Endnu et år uden festivaler? ’Vi mister en særlig fejring af fællesskabet’

Festivaler er et symbol på alt det, corona har taget fra os, siger ekspert.

Online-koncerter er et plaster på såret, men kan langt fra erstatte den fællesfølelse, der er på en festival, siger ekspert. (Foto: Nicholas Green © Unsplash.com)

En stinkende sky af urinstøv, sved og hash rammer næseborene.

Du er helt oppe foran scenen, hvor musikken brøler ud af højtalerne, og fadøllene konstant skvulper over.

Klemt inde blandt tusindvis af skrålende festivalgængere fortaber du dig i dans og luftguitar. Adrenalinen suser rundt.

Kombinationen af livemusik, fællesskab og måske lidt alkohol giver dig en følelse, du bare ikke kan få nok af. Det er følelsen af festival.

Om du får det sådan til sommer, er desværre usikkert. Der er endnu ikke kommet en klar udmelding fra regeringen om, hvorvidt og hvordan sommerens festivaler kan afholdes i år.

Skulle corona gå hen og tillade det, er det dog langt fra sikkert, at festivalerne kan afholdes normalt. Det bliver måske i en ny, reduceret form.

Det kan betyde endnu et år uden store musikfestivaler, som vi kender dem. Det er især et tab for os, der har en festivalbillet som en fast del af inventaret for sommeren.

Det forklarer Ian Woodward, der er professor i kultursociologi på Syddansk Universitet.

- Festivalerne repræsenterer ferie, frihed, sommer og det at være sammen. Det er en helt særlig fejring af fællesskabet. Hvis festivalerne bliver aflyst, mister folk en meget vigtig mulighed for at være sammen med andre, siger han.

Et symbol på det vi mangler

At festivalerne måske kan gå hen og blive aflyst, er selvfølgelig langt fra det største problem under coronapandemien.

Men ifølge Ian Woodward betyder det alligevel en del for mange danskere.

- Festivaler er en reminder om alt det, vi har savnet under corona, hvor vi ikke har kunnet have kontakt med mange mennesker, siger Ian Woodward. Han leder et europæisk forskningsprojekt, hvor de blandt andet kigger på, hvad festivaler betyder for os mennesker.

Projektet, der startede for et par år siden, tog lige pludselig en drejning, da det nye coronavirus dukkede op og startede en pandemi.

Ian Woodward og kollegerne indrettede sig efter situationen og begyndte at studere, hvordan festivalarrangører og festivalgængere håndterede situationen.

- Sidste år kiggede vi for eksempel på, hvordan festivalgængerne valgte at huske eller måske erstatte festivaler på deres egne kreative måder, siger han og fortsætter:

- Vi fandt ud af, at mange arrangerede deres egne små events i deres baghaver eller på deres gader. De skabte miniudgaver af festivaler og koncerter. På den måde fik de en lille følelse af festivalstemningen.

Online-koncerter kan ikke erstatte følelsen

Caucasian musician playing guitar during online concert at home isolated and quarantined. Using camera, laptop, streaming, recording courses. Concept of art, support, music, hobby, education. (© COLORBOX)

Siden pandemiens begyndelse har musikere og koncertarrangører tænkt ud af boksen for at bringe folk sammen om musikken.

Det er blandt andet blevet til drive-in-koncerter og utallige online-events.

Ifølge Ian Woodward er det et plaster på såret, men det kan slet ikke erstatte følelsen af at være på festival.

- På festivaler har du en mulighed for at møde dine venner. Men du har også mulighed for at møde folk, du ikke kender. Der kan opstå møder med folk, som du slet ikke havde planlagt, siger han og fortsætter:

- Det handler om fællesskab, hvad end det er folk fra samme by, folk der er venner, eller folk der deler samme musiksmag.

Nogle bliver måske væk

Skulle festivalerne blive til noget til sommer, er der som sagt risiko for, at det bliver anderledes, end det plejer.

Det kan også betyde, at nogle, som normalt ville møde op, bliver væk.

Det fortæller Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og blandt andet forsker i smittepsykologi:

- Hvis man er bekymret for smitte, bliver der aktivereret nogle relativt dybtliggende psykologiske mekanismer, som gør, at man mere spontant holder afstand.

- De mennesker, som er bekymrede, vil nok ikke have lyst til at være sammen med et x-antal tusinde andre mennesker, fortsætter Michael Bang Petersen.

Han mener dog ikke, det vil dreje sig om særligt mange mennesker.

- Yngre mennesker er ofte mindre bekymret for smitte. Mange af dem, der tager på festival, er måske lidt mere risikovillige end andre. Så jeg tror ikke, det kommer til at påvirke den normale profil på de fleste festivaler, siger Michael Bang Petersen og fortsætter:

- Men det kommer selvfølgelig til at afhænge meget af, hvordan det kommer til at foregå. Vi ved fra undersøgelser af andre kulturoplevelser, at folk gerne vil have en bekræftelse af, at det er sikkert at være afsted.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk