E-cigaretter kan måske give fedtlever

Nikotin i e-cigaretter kan få fedt til at ophobe sig i leveren, viser museforsøg. Men drop ikke e-smøgen, hvis du bruger den som erstatning for cigaretterne, siger forsker.

Hvis du bruger e-cigaretter med nikotin og samtidig har en usund kost, kan det måske føre til ophobning af fedt i leveren. Det viser nye museforsøg. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

I de seneste år har der været meget diskussion om, hvorvidt e-cigaretter er et sikkert alternativ til cigaretter.

Og nu viser nye forskningsforsøg på mus, at e-cigaretter i sammenspil med usund kost kan få fedt til at ophobe sig i leveren.

I studiet, der kommer fra Charles R. Drew University of Medicine & Science i Californien, har forskerne brugt mus, der var genetisk disponerede for at få hjertekarsygdomme og fedtlever.

Forskerne fodrede musene i 12 uger med en diæt, der havde et højt fedtindhold. Nogle af musene blev så udsat for nikotin i luftform på samme niveau som fra e-cigaretter. Og de udviklede fedtlever.

- Fedtlever kan ses som et slags forstadie til eventuelle leversygdomme. Hos nogle udvikler det sig ikke, men for andre kan det give betændelsesreaktion og arvævsophobning i leveren. Og det kan være farligt, siger professor og overlæge på Odense Universitetshospital, Aleksander Krag. Han forsker i leversygdomme.

- Det her studie lægger op til, at de personer, der allerede har fedt i leveren, måske øger deres risiko for at få alvorligere leversygdomme ved at bruge e-cigaretter med nikotin, fortsætter Aleksander Krag.

Forsker: Vent med at opgive e-cigaretten

Ifølge Aleksander Krag er studiet interessant, men det bør ikke få folk til at droppe e-cigaretterne med det samme. I hvert fald ikke hvis man bruger e-cigaretter som erstatning for almindelige cigaretter.

- Som forskere skal vi være meget opmærksomme på den her forskning. Men hvis du som forbruger bruger e-cigaretter for at begrænse dit forbrug af almindelige cigaretter, så bør du ikke stoppe på grund af det her studie. Det kræver mere forskning, siger Aleksander Krag og fortsætter:

- Det er desuden vigtigt at huske på, at forsøget er lavet på mus og ikke mennesker, siger han.

Forskerne bag undersøgelsen siger i en pressemeddelelse, at de på baggrund af deres resultater ikke mener, at e-cigaretter er så sikre, som de bliver gjort til i markedsføringen.