Eksperterne er uenige: Kan potteplanter redde luften i din stue?

Planter har en betydning for indeklimaet, men er ikke en mirakelkur, påpeger eksperter.

Ifølge en ny undersøgelse skal stuen nærmest ligne Amazonas, før det for alvor påvirker luftkvaliteten. (Foto: Squarely on Unsplash)

Masser af dejlige grønne planter i stuen.

Det ser ikke bare godt ud, det er også godt for luftkvaliteten – og dermed vores sundhed.

Det har du måske også hørt eller læst før?

Men faktisk er det en sandhed med modifikationer. Det er konklusionen i en akademisk artikel, som blev udgivet i denne uge.

Undersøgelsen er et såkaldt review, altså en opsamling af udvalgte tidligere undersøgelser, og forskerne skriver, at hvis der skal være en reel effekt af potteplanter, skal der være mere end fem planter per kvadratmeter – og det er næppe realistisk i de fleste hjem.

Potteplanter forbedrer altså reelt ikke den indendørs luftkvalitet, konkluderer forskerne.

Og et stykke hen ad vejen er de danske eksperter, vi har talt med, enige: En enkelt krysantemum ovre i hjørnet har kun en lille betydning for mængden af luftpartikler i din stue.

Men den nye undersøgelse trækker konklusionen for langt. Det mener Renate Müller, der er professor i plante- og miljøforskning på Københavns Universitet.

- Vi har selv udviklet et nyt system til at undersøge det – og vi ser tydeligt, at planter har en evne til at optage VOC (en type mikropartikler, red.) fra omgivelserne, siger hun.

Kan planter rense en rumstation?

Planters positive effekt på indeklimaet blev første gang beskrevet af NASA for 30 år siden. Det fortæller Jesper Mazanti Aaslyng fra Teknologisk Institut.

- Men det er vigtigt at notere sig, at NASA faktisk undersøgte, hvordan de kunne rense luften på en rumstation. Så det var i et meget lukket system. Og det er jo noget anderledes end en typisk stue.

Renate Müller og hendes forskerhold har derfor lavet et nyt system til at måle planternes betydning, som i højere grad tager hensyn til, at luften løbende bliver skiftet ud.

- Vores undersøgelser er desværre ikke blandt dem, som de tager med i det nye review. Men når vi undersøger effekten i et dynamisk system, så finder vi altså en klar effekt, som blandt andet skyldes et samspil mellem planten og mikroorganismer i den jord, den vokser i, fortæller hun.

Selvom man fylder stuen med planter, er det stadig vigtigt at undgå blandt andet indendørs rygning, siger Jesper Mazanti Aaslyng. (Foto: Simon Knudsen © Scanpix)

Lad ikke planter erstatte ventilationsanlægget

Jesper Mazanti Aaslyng, hvis egne undersøgelser blandt andet har været finansieret af gartneribranchen, mener også, at der er meget forskning, som viser, at planter har en reel positiv betydning for luftkvaliteten.

- At planter har en positiv effekt, det er der dokumentation for – og det finder den nye undersøgelse jo sådan set også. Men det er ikke en mirakelkur, siger han.

Derfor mener han også, at planterne ikke skal erstatte andre tiltag for at bibeholde en god luftkvalitet i huset – det er altså vigtigt at lufte ud, gøre rent og undgå indendørs rygning – også selv om at din stue ligner et lille stykke Amazonas.

- Og skal du bygge et nyt hus, så kan du ikke droppe ventilationsanlægget og bare bruge planter. Men planter kan være med til at forbedre indeklimaet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk