idræt og Ernæring. Han har undersøgt data fra en række store koststudier.

- Vi stødte på det ved en tilfældighed. Det er da pudsigt, at vi har haft et blodsukkermål i mange år, og ingen rigtigt har opdaget, at det skulle hænge sammen med, hvad man skulle spise. Men vi har testet det på rigtigt mange af vores koststudier herinde. Og de forskellige studier bekræfter det, fortæller han.

Hvordan bliver du mæt?

Forskerne inddeler groft sagt folk i tre typer, alt efter hvor meget blodsukker de har i blodet på tom mave - det såkaldte fasteblodsukker.

Og hvis man har et højt fasteblodsukker, ja, så har man svært ved at føle sig mæt, hvis man spiser hurtige kulhydrater. Og så kommer man let til at spise for meget.

Der skal man spise mere fedt og protein - simpelthen for at føle sig mæt, som er den følelse, der afgør, hvornår vi standser med at spise.

Mads Fiil Hjorth forklarer:

- Teorien er at hvis man har højere blodsukker, så kommer det i dårligere grad henover blodhjernebarrieren og signaler mæthed. Hvis man har det, så skal man ikke spise mad, der får ens blodsukker til at stige hurtigt, men i stedet protein og fedt, der har nogle andre mæthedssignaler.

Mere eller mindre fedt?

Vi har prøvet at illustrere i denne grafik, hvad man skal spise, alt efter hvilken type blodsukker man har. Blodsukker-niveauet (som skal måles på tom mave), kan man få målt hos lægen, eller man kan købe et blodsukkermålings-apparat på nettet.

(© dr)
(© dr)

Seks kvinder tester

I Sundhedsmagasinet har man testet kuren på seks kvinder - to fra hver gruppe. Du kan møde kvinderne i videoen i toppen af artiklen.

Undervejs viser det sig, at den ene af kvinderne faktisk skal skifte gruppe, fordi hun ikke føler sig mæt af det mad, der passer til gruppe B.

Og det er ikke unormalt, hvis ens blodsukker ligger tæt på grænsen til en anden gruppe, forklarer Mads Fiil Hjorth.

- Det som var en lille smule upræcist i starten, illustrerer meget godt, at den samme i diæt ikke passer til alle. Ved den første diæt føler hun sig ikke ordentlig mæt, men i det øjeblik hun kommer over på en anden diæt, så rasler kiloene af hende.

De seks kvinder har alle spist forskelligt - alt efter deres blodsukker-niveau i knap seks uger. De har alle tabt sig ved kurens slutning. (© dr)

Efter de knap seks uger har alle kvinder tabt sig mellem knap tre og til op til otte kilo - i alt er de blevet 33 kilo lettere.

Du kan møde kvinderne og se mere om slankekuren i Sundhedsmagasinet på DR1.