Dyb og rytmisk: Vi foretrækker politikere med bestemte stemmer

Dyb stemme kan være en fordel for en politiker på valg, siger forsker.

Nogle politikere har bedre stemmer end andre. Barack Obama har fx en ret dyb og relativ behagelig stemme, mener forsker. (Foto: Henning Bagger © Scanpix manipuleret)

Politikere har brug for mange mennesker omkring sig.Det tæller alt fra embedsmænd og spindoktorer til stylister og sekretærer.

Og for nogle kan det også være en god idé at have en stemmetræner med på råd.

Stemmen er nemlig ikke ligegyldig i en politisk sammenhæng, forklarer psykolog og lektor i sundhedsvidenskabelig pædagogik ved Aarhus Universitet, Peter Musaeus:

- Både stemmer og ansigter kan have en betydning for, om vi kan lide en politiker eller ej. Det viser adskillige undersøgelser, siger Peter Musaeus, der har beskæftiget sig med stemmepsykologi og skrevet en bog om det.

Kan påvirke dit kryds i stemmeboksen

En undersøgelse fra McMaster University i Canada viser, at folk hellere vil stemme på en dyb stemme end en lys stemme, når de bliver introduceret til to ukendte, mandlige stemmer.

Forskerne konkluderer derfor, at mænd med dybere stemmer måske har en fordel i politiske valg.

- Når vi vurderer, at en stemme er attraktiv, gør det, at vi hellere vil stemme på den stemme, siger Peter Musaeus.

Han fremhæver dog, at der er mange ubekendte faktorer, og at stemmen alene selvfølgelig ikke kan afgøre, om vi foretrækker en bestemt politiker.

I Danmark har blandt andre indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille fra Liberal Alliance haft fokus på sin stemme.

Med hjælp fra en stemmetræner, trænede han stemmen inden sidste folketingsvalg, så den blandt andet lød lidt dybere.

Hvorvidt stemmetræningen har haft betydning på Simon Emil Ammitzbøll-Billes popularitet til folketingsvalget er dog svært at vide.

De stærkeste dyr har dybe stemmer

Ifølge Peter Musaeus er der flere elementer ved stemmen, der er har betydning, når vi vurderer, om den er attraktiv eller ej.

Som de canadiske forskere konkluderede, så spiller tonehøjden først og fremmest en rolle. Det gælder både for mænd og kvinder.

- Det med tonehøjden giver mening rent biologisk. Når dyr skal i kamp, er det ofte sådan, at den store krop vinder over den lille. Og den store krop vil have længere stemmelæber og vil være i stand til at frembringe, ikke bare en højere lyd, men også en dybere tone, siger han, og fortsætter:

- Og der er jo nok også en del af vores reptilhjerne, der registrerer, at den person med den dybeste stemme, også er den stærkeste, fortsætter Peter Musaeus.

Han understreger dog, at den dybe stemme også kan blive for dyb.

- Hvis du har en alt for dyb stemme, så bliver det for maskulint. Det kan lyde farligt og truende. Den skal kun være så dyb, at du føler dig tryg og ikke dybere, siger Peter Musaeus og fortsætter:

- Vi vil ikke have ekstremerne, så stemmen skal hverken være for lys eller for dyb.

Barack Obama har en god stemme

Om en stemme er attraktiv handler dog ikke kun om, at den er dyb, og at vedkommende har en stor overarm.

- Udover at det, der bliver sagt, selvfølgelig spiller en væsentlig rolle, så handler det fx også om, at man holder de rigtige pauser, at man intonerer (gengive toner på en bestemt måde, red.) godt, og at man er god til at tage luft ind i stemmen, siger Peter Musaeus, der også pointerer, at dialekter kan være så markante, at de får nogle vælgere til at stå af.

- En god stemme er ofte en rytmisk stemme, der ikke taler for langsomt, men heller ikke absurd hurtigt. Og så skal vedkommende ikke snuble over ordene. Der er selvfølgelig undtagelser, men det er ikke normen, fortsætter Peter Musaeus.

Han peger blandt andet på USA's tidligere præsent Barack Obama, når han skal fremhæve en god stemme, der opfylder kriterierne, og som mange kan lide at lytte til.

- Og jeg synes faktisk også, nu vi er ved mandestemmerne, at Lars Løkke har en ret dyb og relativ behagelig stemme. Men nogle af de bedste stemmer finder du hos skuespillere og ikke politikere. De er jo ofte trænet i det, og det er politikere som regel ikke, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter