Ekspert: Sundhed handler ikke om at være tynd

Det er faktisk sundere at være fysisk aktiv, kvitte smøgerne og have lidt sul på kroppen - end at være tynd, lyder det fra ekspert.

Vi går for meget op i den tynde krop, lyder det fra lektor Morten Zacho. (© ColourBox)

Vi støder på dem hele tiden - billederne af veltrænede og ikke mindst slanke, sunde mennesker. Så der er egentlig ikke noget at sige til, at de fleste mennesker forbinder sundhed med at være tynd.

Men netop den megen fokus på, hvor meget man vejer, gør i visse tilfælde mere skade end gavn for folks sundhed. Det mener lektor Morten Zacho fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet. Han beskæftiger sig med, hvordan vi får et mere aktivt og sundt liv.

- Netop fordi det er så svært for mange at opnå et vedvarende vægttab, så der er rigtigt mange der lever et helt liv med konstant dårlig samvittighed over, at de vejer for meget. De taber sig, tager på, taber sig og tager på. Få den pakket lidt væk og fokusér på det, der giver virkelig sundhed.

Usunde slankekure

For den ene slankekur efter den anden skader mere end det gavner, siger Morten Zacho.

- Slankekure hænger ikke nødvendigvis sammen med sundhed. Oftest det modsatte: fokus på slankekure medfører mere usundhed. Forklaringen er, at de fleste danskere er normalvægtige eller let overvægtige. Og hvis man der har styr på de andre sundhedsfremmende ting; søvn, motion og at skære ned på røg og alkohol, så er det faktisk usundt at gå på gentagne slankekure. For sådan ender det for de fleste.

Han er modstander af, at vi er så fokuserede på at tabe os. For sundhed er en livsstil, der handler om meget mere end bare mad.

- Hvis du skal prioritere, så er det samlet set mere sundhedsfremmende at stoppe med at ryge og få motion ind i hverdagen, frem for at se snævert på, hvad man spiser, forklarer Morten Zacho.

Bedst med sul på kroppen

For faktisk viser forskningen, at det kan være usundt at være for tynd, siger Morten Zacho.

- Hvis du har de andre ting på plads og specielt, hvis du er fysisk aktiv, så er der faktisk undersøgelser, der viser, at det er en fordel med lidt sul på kroppen, når du bliver ældre. Ikke at du skal være overvægtig, men have lidt sul på kroppen. Det er slet ikke skadeligt, men en fordel for de fleste.

Og i stedet for at fokusere meget ensidigt på vægten og slankemaden, så få fysisk aktivitet ind i dit liv. For det har samlet set meget større betydning, forklarer han.

- Hvis du har et fysisk aktivt liv, hvor du motionerer, så er rammerne for, hvad du kan spise meget bredere. Der er plads til udskejelser på en anden måde. Fysisk aktivitet gør også, at du sover bedre og får et bedre søvnmønster.

Alt for tyndt kropsideal

Han opfordrer til, at vi definerer sundhed meget bredere end lige nu, hvor vi har en kultur, der hylder et meget tyndt kropsideal.

- Vi skal passe på, at vi ikke får en sygdomsfremkaldende kultur og kropsbilleder. Der er kommet nogle ekstremt svære idealbilleder. Det er det virkelige problem.

I aften handler Sundhedsmagasinet om slankekure. Ny forskning viser nemlig, at hvis man spiser efter sit blodsukkerniveau, så er der størst chance for at tabe sig. Det er på DR1 kl. 21.30.