Elon Musk har Aspergers syndrom, men hvad betyder det egentlig?

Udfordringer med sociale relationer og snævre interesser er tegn på diagnosen.

Der kan være en stigmatisering omkring Aspergers syndrom, og derfor kan det hjælpe, at en succesfuld person fortæller om sin diagnose, siger ekspert. (Foto: Mike Blake © Scanpix)

I weekenden var Elon Musk vært på ugens udgave af det amerikanske show ‘Saturday Night Live’ (SNL).

Her afslørede Tesla-ejeren og manden bag SpaceX, at han har Aspergers syndrom.

- Jeg skriver faktisk historie i aften som den første person med Aspergers, som er vært på 'Saturday Night Live'. I hvert fald den første, der indrømmer det, siger han i monologen, der kan ses her.

I forbindelse med at Elon Musk fortæller om sin diagnose, nævner han sine tweets.

- Jeg ved godt, at jeg nogle gange siger eller poster nogle underlige ting, men det er bare sådan, min hjerne fungerer.

- Til dem, jeg har fornærmet, vil jeg bare sige: Jeg genopfandt elektriske biler, og jeg sender mennesker til Mars i raketter. Troede I, at jeg også bare ville være en afslappet, normal fyr?

Men hvad er Aspergers syndrom overhovedet? Det kan du blive klogere på her.

Aspergers kan give sociale problemer

Efter Elon Musk afslører, at han har Aspergers, joker han med sin diagnose:

- Jeg kommer ikke til at have meget øjenkontakt med holdet (holdet bag SNL, red.) i aften.

Og manglende øjenkontakt er netop et af kendetegnene ved Aspergers syndrom.

- Grundlæggende kommer tilstandene under autismespektrumforstyrrelser med nogle sociale og kommunikative udfordringer og særlige adfærdstræk og interesser, siger Meta Jørgensen, der er speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri og overlægekonsulent ved Region Midt i Specialområde Autisme.

Personer med Aspergers syndrom kan have svært ved social interaktion, herunder at holde øjenkontakt. De kan have snævre interesser, som de foretrækker at tale om, og have problemer med at forstå humor og ironi.

- Det er forskelligt fra person til person, hvor udtalt de autistiske symptomer er, og derfor er det også forskelligt, hvordan det påvirker deres liv og dagligdag, siger Meta Jørgensen og fortsætter:

- Men typisk vil man have udfordringer i det sociale samspil, ved kommunikation i sociale sammenhænge og have behov for forudsigelighed eksempelvis i form af en klar plan over dagen. Nogle er også hypersensitive overfor eksempelvis lyd, lugte og lys.

Diagnose kan bruges som en styrke

Når en person som Elon Musk stiller sig frem og fortæller om sin diagnose, kan det hjælpe andre med samme diagnose.

- Der kan være en stigmatisering omkring autisme, herunder Aspergers syndrom, og derfor kan det hjælpe, at en succesfuld person fortæller om sin diagnose. Det kan øge opmærksomheden, interessen for og viden om tilstanden, siger Meta Jørgensen.

Hun fortæller, at der indenfor de seneste år er kommet et øget fokus på de særlige ressourcer, som folk med autisme og herunder Aspergers syndrom kan have.

Det kan eksempelvis være en ekstremt stor viden indenfor et nicheområde eller et særligt fokus på detaljer.

- I stedet for kun at se på udfordringerne, er der kommet et skifte, hvor man også ser på ressourcer, hvilket kan hjælpe en person med Aspergers syndrom på en uddannelse eller i et job, fordi der er en bedre forståelse for, hvordan deres styrker kan understøttes, siger hun.

Ikke alle klarer sig som Musk

Meta Jørgensen understreger dog, at Elon Musk er en person, som skiller sig ud, og at det ikke er alle med Aspergers syndrom, der klarer sig som ham.

Elon Musk har skabt SpaceX, der udbyder kommerciel rumfart. De står blandt andet for at sende astronauter til Den Internationale Rumstation for NASA. (Foto: STEVE NESIUS © Scanpix)

Derfor kan der også være en bagside ved, at personer som ham fortæller om deres diagnose.

- Når fokus er på den lille gruppe med Aspergers syndrom, der klarer sig ekstremt godt, bliver fokus flyttet fra den store gruppe af personer med autisme, der kan have mange udfordringer, siger hun og fortsætter:

- Vi ved, at også personer med Aspergers syndrom kan have udfordringer i forhold til, at tage en uddannelse, få et arbejde og socialt, eksempelvis i forhold til venskaber og relationer.

De er også i risiko for at udvikle psykiske tilstande som depression og angst.

- Den gruppe udgør majoriteten, og den gruppe af personer med diagnosen bør der også være et fokus på, siger Meta Jørgensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk