En livsfarlig fordel: Det sker der i kroppen, når cykelryttere doper sig

EPO og bloddoping kan give op til ti procent bedre fysiske præstationer, men kan føre til blodpropper og hjerteproblemer, fortæller ekspert.

EPO og bloddoping har i mange år sat et tydeligt aftryk på cykelsporten. I denne artikel får du forklaringen på, hvad der sker i kroppen, når man doper sig. På godt og ondt. (Foto: Andreas Franke)

Doping har gennem mange år spillet en uheldig hovedrolle i international cykelsport.

Flere ikoniske præstationer er blevet afsløret som snyd og nogle af sportens største stjerner har indrømmet, at de har taget EPO eller foretaget bloddoping.

I dette års udgave af Tour de France er det for nyligt kommet frem, at et helt hold er under mistanke i en dopingsag hos de franske myndigheder.

Det drejer sig om holdet Bahrain Victorious, som tidligere i løbet har fået deres hotel ransaget.

På nuværende tidspunkt er det alt for tidligt at sige noget konkret om mistanken, men det franske politi skulle angiveligt have ledt efter ’ulovlige substanser’, ifølge udenlandske medier.

Og det er svært at slippe af med den tilbagevendende snak om doping i de store cykelløb, fordi de ulovlige metoder kan give rytterne en altafgørende fordel.

Det fortæller Jakob Mørkeberg, som er videnskabelig seniorkonsulent hos Anti Doping Danmark.

- Der vil altid være stor tiltrækningskraft i ting, som kan give dig en bedre chance for at vinde i elitesport. Når vi taler om ting som bloddoping eller EPO, handler det om måder, man kan skubbe sin egen krop til at kunne yde mere. Problemet er, at det er med livet som indsats, når man udsætter sin krop for doping, siger han.

Kan gøre dig op til ti procent bedre

Som cykelrytter er udholdenhed en af de vigtigste faktorer, hvis du skal skille dig ud fra feltet.

Dine muskler skal være i stand til at yde, selvom de bliver trætte. En proces, som afhænger af, at musklerne får mest muligt ilt at arbejde med.

Det er blodet, som transporterer ilten rundt i kroppen ved hjælp af de røde blodlegemer og stoffet hæmoglobin.

Og målsætningen med dopingtyper som bloddoping og EPO er at få blodet til at indeholde så mange røde blodlegemer som muligt, fortæller Jakob Mørkeberg.

- Hvis mængden af røde blodceller er høj, kan man simpelthen fodre musklerne med større mængder ilt. En god iltoptagelse forhindrer musklerne i at syre til, og det er en af de vigtigste faktorer, for at cykelryttere kan tilbagelægge så mange kilometer i høj fart gennem et løb på flere uger, siger han.

Hvis en rytter doper sig med det, man kalder mikrodoser, kan det forbedre den fysiske præstation med tre til fem procent.

Skruer man op for mængden af EPO eller blod, kan ydeevnen blive helt op til ti procent bedre, fortæller Jakob Mørkeberg.

- Når man er en del af den absolutte elite inden for sin sport, kan marginaler ofte være forskellen på at vinde eller tabe. De procenter, som man kan blive bedre ved at dope sig, kan derfor virke næsten uimodståelige. Men det er samtidig at spille hasard med sit helbred, fordi der er en risiko for alvorlige bivirkninger, siger han.

En livsfarlig fordel

Den høje koncentration af røde blodlegemer får blodet til at blive tykkere.

Mængden af røde blodlegemer kan i nogle tilfælde være over en fjerdedel højere end det normale niveau.

Og det gør, at blodet får sværere ved at løbe rundt i kroppen – og i værste fald klumper det helt sammen, fortæller Jakob Mørkeberg.

- Når blodet bliver unaturligt tykt, øger det risikoen for blodpropper markant. De meget høje koncentrationer af røde blodceller gør, at det næsten kan sammenlignes med grød – og det kan blive direkte livsfarligt, siger han.

Det kan have en høj pris at bruge præstationsfremmende midler til at vinde. (Foto: Photosport/Shutterstock)

Man kunne fristes til at tro, at doping kun påvirker kroppen negativt, mens man aktivt tager det.

Men når en karriere er slut, betyder det langtfra, at risikoen for negative bivirkninger forsvinder, fortæller Jakob Mørkeberg.

- Det sætter selvsagt et akut pres på hjerte og kredsløb, men studier tyder på, at brug af EPO er forbundet med en højere dødelighed hos visse typer kræftpatienter, og at det kan skyldes, at EPO fungerer som en vækstfaktor og får kræftsvulster til at vokse hurtigere end normalt, siger han.

FacebookTwitter