DR3-program giver abort-myter nyt liv: Men holder de?

Serien 'Abort eller baby' har sat gang debatten på Facebook. Vi har tjekket tre påstande.

Du kan blive klogere på, om du må farve hår, når du er gravid, og om fosteret kan føle smerte under en abort. (Foto: Grafik af Mathis Birkeholm Duus)

Der er nogle emner, der ofte får en ophedet debat i gang ved middagsbordet: For eksempel indvandring, afskaffelse af SU'en og legalisering af hash.

I kategorien over emner, der kan få folk op af stolene, finder vi også ‘abort’.

For en uge siden udkom DR3-serien ‘Abort eller baby’ på dr.dk, og siden har der været gang i kommentarsporet på DR3's Facebookside.

Her deler brugerne deres mening om programmet og de valg, som pigerne tager.

Men der er også røget et par påstande på bordet i både kommentarfeltet og i programmet, der er mere eller mindre 'videnskabelige'.

Men holder de? DR Viden har allieret sig med to eksperter og kigger tre påstande efter i sømmene.

Påstand: Foster føler smerte ved abort

En bruger skriver, at der kun er fokus på moren, når abort diskuteres. Hvad med fosteret, der skal opleve smerten ved en abort?

(© dr)

Men det bør du ikke bekymre dig om.

Det forklarer Niels Uldbjerg, der er professor og viceinstitutleder på Institut for Klinisk Medicin - Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitet.

- Hvis du får en abort før uge 12, så er vores bedste overbevisning, at fosteret ikke mærker smerte. Fosteret er slet ikke udviklet til at kunne mærke smerte endnu, siger han.

Han forklarer, at selv hvis fosteret kunne mærke smerte ved en abort før udgangen af uge 12, så går aborten så stærkt, at fosteret ikke ville nå at mærke det.

Hvis der foretages en sen abort (uge 18-22) er det dog ikke muligt at udelukke, at fosteret kan føle en form for smerte.

- Hvis man tjekkede hjernen og dens udvikling omkring uge 20, burde fosteret ikke have udviklet evnen til at føle smerte. Men hvis man for eksempel tager en fostervandsprøve, hvor nålen rammer barnet, kan man se, at barnet kan trække armen til sig. Det er et udtryk for noget, siger han.

- Men vi ved ikke, om det er en reaktion på smerte. Det kan også være en nerve, der bliver ramt. Jeg kan ikke udelukke, at fosteret kan føle smerte ved en sen abort, men jeg tror det ikke. Og hvis de kan, tror jeg ikke, at det er på samme måde, som når du og jeg føler smerte. Det er de ikke udviklet til på det tidspunkt.

Påstand: Du må ikke farve hår

I første afsnit af ‘Abort eller baby’ er en af seriens hovedpersoner til frisøren, hvor hun får farvet hår. Det skaber debat i kommentarfeltet.

For er det i orden at farve hår, når man er gravid?

(© dr)

Det er ifølge en bruger på Facebook en ‘kemikalie-cocktail’ for fosteret. Brugeren håber, at hovedpersonen vælger aborten efter den frisørtur.

Der er ikke noget direkte bevis for, at hårfarver ved almindelig brug kan skade et foster, hvis du farver hår under graviditeten.

Det forklarer Jeanne Duus Johansen, der er professor og centerleder på Videncenter For Allergi.

- Farvestoffer, der anvendes i hårfarve, gennemgår en række videnskabelige tests, før de bliver tilladt i hårfarver. De bliver ikke godkendte, hvis de er direkte forsterskadende, siger hun.

- Men det er selvfølgelig altid muligt, at der er noget, vi ikke ved, især når man blander mange reaktive kemiske stoffer (farve, der binder sig kemisk til noget, red.) sammen, som i hårfarver.

Hun forklarer, at myndighedernes anbefaling vedrørende hårfarvning skal ses som led i de generelle anbefalinger om at undgå unødig udsættelse.

- Desuden er der en risiko for, at du kan få en alvorlig allergisk reaktion efter en hårfarvning, som er meget uhensigtsmæssig, hvis du er gravid.

Påstand: Abort ødelægger din chance for at blive gravid

I første afsnit af serien siger en frisør, at du skal passe på med at få aborter, for så kan du en dag ikke få børn.

Men sådan hænger det ikke sammen, forklarer Niels Uldbjerg.

- Der er en risiko for, at du ikke kan få børn senere hen, hvis du får en provokeret abort. Men den risiko er stort set ubetydeligt, siger han.

- Det er en stor beslutning, om man skal få en abort. Her skal det ikke vægte, at man er bange for, at man ikke kan få et barn senere. Risikoen for, at den situation opstår, er meget lille.

Han forklarer, at en provokeret abort kan nedsætte chancen for at blive gravid efterfølgende, hvis du får en underlivsbetændelse i forbindelse med aborten.

- Du kan også få en underlivsbetændelse af andre faktorer som for eksempel ubehandlet klamydia, så frygten for, at du ikke kan få børn senere hen, skal ikke være en afgørende faktor, siger Niels Uldbjerg.

FacebookTwitter